Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

HelleniQ Energy: Στόχος να ξεπεράσουν τα EBITDA το 1 δισ. ευρώ – Προς αναβάθμιση ο στόχος για ΑΠΕ

HelleniQ Energy: Στόχος να ξεπεράσουν τα EBITDA το 1 δισ. ευρώ – Προς αναβάθμιση ο στόχος για ΑΠΕ
Τα περιθώρια διύλισης έχουν ανακάμψει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στα 14 δολάρια ανά βαρέλι από 4 δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο
Σχετικά Άρθρα
Χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών κινήθηκαν τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου της HelleniQ Energy, με τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη να ανέρχονται μόλις στα 7 εκατ. ευρώ λόγω των ζημιών από την αποτίμηση των αποθεμάτων.
Ωστόσο, οι αναλυτές σημειώνουν πως τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 26 εκατ. ευρώ και τα αντίστοιχα EBITDA στα 164 εκατ. ευρώ.
Τα χαμηλά περιθώρια διύλισης ήταν γνωστά όπως και η ανάκαμψή τους στο τρίτο τρίμηνο.
Έτσι στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη το ενδιαφέρον των αναλυτών ήταν στις προοπτικές του δευτέρου εξαμήνου.
Η διοίκηση έδωσε στόχο για EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ,  σημειώνοντας πως θα είναι η δεύτερη καλύτερη χρονιά στην ιστορία της, με κάποιους αναλυτές όπως π.χ. της Beta να σχολιάζουν στο πρωινό τους report πως μπορεί ο στόχος να είναι συντηρητικός αφού ήδη στο εξάμηνο και παρά το αδύναμο δεύτερο τρίμηνο τα EBITDA ήταν στα 568 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει τα περιθώρια έχουν ανακάμψει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στα 14 δολάρια ανά βαρέλι από 4 δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο ενώ δεν υπάρχει κάποια σημαντική συντήρηση στο εξάμηνο και περιμένει EBITDA μεταξύ 1,1-1,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εταιρεία στο δεύτερο τρίμηνο έγιναν επενδύσεις 101 εκατ. ευρώ και για το σύνολο αναμένεται να φτάσει στα 250 με 300 εκατ. ευρώ για τις ΑΠΕ, 150-200 εκατ. ευρώ για τα διυλιστήρια και 50-60 εκατ. ευρώ για τον κλάδο εμπορίας.
Σύμφωνα με την Piraeus Securities και το 2023 και το 2024 οι επενδύσεις αναμένεται να ανέλθουν στα 500-600 εκατ. ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται εξαγορές στις ΑΠΕ)
Πρόσφατα εξασφάλισε και χρηματοδότηση πάνω από 766 εκατ. ευρώ που θα διευκολύνει την επέκταση των ΑΠΕ στην Ελλάδα και δεν αποκλείεται ο στόχος των 2 GW για το 2030 να αναβαθμιστεί.
Επιπλέον η διοίκηση θέλει μία σαφή λύση για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας (κατέχει το 35% και το κράτος το 65%) η οποία ή θα είναι απόκτηση του 100% μέσω διαγωνισμού ή εκποίηση μεριδίου συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας δημόσιας εγγραφής.
Ο όμιλος επιταχύνει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ προκειμένου να πιάσει τον στόχο που έχει θέσει για 1GW το 2025.
Οι δύο βασικοί μέτοχοι (ελληνικό δημόσιο και Λάτσης) σκοπεύουν να βελτιώσουν τη διασπορά στη μετοχή διαθέτοντας 10-20% του συνόλου των μετοχών.
Ο καθαρός δανεισμός στο εξάμηνο υποχώρησε 400 εκατ. ευρώ και στα 1,55 δισ. ευρώ λόγω των θετικών ταμειακών ροών αλλά και γιατί μέρος της εισφοράς αλληλεγγύης πρόκειται να πληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης