Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Προς αναζήτηση ρευστότητας η Μουζάκης λόγω της παροχής εγγύησης στην Ήλιος

Προς αναζήτηση ρευστότητας η Μουζάκης λόγω της παροχής εγγύησης στην Ήλιος
Το ΒΝ από τον περασμένο Μάιο όταν δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα χρήσης 2022, είχε εντοπίσει την πρόβλεψη και είχε καυτηριάσει την απουσία πρόβλεψης μέχρι τότε
Σχετικά Άρθρα
Ρευστότητα μέσω πηγών χρηματοδότησης ψάχνει η Μουζάκης και την 1η Σεπτεμβρίου η διοίκηση θα αναλύσει την κατάσταση στους μετόχους κατά τη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί.
Στα θέματα είναι η λήψη απόφασης περί της διαχείρισης και εύρεσης χρηματοδοτικών πηγών για την κάλυψη εγγυητικών οφειλών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα παρουσιάσει την κρίσιμη κατάσταση και προοπτική των εγγυητικών ευθυνών/οφειλών της Εταιρείας προς την «ΗΛΙΟΣ Βιομηχανία Πλεκτικής Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία» καθώς και την ανάγκη να εξευρεθούν πόροι χρηματοδότησης.
Το ΒΝ από τον περασμένο Μάιο όταν δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα χρήσης 2022 της εισηγμένης, είχε εντοπίσει την πρόβλεψη και είχε καυτηριάσει το γεγονός ότι μέχρι τότε δεν υπήρχε κάποια άλλη αναφορά για τη συγκεκριμένη παροχή εγγύησης στους ισολογισμούς προηγούμενων χρήσεων.
Πιο αναλυτικά το ρεπορτάζ ανέφερε:
Η Μουζάκης εμφάνισε αρνητικό EBITDA κατά 4,48 εκατ. ευρώ το 2022 από κέρδη 939 χιλ. ευρώ το 2021 με το αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά από την πρόβλεψη κινδύνου ποσού 4.926.869,06 ευρώ!
Το ποσό αφορά ληξιπρόθεσμο δάνειο της Εθνικής Τράπεζας προς την εταιρεία ΗΛΙΟΣ ΑΒΕΕ, στην οποία η εταιρεία έχει παράσχει εγγύηση και για το εν λόγω δάνειο έχει εγγραφεί προσημείωση σε ακίνητό της.
Η νέα Διοίκηση που προέκυψε από την Γενική Συνέλευση της 30ης Ιανουαρίου 2023 έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την εκπλήρωση της υποχρέωσης και όπως αναφερόταν στον ισολογισμό ευελπιστούσε ότι εντός του έτους 2023 θα είχε βρε οριστική λύση στο ζήτημα αυτό.
Δεν ανέφερε φυσικά από πότε είναι το δάνειο ληξιπρόθεσμο και αν τώρα φάνηκε η «σοβαρή ένδειξη» και χρειάζεται πρόβλεψη.
Ούτε όμως και στη γενική συνέλευση που είχε πρώτο θέμα την εγγύηση αναφέρθηκε στην ανακοίνωση ότι υπήρχε καταγγελία και μπορεί να χρειαστεί να λάβει πρόβλεψη.

Η παροχή εγγύησης

Η Μουζάκης στον ισολογισμό 2022 αναφέρει πως έχει παράσχει εγγύηση από το έτος 2012 για δάνειο που είχε χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα στην εταιρεία «ΗΛΙΟΣ Βιομηχανία Πλεκτικής Α.Β.Ε.Ε.».
Για την εξασφάλιση του εν λόγω αλλά και άλλων δανείων, έχει εγγραφεί Α’ σειράς προσημείωση υποθήκης ύψους 17 εκατ. επί των ακινήτων της Εταιρείας στο Αιγάλεω Αττικής επί της οδού Προόδου 2-4.
Το δάνειο δεν εξυπηρετήθηκε από την οφειλέτρια εταιρεία ΗΛΙΟΣ και καταγγέλθηκε από την Τράπεζα στις 25.11.2021.
Αυτή όμως η σοβαρή εξέλιξη δεν αναγράφεται στον ισολογισμό χρήσης 2021 όπου και έγινε η όχληση.
Τώρα σημειώνει πως οι προφορικές διαβουλεύσεις με την Εθνική Τράπεζα για την ρύθμιση του δανείου δεν έχουν, προς το παρόν ευοδωθεί, σχηματίστηκε εις βάρος των αποτελεσμάτων της χρήσης 2022 πρόβλεψη ίση με το υπόλοιπο του δανείου κατά την 31.12.2022 ύψους 4.926.869,06 ευρώ.
Δηλαδή το δάνειο που όταν γράφτηκε η υποθήκη ήταν 3,5 εκατ. ευρώ έφτασε στα 4,9 εκατ. ευρώ και δεν παρουσιάστηκε ανάγκη μέχρι σήμερα να υπάρξει πρόβλεψη!

Κίνδυνος νέας πρόβλεψης;

Όπως αναφέρεται στον ισολογισμό 2022 η εταιρεία ενεργεί ως εγγυητής, ήδη από την χρήση 2012 υπέρ δανείου της τράπεζας Alpha Bank προς την εταιρεία «ΗΛΙΟΣ Βιομηχανία Πλεκτικής Α.Β.Ε.Ε» χωρίς κάποιο εμπράγματο βάρος επί των ακινήτων της.
Το δάνειο αυτό την 29/03/2023 ανερχόταν σε 2,065 εκατ. ευρώ περίπου.
Στις 24/4/2023 η εταιρεία δέχθηκε εξώδικη όχληση από εταιρεία διαχείρισης δανείων της εν λόγω τράπεζας, (Cepal Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π.) που την ενημερώνει ότι το δάνειο αυτό έχει καταστεί μη εξυπηρετούμενο από την οφειλέτρια εταιρεία και στο σύνολο του έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.
Η εξώδική όχληση απευθύνθηκε επίσης προς την πρωτοφειλέτρια εταιρεία και δυο φυσικά πρόσωπα που είναι επίσης εγγυητές του δανείου.
Γεννάται επομένως το ερώτημα, αν υπάρχει κίνδυνος νέας πρόβλεψης.
Η εταιρεία δεν κάνει πάντως κάποια αναφορά.
Έχει όμως ενδιαφέρον η αναφορά συνολικά για τις προβλέψεις που κάνει και αναγράφεται στον ισολογισμό, βάσει προφανώς των διεθνών λογιστικών προτύπων και σημειώνει «μελλοντικά γεγονότα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν το ποσό που θα απαιτηθεί για την τακτοποίηση της υποχρέωσης για την οποία έχει σχηματισθεί πρόβλεψη, λαμβάνονται υπόψη μόνο όταν υπάρχουν επαρκείς αντικειμενικές ενδείξεις ότι θα συμβούν».

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης