Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Στα ύψη οι όγκοι σε επιλεγμένα μικρομεσαία – Σε ποιες μετοχές διακινήθηκε σχεδόν όλο το free float τον Αύγουστο 2023;

Στα ύψη οι όγκοι σε επιλεγμένα μικρομεσαία – Σε ποιες μετοχές διακινήθηκε σχεδόν όλο το free float τον Αύγουστο 2023;
Πως ερμηνεύεται η μεγάλη αύξηση του όγκου, ειδικά όταν συνοδεύεται από υπεραπόδοση της μετοχής
Σχετικά Άρθρα
Εξαιρετικά υψηλούς όγκους συναλλαγών έχουν παρουσιάσει μέσα στον Αύγουστο μετοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο, λόγω της ανόδου που κατέγραψαν και των σεναρίων που πυροδότησε η άνοδος.
Το Bankingnews κατέγραψε χαρακτηριστικές περιπτώσεις και τις παρουσιάζει μαζί με κάποιες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που επίσης είχαν μεγάλη άνοδο το προηγούμενο διάστημα.
Συγκρίνουμε τους όγκους γιατί σε κάποιες περιπτώσεις η μεγάλη αύξηση του όγκου δεν δικαιολογείται και ειδικά από εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Σε κάποιες επίσης περιπτώσεις έχουν γίνει συναλλαγές που αντιστοιχούν σε όλη την ελεύθερη διασπορά.
Το μεγαλύτερο όγκο συγκριτικά με το σύνολο των μετοχών έχει κάνει η Medicon και μάλιστα είναι αρκετά κοντά στο free float.
Μέσα στις συνεδριάσεις του Αυγούστου έχει γίνει όγκος που αντιστοιχεί στο 21,84%.
Προφανώς και κάποιοι μεγάλοι αγοραστές τοποθετήθηκαν αλλά ίσως να μην περίμεναν αυτήν την προσφορά. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ οι αγορές γίνονταν ακόμα και πάνω από τα 4,20 ευρώ, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ο όγκος έπεσε σημαντικά και η μετοχή έκλεισε στα 4,07 ευρώ.
Στην ΕΚΤΕΡ έγινε όγκος που αντιστοιχεί στο 21,32% του συνόλου των μετοχών και εκτινάχθηκε στα ύψη όταν η μετοχή έφτασε λίγο πάνω από τα 3,30 ευρώ και είχε άνοδο πάνω από 100% από την αρχή του έτους.
Η Δομική Κρήτης μετά την είσοδο του Δημήτρη Κούτρα κατέγραψε ράλι που ξεπέρασε το 300% και ο όγκος επίσης εκτοξεύτηκε στα ύψη, αλλά όχι όσο οι άλλες δύο.
Έγιναν συναλλαγές που αντιστοιχούν στο 11,71% στις 18 συνεδριάσεις του Αυγούστου.
Η Unibios έχει άνοδο 80% από την αρχή του έτους και τον Αύγουστο έχουν γίνει συναλλαγές που αντιστοιχούν στο 8,02%.
Η Intertech λόγω πληροφοριών που επιβεβαιώθηκαν περί εξαγοράς του ποσοστού της πλευράς Αμοιρίδη από τη CD Media κατέγραψε άνοδο, αλλά βγήκαν πολλά κομμάτια και συγκεκριμένα μετοχές που αντιστοιχούν στο 6,28%.
Πολλά κομμάτια βγαίνουν και στην Intrakat με τον βασικό μέτοχο να είναι στην πλευρά των αγοραστών το τελευταίο διάστημα. Οι μετοχές αντιστοιχούν στο 5,17% του συνόλου.
Στην Ιντρακόμ οι μετοχές του Αυγούστου αντιστοιχούν στο 5,31%, στην Ξυλεμπορία στο 5%, και στη Centric στο 4,21%.
Την ίδια περίοδο στην Πειραιώς έχει γίνει το 5,32% και η μετοχή έχει γράψει μεγάλο ράλι, ενώ στη Jumbo έχει γίνει το 4,34% και στην Aegean το 3,37%.
Οι μετοχές αυτές έχουν όλες καταγράψει τεράστια άνοδο, αλλά ανήκουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση όπου το ποσοστό ελεύθερης διασποράς είναι μεγαλύτερο, η εμπορευσιμότητα υψηλότερη και οι ξένοι θεσμικοί έχουν μεγάλες θέσεις.
Επομένως, μία αύξηση του όγκου δικαιολογείται.
Για τις μικρές εταιρείες, στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως συνήθως όταν οι όγκοι εκτινάσσονται στα ύψη, γίνεται διανομή και θα πρέπει να δούμε και πάλι μία συσσώρευση μέχρι την επόμενη κίνηση.
ogos.JPG

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης