Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Τέλος αναμονής – Οι αξιολογήσεις από DBRS και Moody’s στο επίκεντρο

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Τέλος αναμονής – Οι αξιολογήσεις από DBRS και Moody’s στο επίκεντρο
Στις 25 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη μόλις μία εμφανίζει ζημιές
Σχετικά Άρθρα
Οι θερινές αναδιαρθρώσεις του MSCI είναι πια παρελθόν και πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις σοβαρότερες και πιο ουσιαστικές εξελίξεις που αφορούν την μέλλον του ΧΑ και της Ελληνικής Οικονομίας.
Αναμφίβολα οι δύο αξιολογήσεις της DBRS (8/9) και της Moody’s (15/9) ξεχωρίζουν ως γεγονότα στον μήνα που ξεκίνησε λόγω της μακροπρόθεσμης επίδρασης που θα έχουν στην οπτική των ξένων και τις εισροές που δυνητικά μπορούν να ενεργοποιήσουν προς τα ελληνικά αξιόγραφα.
Η δυναμική μιας τέτοιας εξέλιξης δεν θα αφήσει αδιάφορη την αγορά, τα θεμελιώδη θα αναθεωρηθούν ανοδικά από την μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου όπως και το κόστος δανεισμού θα τύχει κάποιας εξομάλυνσης με άμεσο αντίκτυπο στις τραπεζικές μετοχές.
Αν οι προσδοκίες δεν επιβεβαιωθούν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αγορά θα βρει χαμηλότερα σημεία ισορροπίας.
Τα αποτελέσματα εξαμήνου ξαναμπαίνουν στο επίκεντρο καθώς διαδοχικά θα ανακοινώσουν την προσεχή εβδομάδα οι ΟΠΑΠ (4/9), Φουρλής (5/9) Quest (6/9) και Aegean Air (7/9).
Μέχρι στιγμής στις 25 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη μόλις μία εμφανίζει ζημιές ενώ η περίοδος εμφανίζει επιβράδυνση στα λειτουργικά (-16%) και καθαρά κέρδη (-19%).
Το σύνολο έχει επηρεαστεί από τις επιδόσεις της διύλισης η οποία ακολούθως επηρεάστηκε από ένα τρίμηνο χαμηλών περιθωρίων και παύση εργασιών λόγω προγραμματισμένων συντηρήσεων.
Εξαιρουμένων των δύο διυλιστηρίων η αύξηση στον τζίρο των εισηγμένων είναι 4,6% στα λειτουργικά κέρδη 22,5% και στα καθαρά κέρδη 129,1%.
Η ως τώρα πορεία του γ’ τριμήνου είναι πολύ ενθαρρυντική αφενός λόγω της αντιστροφής του κλίματος στην Διύλιση αλλά και των ισχυρών θετικών τάσεων που καταγράφονται στον τουρισμό και έχουν αντανάκλαση στο σύνολο σχεδόν των εισηγμένων εταιριών.
Σε ότι αφορά τις τράπεζες παρά την ισχνή πιστωτική επέκταση τα στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν ότι η διαφορά των επιτοκίων στις χορηγήσεις και τις καταθέσεις ενισχύθηκε στο 5,86% από 5,77% τον Ιούνιο προϊδεάζοντας για ένα ακόμα καλύτερο τρίμηνο.
Η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου ολοκληρώνεται την τελευταία ημέρα του μήνα ωστόσο μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο θα έχουμε πλέον μια πολύ γεμάτη εικόνα για το που κινείται το σύνολο καθώς και πιο σαφείς ενδείξεις για το μέλλον από όσα θα ειπωθούν στις τηλεδιασκέψεις για το γ’ τρίμηνο.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ότι κερδήθηκε με κόπο χάθηκε σχετικά εύκολα στο τέλος της εβδομάδας.
Στην προσπάθεια υπέρβασης των 1.310 μονάδων οι αγοραστές έδειξαν σθένος κρατώντας το Γενικό Δείκτη για τρεις συνεδριάσεις πάνω από το όριο της αντιστροφής της τάσης ενεργοποιώντας σήμα αγοράς από τον MACD.
Με δεδομένη την διόρθωση που είχε προηγηθεί το διάγραμμα έδινε προβάδισμα στο σενάριο επαναπροσέγγισης των φετινών υψηλών.
Εκ νέου ο Γενικός Δείκτης έχει επιστρέψει στην ζώνη των «ίσων αποστάσεων» διατηρεί ακόμα το σήμα αγοράς από τον MACD το οποίο όμως θα ακυρωθεί σε μια υποχώρηση κάτω από τις 1290 μονάδες.
Η τεχνική εικόνα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη λόγω των στενών ορίων που καθορίζουν την ανοδική ή καθοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη από την συσσώρευση που λαμβάνει χώρα από τις αρχές Αυγούστου.
Με ένα ελαφρύ προβάδισμα οι αγοραστές παραμένουν σε θέση οδηγού την ερχόμενη εβδομάδα αναζητώντας την ανοδική διαφυγή της συσσώρευσης με κύριο σημείο αντίστασης τις 1.310 μονάδες.
Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας. Την ίδια ημέρα αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα η πρώτη μέτρηση του ΑΕΠ του β’ τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Στο τέλος της εβδομάδας, το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής, η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της σχετικά με το ελληνικό αξιόχρεο.
Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό.
Επισημαίνεται τέλος ότι οι αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης