Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τρεις λόγοι που μπορούν να σε εγκλωβίσουν και να γράψεις σημαντικές ζημιές από μετοχές

Τρεις λόγοι που μπορούν να σε εγκλωβίσουν και να γράψεις σημαντικές ζημιές από μετοχές
Δεν υπάρχουν εγγυημένες αποδόσεις, ούτε κανείς χαρίζει λεφτά…
Σχετικά Άρθρα
Ακόμα και σε ένα bull market μπορεί κάποιες λάθος αποφάσεις να οδηγήσουν ένα επενδυτή στο να γράψει σημαντικές υποαξίες και τελικά να πουλήσει με ζημιά μία μετοχή.
Είναι λογικό σε μία περίοδο μεγάλης ανόδου, όπου τα χαρτοφυλάκια έχουν «ισχυροποιηθεί» κάποιες επιλογές να γίνονται με τρόπο να μην είναι και ο πλέον συνετός ή ορθολογικός.
Τρεις όμως λόγους εντοπίζουμε που μπορούν να σε οδηγήσουν σε μία λάθος απόφαση και τελικά να το μετανιώσει ο επενδυτής.
Μία αγορά όταν είναι σε ανοδική φάση ο επενδυτής έχουν ενισχυμένη επενδυτική ψυχολογία και αυξάνει το ρίσκο που αναλαμβάνει.

Ο ενθουσιασμός από την τάση όλες οι μετοχές να ενισχύονται πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε μία βιαστική απόφαση και να αγοράσει κάποιος μία μετοχή που λίγες εβδομάδες πριν δε θα αγόραζε.
Ο ενθουσιασμός μπορεί να βάλει στην άκρη τα θεμελιώδη, την ορθολογική σκέψη και η απόφαση να είναι «ας είναι, την αγοράζουμε αφού όλα πάνε πάνω και βλέπουμε».
Αυτή η σκέψη εκτός του ότι μπορεί να φέρει άλλα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα, «βγάζει τον επενδυτή από το δρόμο του» και από την τακτική που ακολουθεί συνήθως.

Ο δεύτερος λόγος είναι «μπήκα για ένα limit up».
Συνήθως όταν ο μικρός επενδυτής μπαίνει στο… τρένο, αυτό κάνει στάση.
Βλέποντας για παράδειγμα το σερί των ανοδικών κινήσεων και σχετικά νωρίς να μπει μπορεί να «κλειδώσει» η μετοχή και να σκεφτεί «ας μείνω για μία ακόμα ανοδική».
Συνήθως εκεί αλλάζει η τάση και εγκλωβίζεται.

Ένας επίσης πολύ γνωστός λόγος εγκλωβισμού είναι «μου είπαν αυτήν την πληροφορία».
Πάντα εμπιστευτικά, ή πάντα από κορυφαίο χρηματιστή ή παίκτη.
Δεν υπάρχουν εγγυημένες αποδόσεις, ούτε κανείς χαρίζει λεφτά.
Γι’ αυτό όταν ένας επενδυτής αποφασίσει που θα τοποθετήσει τα χρήματά του θα πρέπει πρώτα να έχει σκεφτεί, γιατί θέλει να αγοράσει μία μετοχή, τι είναι αυτό που θέλει να πετύχει, τι ορίζοντα έχει και συνολικά τα κριτήρια με τα οποία επενδύει.
Να κοιτάζει τα θεμελιώδη, τις προοπτικές, τα διαγράμματα, τους όγκους το παρελθόν της εταιρείας και γενικά να είναι ενημερωμένος και υποψιασμένος
Καλές επενδύσεις

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης