Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Νέες πιέσεις σε τράπεζες, στήριξη από ΟΠΑΠ

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Νέες πιέσεις σε τράπεζες, στήριξη από ΟΠΑΠ
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με απώλειες. Εμείς έχοντας συμπληρώσει 4 συνεχόμενες πτωτικές θα μπορούσαμε να περιμένουμε μία συσσώρευση ή και μία ήπια αντίδραση. Από την άλλη η χθεσινή πτώση μας έχει βάλει σε σκέψεις και σε συνδυασμό με την κόπωση που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες ίσως να δούμε συνέχεια. Τα κέρδη δικαιολογούν μία περαιτέρω διορθωτική κίνηση, αν τελικά έρθει. Ο ΟΠΑΠ παρέχει δυνατή στήριξη στο ξεκίνημα και βοηθάει την αγορά. Βγάζει μία ήπια αντίδραση με χαμηλό τζίρο αλλά οι πιέσεις στις τράπεζες αλλάζουν την εικόνα.

ΟΠΑΠ: Όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι μετοχάρα. Έως 0,50 ευρώ ανά μετοχή περίμενε προμέρισμα ο πιο αισιόδοξος αναλυτής και ανακοίνωσε 1 ευρώ η εταιρεία. Παράλληλα ξεκινάει και αγορές ιδίων μετοχών έως 150 εκατ. ευρώ. Δυνατό σετ αποτελεσμάτων εξαμήνου. Προφανώς και έχουν βρει χρυσό οι μέτοχοι και θέλουν να αυξήσουν περαιτέρω το ποσοστό τους χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία. Και καλά κάνουν και μαζί με αυτούς κερδίζουν και όλοι οι μέτοχοι.

Τρομερές ελεύθερες ταμειακές ροές, κερδοφορία ανάλογη των εκτιμήσεων, αλλά μάλλον τώρα ανοίγει ο δρόμος για υψηλότερο συνολικό μέρισμα. Άρα η μερισματική απόδοση από εκεί που ήταν περίπου 8-9% τώρα πάει εύκολα 11-12%. Επομένως περιμένουμε δυνατή κίνηση από τη μετοχή το επόμενο διάστημα. Η Piraeus Securities, η Eurobank Equities και η Depolas διατηρούν τη μετοχή στις κορυφαίες τους επιλογές. Στα 16,05 ευρώ και στο +2,75%.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ολοκλήρωσε την εξαγορά τις Imerys Βωξίτες. Πρόκειται τελικά για μικρή εξαγορά συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Ήπια ανοδικά κινείται η μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μικτή η εικόνα. Η Εθνική έχει μικρά κέρδη ενώ οι άλλες συστημικές πιέζονται ελαφρώς. Οι μεγαλύτερες απώλειες αλλά όχι πάνω από 1% για τη Eurobank.

JUMBO: Χθες έκλεισε με μεγάλες απώλειες και σήμερα, μαζεύτηκε η προσφορά και με τη βοήθεια δύο μικρών πακέτων και ενισχύεται η μετοχή. Είναι στα 27,88 ευρώ βέβαια και στο +3,18%, αλλά ο πρώτος αγοραστής και ο πρώτος πωλητής ήταν σημαντικά χαμηλότερα με αποτέλεσμα να περιοριστεί γρήγορα η άνοδος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σε άλλες χώρες οι κυβερνήσεις βγάζουν λαϊκά ομόλογα, άλλες φορολογούν τα υπερκέρδη των τραπεζών, ή τουλάχιστον παρακολουθούν την πορεία των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Η δική μας κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Η ακρίβεια ροκανίζει τα εισοδήματα, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ είναι στη στρατόσφαιρα, αλλά δε μιλάει κάποιος. Τα επιτόκια δανείων έχουν πάει στα ύψη αλλά των καταθέσεων παραμένουν μηδενικά. Έτσι βγάζουν κέρδη οι τράπεζες, μη νομίζετε πως έχουν κάνει καμία τρομερή κίνηση οι διοικήσεις.

ΕΥΑΘ: Δεν είχαμε εικόνα από τη γενική συνέλευση καθώς δεν έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης τελικά. Η διοίκηση μίλησε για τον ενεργειακό σχεδιασμό και τα μεγάλα τεχνικά έργα που παρέχουν βιώσιμη ανάπτυξη. Θα θέλαμε να είχαμε διαβάσει στο δελτίο τύπου κάτι θετικό για τους μετόχους αλλά δε βρήκαμε. Το μόνο θετικό η αναφορά για τις επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη που θα επαναφέρουν σταδιακά τα κόστη σε προ κρίσης επίπεδα. Επαναλαμβάνουμε πως θα θέλαμε μία μικρή διανομή, αφού ο ισολογισμός το αντέχει, αλλά αποφασίστηκε η μη διανομή μερίσματος.

FOURLIS: Η Piraeus Securities περιμένει καθαρά κέρδη 5 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο από 8,2 εκατ. ευρώ πέρυσι λόγω των υψηλότερων χρηματοοικονομικών εξόδων. Τα EBITDA αναμένονται στα 14,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 40,4% και οι πωλήσεις στα 129,1 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 11%. Η Eurobank Equities περιμένει EBITDA μετά τις μισθώσεις 14 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 37% και πωλήσεις 130 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, αυξημένες κατά 12%.

NOVAL: Έτοιμη να μπει στο χρηματιστήριο. Επιτέλους να δούμε και αυτές τις ΑΕΕΑΠ να περνάνε το κατώφλι. Τόσος καιρός πέρασε. Η γενική συνέλευση ενέκρινε την εισαγωγή όπως και ένα reverse split πρώτα για να μειωθεί ο συνολικός αριθμός μετοχών. 

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης