Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μία θετική είδηση για τις μικρές κατασκευαστικές και τα σχέδια Κούτρα στη Δομική Κρήτης

Μία θετική είδηση για τις μικρές κατασκευαστικές και τα σχέδια Κούτρα στη Δομική Κρήτης
Έργα μεγαλύτερης αξίας θα μπορούν να αναλάβουν οι εταιρείες που δεν έχουν πτυχίο έβδομης τάξης
Σχετικά Άρθρα
Την αύξηση του ανώτατου ορίου για ανάληψη έργων από κατασκευαστικές εταιρείες που δεν έχουν πτυχίο έβδομης τάξης, επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Προσανατολίζεται μάλιστα σε αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του κατασκευαστικού κλάδου, για την υλοποίηση των πολλών και μεγάλων έργων που πρόκειται να γίνουν.
Αυτή η εξέλιξη θα απελευθερώσει δυνάμεις, αφού σήμερα μόνο όσες εταιρείες έχουν πτυχίο έβδομης τάξης (οι μεγάλες εισηγμένες του Χ.Α) μπορούν να διεκδικήσουν έργα χωρίς όριο αξίας και επίσης να μην έχουν όριο στο ανεκτέλεστο.
Οι άλλες εταιρείες έχουν όριο στο ανεκτέλεστο, αλλά και όριο στα έργα που αναλαμβάνουν είτε ως αυτόνομες εταιρείες είτε μέσω κοινοπραξιών.
Συγκεκριμένα μία εταιρεία με πτυχίο έκτης τάξης μπορεί να αναλάβει έργο έως 44 εκατ. ευρώ και μέσω κοινοπραξίας έως 60 εκατ. ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο μπορεί να ανέλθει μέχρι τα 132 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου, πρόκειται για μία θετική εξέλιξη καθώς τα έργα είναι πολλά και θα πρέπει να γίνουν πολλές συμπράξεις.
Από την άλλη ήδη η ΕΚΤΕΡ έχει επικοινωνήσει πως θέλει να κάνει εξαγορές για να αποκτήσει πτυχίο έβδομης τάξης, καθώς ήδη από το φετινό εξάμηνο λόγω των έργων που έχει αναλάβει έχει ξεπεράσει το τζίρο που έκανε όλο το 2022.
Προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολίζεται και η Δομική Κρήτης, μετά την είσοδο του Δημήτρη Κούτρα στο μετοχικό κεφάλαιο, σύμφωνα με πληροφορίες.
Μετά την απόκτηση μετοχών, η είσοδος θα σφραγιστεί με την απόκτηση δύο θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο, εξέλιξη που θα εγκριθεί στη γενική συνέλευση που θα γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου.
O Δημήτρης Κούτρας θα καταλάβει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου.
Στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα έχουν επανέλθει πληροφορίες για σύμπραξη Δομικής Κρήτης με ΕΚΤΕΡ, ένα σενάριο που είχε κυκλοφορήσει και μερικούς μήνες πριν χωρίς να επιβεβαιωθεί.
Το ενδιαφέρον φαίνεται πως υπάρχει κυρίως από την πλευρά του Δ.Κούτρα, χωρίς πάντως μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποια εξέλιξη.
Όσοι παρακολουθούν από κοντά τη χρηματιστηριακή πορεία των δύο μετοχών, παρατηρούν μία παρόμοια συμπεριφορά και κίνηση.
Η μετοχή της Δομικής Κρήτης κατέγραψε ισχυρό ράλι, αμέσως μετά την είσοδο του Δημήτρη Κούτρα στο μετοχικό κεφάλαιο και από τα 0,93 ευρώ βρέθηκε να γράφει τιμές ακόμα και πάνω από τα 3 ευρώ, με ισχυρούς εγχώριους επενδυτές να αποκτούν μετοχές, σύμφωνα με πηγές από χρηματιστηριακά γραφεία.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει κάνει μία διόρθωση και κινείται προς τα 2,80 ευρώ.
Ανάλογη κίνηση αν και με μικρότερη ποσοστιαία άνοδο, έχει κάνει και η ΕΚΤΕΡ.
Από τα 1,50 ευρώ βρέθηκε στα 2,70 ευρώ και σήμερα είναι κοντά στα 2,30 ευρώ, έχοντας δώσει και ένα μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή.
Μέρος της κίνησης προφανώς και οφείλεται και στην εκτίμηση για ισχυρή κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο, αλλά και στις ανακοινώσεις για πρόθεση ισχυροποίησης με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν πως ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης