Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

ΟΛΠ: Δεν αποκλείονται και νέες ανατιμήσεις – Ώθηση από κρουαζιέρα και αυτοκίνητα το 2023

tags :
ΟΛΠ: Δεν αποκλείονται και νέες ανατιμήσεις – Ώθηση από κρουαζιέρα και αυτοκίνητα το 2023
Το μέρισμα για τη χρήση 2022 ανέρχεται στα 1,04 ευρώ ανά μετοχή και η αποκοπή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 7 Αυγούστου.
Σχετικά Άρθρα
Αν και τους προηγούμενους μήνες ο ΟΛΠ έκανε ανατιμήσεις λόγω του ενεργειακού κόστους και συνολικά των πληθωριστικών πιέσεων, δεν αποκλείονται και κάποιες ακόμα, λελογισμένες όμως όπως είπε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.
Οι αυξήσεις θα γίνουν κυρίως σε κρουαζιέρα και ακτοπλοΐα.
Εξαιρετικά πηγαίνει η δραστηριότητα της κρουαζιέρας φέτος αλλά και των αυτοκινήτων αφού υπάρχει μετά από καιρό μία εξομάλυνση στην παραγωγή και γίνονται περισσότερες παραδόσεις από τις εταιρείες.
Μάλιστα η διοίκηση έδωσε ένα παράδειγμα λέγοντας πως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εξυπηρέτησε 9 κρουαζιερόπλοια και συνολικά 17.000 επιβάτες.
Χρειάστηκε μάλιστα να μεταφέρει εργαζόμενους από τον κλάδο των κοντέινερς ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί και να εξυπηρετήσει την αυξημένη κίνηση.
Το home port είναι φέτος αυξημένο κατά 30-50%.
Αρκετές ερωτήσεις είχαν οι επενδυτές, όπως για το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων που σύμφωνα με τη διοίκηση ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ, αλλά στο ερώτημα γιατί δεν αγοράζει έστω κρατικά ομόλογα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κέρδη έως 10%, απάντησε πως τα κρατάει για ασφάλεια και για τις επενδύσεις.
Βέβαια, ο ΟΛΠ έχει εξαιρετικές ταμειακές ροές και θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των επενδύσεων από αυτές.
Το μέρισμα έχει αυξηθεί στο 50% των κερδών και θα διατηρηθεί εκεί και φέτος, απάντησε η διοίκηση σε ερώτημα αν σκέφτεται να αυξήσει το ποσοστό που διανέμει στους μετόχους.

Η πορεία των κερδών και η αποτίμηση

Αναφορικά με την κερδοφορία πέρυσι ο οργανισμός είχε καθαρά κέρδη 52,8 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο τα κέρδη αν και αυξημένα έναντι του 2021, είχαν επιβαρυνθεί από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα έξοδα ύψους 16 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 8,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν αποζημιώσεις τρίτων και 7,8 εκατ. ευρώ φορολογικά πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Η διοίκηση ανέφερε πως φέτος δε θα έχει έκτακτα έξοδα, άρα τα κέρδη θα μπορούσαν στο σενάριο πως παραμένουν αμετάβλητα όλα τα υπόλοιπα (έσοδα και έξοδα να ανέλθουν στα 69 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή διαπραγματεύεται τα κέρδη του 2022 10,8 εκατ. ευρώ ή 8,2 φορές χωρίς την έκτακτη επιβάρυνση.
Προφανώς το P/Ε αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλό για ένα λιμάνι και ειδικά αυτό του Πειραιά.
Το μέρισμα για τη χρήση 2022 ανέρχεται στα 1,04 ευρώ ανά μετοχή και η αποκοπή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 7 Αυγούστου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης