Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζεται η συσσώρευση – Πιέσεις σε ΤΕΝΕΡΓΑ, άνοδος για ΠΕΙΡ λόγω MSCI

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζεται η συσσώρευση – Πιέσεις σε ΤΕΝΕΡΓΑ, άνοδος για ΠΕΙΡ λόγω MSCI
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με μικρές απώλειες άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης. Τα στοιχήματα λένε πως οι επενδυτές περιμένουν μία ακόμα αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Μπορεί στην επόμενη συνεδρίαση να κάνουν μία παύση αλλά μάλλον θα ακολουθήσει άλλη μία. Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει με τον πληθωρισμό, καθώς μία αύξηση του πετρελαίου ήδη οδήγησε σε αυξήσεις μεγάλες, ενώ είδαμε και πρόσφατα ένα ράλι στο φυσικό αέριο. Αν συνεχιστεί η τάση ίσως δούμε αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η εγχώρια αγορά άνοιξε σταθεροποιητικά και με κάποιες επιλεκτικές πάλι κινήσεις. Οι αναλυτές περιμένουν συσσώρευση με χαμηλό τζίρο. Φτάσαμε στην κορύφωση των καλοκαιρινών διακοπών. Πιέζεται η Τέρνα Ενεργειακή, η Εθνική και ο ΟΤΕ αλλά όχι με μεγάλους όγκους. Ενισχύεται η Πειραιώς και ο ΟΠΑΠ. Χαμηλός ο τζίρος.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Από τις αρχές Ιουλίου άρχισε να διολισθαίνει η μετοχή πιο δυνατά. Είχε ξεκινήσει μία ήπια πτώση από τα μέσα Ιουνίου, αλλά μετά έγειρε περισσότερο το γράφημα. Κάπου τότε έφτασε στη στήλη η πληροφορία πως για να μπει η Πειραιώς στον MSCI, θα πρέπει να φύγει η συγκεκριμένη και το αναφέραμε σε χρηματιστηριακό θέμα. Χθες, με την ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών επιβεβαιώθηκε η πληροφορία. Κάποιοι προφανώς είχαν εντοπίσει εγκαίρως την πιθανότητα αυτή και πόνταραν στην πτώση.

Είχαν κέρδος περίπου 3 ευρώ ή 15%. Επιπλέον τους βοήθησε, η μεγάλη καθυστέρηση του deal και οι πληροφορίες που επίσης υπήρχαν ότι δύσκολα θα κλείσει. Τα γράφουμε αυτά για να καταλάβετε πως κάποιοι «μεγάλοι παίκτες» έχουν άλλη πρόσβαση στην ενημέρωση και άλλους μηχανισμούς ανάλυσης δεδομένων. Δεν είναι κακό, αλλά πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να μην παρασυρόμαστε. Στο -2,01% και στα 17,07 ευρώ με όγκο 20 χιλ. τεμάχια. Στα πρώτα λεπτά έγραψε τιμές και κάτω από τα 17 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Με σημαντική άνοδο άνοιξε η μετοχή και όγκο πάνω από 150 χιλ. τεμάχια. Ενισχύεται 1,62% και είναι στα 3,5140 ευρώ λόγω της εισόδου στον MSCI Greece Standard.

ATTICA GROUP: Από την ανάλυση του αποτιμητή, βλέπουμε ότι η δημόσια πρόταση γίνεται αρκετά ψηλά, πλην της αποτίμησης με βάση την προεξόφληση των μελλοντικών ταμειακών ροών που για τη στήλη, ίσως είναι υπερτιμημένες. Και αυτό γιατί τα αποτελέσματα συνολικά του κλάδου δεν ενθουσιάζουν. Πέρυσι είχε έκτακτα κέρδη η Attica Group. Σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και με την τιμή του πετρελαίου ψηλά, είναι δύσκολο από μία εταιρεία με υψηλά χρέη να πάει δυνατά.

Από την άλλη και με βάση τη συγκριτική αποτίμηση ή με βάση τις πρόσφατες εξαγορές βλέπουμε πως η δίκαιη τιμή είναι σημαντικά πιο κάτω από τα 2,64 ευρώ που είναι η δημόσια πρόταση, ενώ αν συμπεριληφθεί και η ΑΝΕΚ κατεβαίνει πιο χαμηλά. Άρα η συγχώνευση δεν την ωφελεί. Από την άλλη πάλι δε μάθαμε αν στο σενάριο που ολοκληρωθεί εγκαίρως η συγχώνευση θα μπορούν οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ να πουλήσουν στον προτείνοντα.

ΕΥΑΘ: Δε θα δώσει μέρισμα αφού δεν είχε κέρδη. Θεωρούμε λάθος την απόφαση της διοίκησης, καθώς έχει τη δυνατότητα να κάνει μία διανομή κερδών παλαιότερων χρήσεων και να μην αφήσει έτσι τους μετόχους.

ΕΥΔΑΠ: Το δικό της μέρισμα είναι 0,02 ευρώ και πάλι είναι εξαιρετικά χαμηλό, αφού έχει τη δυνατότητα να δώσει κάτι παραπάνω. Άλλωστε δε φταίνε οι μέτοχοι που «έφαγαν» όλο το αυξημένο κόστος, την ώρα που στον πλανήτη οι αυξήσεις έπεφταν βροχή και όλοι αύξαναν τιμές.

IDEAL: Η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη ανέφερε πως η εξαγορά των Attica Stores θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου και πως αναζητά νέες ευκαιρίες για εξαγορές στον κλάδο της πληροφορικής. Το ανεκτέλεστο στον κλάδο ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Επίσης επανέλαβε την εκτίμηση για έσοδα 390 εκατ. ευρώ το 2023, EBITDA 51 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 52 εκατ. ευρώ.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Ξεχωρίζει στο άνοιγμα καθώς έχει κάπως καλύτερες συναλλαγές από τα άλλα μικρομεσαία. Στα 2,80 ευρώ και στο +1,82%.

ΕΚΤΕΡ: Ακολουθεί και η συγκεκριμένη. Λες και είναι συνεννοημένες οι δύο μικρές κατασκευαστικές. Λέτε;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης