Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Από το χείλος του γκρεμού στα… ουράνια – Δύο μετοχές που έχουν καταγράψει μυθικό ράλι

Από το χείλος του γκρεμού στα… ουράνια – Δύο μετοχές που έχουν καταγράψει μυθικό ράλι
Από τις αναδιαρθρώσεις δανείων και τις συνομιλίες με τράπεζες σε εκτίναξη τζίρου
Σχετικά Άρθρα
Πριν από μερικά χρόνια, απασχολούσαν τη χρηματιστηριακή επικαιρότητα, καθώς έκαναν διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, ενώ οι ζημιές αλλά κυρίως οι χαμηλές ταμειακές ροές δεν επέτρεπαν ακόμα και την πληρωμή των τόκων.
Τα πράγματα όμως άλλαξαν, οι τράπεζες έκαναν ό,τι μπορούσαν και τα τελευταία χρόνια οι μετοχές των εταιρειών καταγράφουν μυθικό ράλι.
Ο λόγος για την Αλουμύλ και τη ΣΙΔΜΑ.
Ξεκινώντας από την Αλουμύλ, το 2018 ανακοίνωνε αποτελέσματα χρήσης 2017 με μεγάλες διαγραφές απαιτήσεων ακόμα και από εταιρείες που είχαν ίδιο βασικό μέτοχο.
Στον ισολογισμό του 2017 αναφερόταν από τον ορκωτό ελεγκτή πως από εμπορικές απαιτήσεις 88,8 εκατ. ευρώ είχε σχηματιστεί πρόβλεψη απομείωσης 41,6 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα είχαν επιβαρυνθεί σημαντικά και όταν δημοσιεύτηκαν η μετοχή είχε υποχωρήσει 13% και είχε κλείσει στα 0,3460 ευρώ.
Σήμερα η μετοχή έχει ξεπεράσει αυτό το νούμερο κατά περίπου 12 φορές!
Το 2019 είχε ανακοινώσει συμφωνία αναστολής με τις τράπεζες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι αναδιάρθρωσης του δανεισμού και είχε ξεκινήσει διαδικασίες συγχώνευσης με την Αλουφόντ, εταιρεία του βασικού μετόχου, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί περαιτέρω το ποσοστό του στην Αλουμύλ.
Το 2017 είχε ζημία 20,6 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 24 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ήταν πάνω από 240 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος ήταν στα 211,6 εκατ. ευρώ.
Το 2022 οι πωλήσεις είχαν ανέλθει στα 402,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 23,1 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια έχουν φτάσει τα 64,4 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις τα 259 εκατ. ευρώ.
Η τιμή της μετοχής έχει ξεπεράσει τα 4 ευρώ και η αποτίμηση τα 132 εκατ. ευρώ.
Κάπου το 2020 ανακοινώθηκε το κλείσιμο της συμφωνίας Μπήτρος-ΣΙΔΜΑ με τις ευλογίες των τραπεζών.
Η ΣΙΔΜΑ έκανε αναδιάρθρωση δανείων γράφοντας κάποιο όφελος, ενώ σημειώνεται πως δεν είχε κούρεμα και ότι αυτό θα γίνει στην Μπήτρος, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα.
Τότε (σημ. το 2020) η μετοχή ήταν πέριξ των 0,30 ευρώ και σήμερα είναι πάνω από τα 3 ευρώ, δηλαδή η τιμή έχει δεκαπλασιαστεί!
Ο όμιλος και το 2019 και το 2020 είχε ζημιές και τζίρο 133 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ήταν στα 156,7 εκατ. ευρώ το 2020 με τις δανειακές υποχρεώσεις να είναι σχεδόν όλες βραχυπρόθεσμες αφού δεν είχαν τηρηθεί οι όροι των δανείων. Τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 13,2 εκατ. ευρώ με τη μετοχή φυσικά να είναι στην επιτήρηση.
Σήμερα είναι σε κανονική διαπραγμάτευση με ίδια κεφάλαια στη χρήση 2022 21,8 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 142 εκατ. ευρώ, τζίρο 265 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης