Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Επιφυλακτικό ξεκίνημα με συνέχιση των κινήσεων profit taking

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Επιφυλακτικό ξεκίνημα με συνέχιση των κινήσεων profit taking
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Διατηρείται μία επιφυλακτικότητα στο εξωτερικό, αφού φαίνεται πως η πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία. Για την Ελλάδα το θέμα της ακρίβειας είναι σημαντικό και ειδικά στον πληθωρισμό που έχουμε στα τρόφιμα. Πρέπει να μειώσουν λίγο τα περιθώρια οι μεγάλες επιχειρήσεις και να ρίξουν τις τιμές, ώστε να πάμε ομαλά σε μία υποχώρηση του πληθωρισμού. Αν συνεχίσουν την ίδια τακτική η προσγείωση θα είναι ανώμαλη. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες ξανά, μετά την πτώση της περασμένης Παρασκευής, αλλά με χαμηλό τζίρο. Βοηθάει η Coca Cola η οποία κινείται ανοδικά και στηρίζει την αγορά. Στην Ευρώπη μάλλον έχουμε σταθεροποίηση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συνεχίζονται οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και βλέπουμε νέα πτωτική κίνηση στο ξεκίνημα και από τις 4 συστημικές.

ΔΕΗ: Δε συμμεριζόμαστε τον ενθουσιασμό κάποιων για την εξαγορά της Κωτσόβολος. Μπορεί να γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ευκαιρία ή ότι είναι μία κίνηση που θα δώσει αξία γιατί έχει σχέση και άλλα που διαβάζουμε, αλλά η στήλη διαφωνεί. Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο στις ΑΠΕ και χρειάζεται κεφάλαια. Έχει κάνει εξαγορά στη Ρουμανία και πάλι θέλει κεφάλαια. Το περιβάλλον επιτοκίων δεν είναι και τόσο ευνοϊκό για πολλές εξαγορές. Λίγο παραπάνω από 1% υποχωρεί η μετοχή.

ΔΙΥΛΙΣΗ: Βελτιωμένο αναφέρουν αναλυτές πως είναι το περιβάλλον διύλισης εξέλιξη που στηρίζει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων. Το είδαμε και στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, όπου η αγορά υποχώρησε σημαντικά και η Motor Oil έκλεισε με μικρή άνοδο και τα ΕΛΠΕ με μικρές απώλειες.

ΔΑΪΟΣ: Έγιναν κάποιες ανακοινώσεις που δείχνουν ότι ο Αστέριος Δάιος απέκτησε μετοχές από δική του εταιρεία, και η έμμεση συμμετοχή έγινε άμεση. Το ποσοστό του είναι στο 83,3% επί του συνόλου των μετοχών. Μαζί με κάποιες άλλες συμμετοχές πιστεύουμε ότι το ποσοστό της οικογένειας είναι ακόμα μεγαλύτερο, άρα χρηματιστηριακά δε μπορεί να δώσει πολλές ευκαιρίες για σχολιασμό. Η εισηγμένη εκτός από την παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων από πλαστική πρώτη ύλη για αγροτικές εφαρμογές, έχει και δύο πολυτελή ξενοδοχεία, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Κρήτη.

Στις δύο τελευταίες χρήσεις είχε εξαιρετικές λειτουργικές ταμειακές ροές με αποτέλεσμα να δούμε σημαντική μείωση του δανεισμού, αλλά παραμένει ακόμα υψηλός και κοντά στα 70 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη αποτιμάται κάτω από την καθαρή της θέση και με μονοψήφιο p/e. Φέτος ο τουρισμός πάει δυνατά και ειδικά στην Κρήτη πηγαίνει εξαιρετικά. Άρα ίσως δούμε επίσης ισχυρά αποτελέσματα, με μοναδική ανησυχία να είναι τα χρηματοοικονομικά έξοδα, οι τόκοι δηλαδή των δανείων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Είναι πάντως μία εισηγμένη που αδικείται, λόγω της υπερβολικής συγκέντρωσης ποσοστού από τον βασικό μέτοχο.

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ: Αν προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Υποδομών σε αύξηση του ορίου για το ύψος του έργου που μπορεί να αναλαμβάνει μία κατασκευαστική που δεν έχει πτυχίο έβδομης τάξης, θα είναι πολύ θετική εξέλιξη τόσο για την ΕΚΤΕΡ, όσο και για τη Δομική Κρήτης. Διαβάστε περισσότερα σε άλλο θέμα που έχουμε στη στήλη. Η ΕΚΤΕΡ έδωσε τον τεχνικό στόχο των 2,7 ευρώ και υποχωρεί σημαντικά έκτοτε. Έχει δώσει βέβαια και το μέρισμα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης