Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι έξι υποψήφιες για κέρδη EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2023 – Ποια είναι η πιο ελκυστική

Οι έξι υποψήφιες για κέρδη EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2023 – Ποια είναι η πιο ελκυστική
Τα διυλιστήρια αναμένεται σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών να εμφανίσουν δείκτη EV/EBITDA 4 φορές
Μέχρι στιγμής και με βάση τις εκτιμήσεις διοικήσεων και αναλυτών, έξι εισηγμένες έχουν θέσει υποψηφιότητα να ξεπεράσουν τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) το 1 δισ. ευρώ.
Κάποιες θα έχουν μείωση στα EBITDA λόγω των περσινών υπερκερδών και κάποιες θα τα ξεπεράσουν για πρώτη φορά.
Υπενθυμίζεται, πως στη χρήση 2022 τέσσερις ήταν οι εισηγμένες με δημοσιευμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν η Coca Cola θα εμφανίσει και πάλι ΕΒΙΤDA πάνω από 1 δισ. ευρώ και με βάση τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της διοίκησης και των αναλυτών θα έχει αύξηση στα EBITDA από τα 1,34 δισ. ευρώ (δημοσιευμένα), στα 1,5 δισ. ευρώ (προσαρμοσμένα).
Οι εκτιμήσεις δίνουν σχέση εταιρικής αξίας (EV) προς EBITDA 8,2 φορές.
Περίπου 1,35 δισ. ευρώ αναμένεται να εμφανίσει ο ΟΤΕ, στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα, δίνοντας σχέση EV/EBITDA 5,1 φορές.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης η ελάχιστη μόχλευση του Οργανισμού.
Η Motor Oil θα δει μείωση και μάλιστα σημαντική στα EBITDA, αφού τα περσινά υπερκέρδη δε θα επαναληφθούν, όμως οι αναλυτές βλέπουν άνετη υπέρβαση του 1 δισ. ευρώ που ο δείκτης EV/EBITDA μάλλον θα είναι κάτω από 4 φορές.
Ανάλογη θα είναι και η εικόνα στην HelleniQ Energy με τη διοίκηση να λέει πως θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, αλλά οι αναλυτές να βλέπουν υψηλότερα, λόγω της πορείας του εξαμήνου και των θετικών εκτιμήσεων για το δεύτερο εξάμηνο.
Και εδώ ο δείκτης EV/EBITDA θα είναι κάτω από 4 φορές, ενώ αναλυτές σημειώνουν πως οι ομοειδείς του εξωτερικού έχουν υψηλότερο δείκτη.
Η ΔΕΗ θα έχει φέτος EBITDA 1,2 δισ. ευρώ και μάλιστα θα δώσει ξανά μέρισμα μετά από χρόνια και ο δείκτης που εξετάζουμε είναι στις 7,2 φορές.
Τέλος η Μυτιληναίος θα εμφανίσει ιστορικά υψηλό EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ δίνοντας δείκτη 6,3 φορές.
Η διοίκηση είπε πως με βάση την πορεία του εξαμήνου, ο στόχος θα επιτευχθεί εύκολα.
Με βάση την περσινή πορεία των εισηγμένων και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων δε θα δούμε άλλη εισηγμένη με τέτοια EBITDA.
Σημειώνεται πως ο ΟΠΑΠ έχει δώσει εκτίμηση για EBITDA 740-760 εκατ. ευρώ και από αυτά ένα μεγάλο μέρος θα πάει στην τελική γραμμή, δίνοντας υψηλή διανομή στους μετόχους, αλλά είναι αρκετά μακριά από το όριο του δισεκατομμυρίου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης