Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μαζικές τοποθετήσεις από Έλληνες στο ΧΑ – Πουλάνε οι ξένοι αυτά που αγόρασαν από τους Έλληνες στα χαμηλά

Μαζικές τοποθετήσεις από Έλληνες στο ΧΑ – Πουλάνε οι ξένοι αυτά που αγόρασαν από τους Έλληνες στα χαμηλά
Στο τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου μόνο στα ελληνικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια υπήρχαν εισροές 149 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Η ανάλυση των επίσημων στοιχείων του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τις συναλλαγές κάθε μήνα συχνά δείχνει σημαντικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα τον εν λόγω μήνα και δίνει μία αίσθηση για όσα έγιναν.
Από την αρχή του χρόνου και αναλύοντας τις καθαρές εισροές και εκροές κεφαλαίων στο χρηματιστήριο, φαίνεται πως οι Έλληνες δεν είχαν πεισθεί για την αλλαγή σελίδας.
Προφανώς και οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές έπαιξαν το ρόλο τους αφού δεν έδειχναν αυτή τη μεγάλη διαφορά που είδαμε στην κάλπη.
Από την άλλη και προφανώς πάλι λόγω των όσων έχουν ζήσει οι Έλληνες επενδυτές στα χρόνια της κρίσης στο χρηματιστήριο, οι αποδόσεις των τελευταίων μηνών του 2022 και των πρώτων του 2023 μάλλον ήταν αρκετές.
Έτσι είχαμε μαζικές πωλήσεις στο ξεκίνημα του 2023 και συγκεκριμένα περίπου 200 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο από τους Έλληνες, με αγοραστές τους ξένους στο ίδιο διάστημα.
Η αγορά από τις 930 μονάδες που ήταν στο τέλος του 2022 πήγε στις 1.130 μονάδες στο τέλος του Φεβρουαρίου.
Στο τέλος Μαρτίου είχε γυρίσει στις 1.045 μονάδες με τους Έλληνες να έχουν καθαρές εκροές 62 εκατ. ευρώ, άρα συνολικά στο τρίμηνο πάνω από 260 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα αρχίζει να αλλάζει από τον Απρίλιο όπου βλέπουμε τις πρώτες διστακτικές εισροές και οι Έλληνες βάζουν 23,7 εκατ. ευρώ.
Το Μάιο επιστρέφουν μαζικά, αφού έχει γίνει και ο πρώτος γύρος των εθνικών εκλογών.
Από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο έχουν βάλει 383 εκατ. ευρώ.
Μόνο τον Ιούνιο οι καθαρές εισροές ανήλθαν στα 191 εκατ. ευρώ περίπου και τον Ιούλιο στα 97 εκατ. ευρώ.
Η αγορά από τις 1.200 μονάδες στο τέλος Μαΐου πήγε στο τέλος Ιουλίου στις 1.335 μονάδες.
Σημειώνεται πως στο τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου μόνο στα ελληνικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια υπήρχαν εισροές 149 εκατ. ευρώ.
gd.JPG
Mεγάλη αύξηση ενεργών μερίδων

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων του Axianumbers είναι η μεγάλη αύξηση των ενεργών επενδυτών τους τελευταίους μήνες.
Πιο αναλυτικά, ενώ οι ενεργές μερίδες Ελλήνων ήταν 17.700 τον περασμένο Δεκέμβρη, δηλαδή τόσοι επενδυτές έκαναν συνολικά τουλάχιστον μία κίνηση μέσα στο μήνα, τον Ιούλιο έφτασαν τις 26.000 καταγράφοντας αύξηση 47%.
Πληροφορίες από μεγάλα χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν πάντως πως ακόμα πολλοί ιδιώτες επενδυτές βρίσκονται εκτός αγοράς και δεν έχουν κάνει κάποια αγορά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης