Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Το ΧΑ έκανε συντήρηση δυνάμεων ανακόπτοντας το αρνητικό σερί

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Το ΧΑ έκανε συντήρηση δυνάμεων ανακόπτοντας το αρνητικό σερί
Τα αποτελέσματα και δη τα θεμελιώδη, είναι αυτά που κρατάνε την αγορά σε επαφή με τα φετινά υψηλά της
Σχετικά Άρθρα
Με μια ανοδική αντίδραση περιορισμένου βεληνεκούς έκλεισε η εβδομάδα στο ΧΑ ακολουθώντας την πορεία των κυριότερων αγορών του εξωτερικού.
Οι τέσσερις εβδομάδες πτώσης που είχαν προηγηθεί ενεργοποίησαν στοχευμένα αγοραστικά αντανακλαστικά τα οποία προς το τέλος της εβδομάδας έδειξαν να χάνουν σε δυναμική.
Το ΧΑ έκανε συντήρηση δυνάμεων ανακόπτοντας το αρνητικό σερί, ενώ η επενδυτική
ψυχολογία έδειξε να βελτιώνεται μετά το μπαράζ δημοσιεύσεων αναλύσεων που αναβάθμιζαν το ανοδικό περιθώριο των εταιριών ενσωματώνοντας τις θετικές τάσεις που καταγράφονται στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης.
Τα αποτελέσματα και δη τα θεμελιώδη, είναι αυτά που κρατάνε την αγορά σε επαφή με τα φετινά υψηλά της και ενδεχομένως λειτουργούν ως ανάχωμα σε πωλήσεις που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν αλλάξει άρδην την εικόνα.
Παράλληλα υπάρχει ένας δεύτερος χρόνος νέων που έρχεται να υποστηρίξει το επόμενο ανοδικό κύμα: Ο διαγωνισμός της Αττικής Οδού προχωράει με ορίζοντα ανακοινώσεων το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, η παραχώρηση του ΒΟΑΚ επίσης μπαίνει δυνατά στην εικόνα με ορίζοντα την κατακύρωση του διαγωνισμού ως το τέλος του έτους ενώ η εξαγορά νέων ποσοστών από την Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα αλλάζει τα δεδομένα των μεριδίων αγοράς στην Κύπρο μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Επομένως οι προϋποθέσεις για μια θετική αυτονόμηση έναντι των ξένων αγορών υπάρχουν καθώς συνεχώς χτίζεται αφήγημα φρέσκων νέων με προστιθέμενη αξία.
Κοιτώντας στο εξωτερικό η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα εστιάσει στα νούμερα του πληθωρισμού που θα δημοσιευθούν σε Γερμανία και ΗΠΑ.
Στις 30 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθεί ο μειωμένος πληθωρισμός στην Γερμανία για τον Αύγουστο (6,0% από 6,2%) ενώ την επόμενη ημέρα θα ανακοινωθεί επίσης μειωμένος ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ (5,1% από 5,3%). Και οι δύο μετρήσεις θα ληφθούν υπόψη στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια που έρχονται στις 14/9 (ΕΚΤ) και 20/9 (FED) και άρα αναλόγως θα αξιολογηθούν από τους επενδυτές.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, η ζώνη μεταξύ 1.300 - 1.310 μονάδων φαίνεται ότι αποτελεί το βασικό εμπόδιο στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης του Γενικού Δείκτη στα πρόσφατα υψηλά.
Ο συναλλακτικός όγκος παρά το καλό ξεκίνημα της εβδομάδας δεν ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός στην συνέχεια με αποτέλεσμα η δυναμική της αντίδρασης να εξαντληθεί σχετικά σύντομα.
Η αδυναμία της αγοράς να υπερβεί τις 1.310 μονάδες έχει να κάνει και με τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών ο οποίος είναι σημείο αναφοράς για την αλλαγή της βραχυχρόνιας τάσης και κινείται σχεδόν στην ευθεία κοντά στις 1.310 μονάδες.
Παρόλα αυτά η πρώτη διάσπαση του κινητού μέσου των 50 ημερών άντεξε έστω και δύσκολα (1.296) δίνοντας ένα πρώτο αδύναμο σήμα αγοράς, σε αυτό συνηγορούν και οι ταλαντωτές που αποφορτίστηκαν σε επίπεδο εβδομάδας ενώ βρίσκονται στην ουδετερότητα στα ημερήσια διαγράμματα.
Συμπερασματικά οι αγοραστές πέτυχαν την εβδομάδα που πέρασε να ισορροπήσουν την αγορά μετά από μια μάλλον αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών βελτιώνοντας τις πιθανότητες ολοκλήρωσης του διορθωτικού κύματος από τα υψηλά των 1.351 μονάδων.
Το σενάριο της δοκιμής της γραμμής τάσης (1.230) έχει αδυνατίσει αλλά βραχυπρόθεσμα δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Μια πιο ισχυρή ετυμηγορία επ’ αυτού θα έχουμε σε κλείσιμο πάνω από τις 1.310 μονάδες το οποίο διαγραμματικά θα έχει εν δυνάμει στόχο νέα φετινά υψηλά.
Ως εκ τούτου και οι δύο πλευρές έχουν πλέον ίσες πιθανότητες επικράτησης την ερχόμενη εβδομάδα με κομβικό πλέον σημείο την διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών.
Οι αναδιαρθρώσεις του MSCI μονοπωλούν το ενδιαφέρον της ερχόμενης εβδομάδας καθώς οι δύο αλλαγές (προσθήκη Τρ. Πειραιώς, διαγραφή Τερνα Ενεργειακή) θα συνοδευτούν από σημαντικές ροές κεφαλαίων.
Πέρα από τον MSCI η αγορά θα αποκτήσει εκ νέου επαφή με τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών αφού την ερχόμενη Τρίτη η Motor Oil επανεκκινεί τις δημοσιεύσεις εξαμήνου.
Την Τετάρτη 30 Αυγούστου θα ανακοινώσει εξάμηνο η Austriancard Holdings ενώ το απόγευμα της Πέμπτης θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου η Helleniq Energy.
Κατά τα λοιπά, την Δευτέρα ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης στην Attica Συμμετοχών από την Strix ενώ την Πέμπτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων (προηγούμενο επιτόκιο δημοπρασίας
3,83%).

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης