Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Δύο δημόσιες προτάσεις με ίδια φιλοσοφία, αλλά διαφορετική αντιμετώπιση του μικρομετόχου

Δύο δημόσιες προτάσεις με ίδια φιλοσοφία, αλλά διαφορετική αντιμετώπιση του μικρομετόχου
Μόνο η μία από τις δύο εισηγμένες έχει εντολή αγοράς στο ταμπλό και ο μέτοχος μπορεί να πουλήσει από τώρα στη δημόσια πρόταση
Σχετικά Άρθρα
Δύο δημόσιες προτάσεις ξεκίνησαν πρόσφατα, με μεγάλη πάντως καθυστέρηση, λόγω διαφόρων συνθηκών, αν και ίσως για τη μία η χρονική καθυστέρηση να μην είναι τόσο δικαιολογημένη.
Οι δύο δημόσιες προτάσεις είναι σχεδόν ίδιες, σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχέδια του νέου μετόχου.
Και οι δύο δε θέλουν την αποχώρηση της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Πιο αναλυτικά αναφερόμαστε στη δημόσια πρόταση της STRIX προς τους μετόχους της Attica Group και της Intracom (μέσω της Intracom Ακίνητα) προς τους μετόχους της Κλουκίνας-Λάππας.

Στους μετόχους της Κλουκίνας-Λάππας προσφέρει 1 ευρώ ανά μετοχή και σημειώνεται στο πληροφοριακό δελτίο πως «εάν μετά τη λήξη της Περιόδου Αποδοχής, ο Προτείνων και τα Συντονισμένα Πρόσωπα κατέχουν συνολικά Μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό τουλάχιστον 90% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, ο Προτείνων: (α) δεν θα ασκήσει το προβλεπόμενο στο άρθρο 27 του Νόμου δικαίωμα εξαγοράς, και (β) θα αποκτήσει χρηματιστηριακά όλες τις Μετοχές που θα του προσφερθούν από Μετόχους κατ' ενάσκηση του Δικαιώματος Εξόδου εντός περιόδου τριών μηνών από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Δημόσιας Πρότασης σε τιμή ανά Μετοχή ίση με το Προσφερόμενο Αντάλλαγμα. Ταυτόχρονα, με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Δημόσιας Πρότασης, ο Προτείνων θα δημοσιοποιήσει και το Δικαίωμα Εξόδου. Τέλος, ο Προτείνων δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή της Εταιρείας από το Χ.Α.».
Ακριβώς τα ίδια αναφέρει και το πληροφοριακό δελτίο της STRIX αναφορικά με τη δημόσια πρόταση προς του μετόχους της Attica Group που γίνεται στην τιμή των 2,64 ευρώ.
Σημειώνεται πως η δημόσια πρόταση στην Attica Group λήγει 28 Αυγούστου και μετά ξεκινάει το τρίμηνο που επίσης θα αποδέχεται, ενώ στην Κλουκίνας-Λάππας λήγει 25 Αυγούστου και επίσης μετά ξεκινάει το τρίμηνο που επίσης θα αποδέχεται μετοχές.

Η μεγάλη διαφορά

Η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των εταιρειών που υπέβαλαν τη δημόσια πρόταση προς του μικροεπενδυτές.
Από τη μία η STRIX έχει εντολή μέσα στο Χρηματιστήριο, άρα όποιος θέλει μπορεί να πουλήσει ή να πούλησε ήδη και επομένως έχει τα λεφτά διαθέσιμα άμεσα, ενώ στην περίπτωση της Intracom θα πρέπει να περιμένει να δώσει τις μετοχές και να πάρει τα χρήματα στο τέλος της δημόσιας πρότασης άρα να περιμένει σχεδόν ένα μήνα.
Σε μία αγορά όπου καταγράφεται τεράστια άνοδος και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον το να έχεις τα κεφάλαιά σου διαθέσιμα τώρα είναι σημαντικό.
Σημειώνεται πως πολλοί επενδυτές είχαν τοποθετηθεί εδώ και εβδομάδες και μάλιστα πριν ξεκινήσει το χρηματιστηριακό πάρτι, αγοράζοντας μετοχές της ΚΛΜ ή της ΑΤΤΙΚΑ από το ταμπλό και με σκοπό να τις δώσουν στη δημόσια πρόταση έχοντας στόχο να βγάλουν απόδοση 4-5% που είναι αρκετά υψηλότερη από το επιτόκιο καταθέσεων.
Όμως υπήρξε καθυστέρηση και στην περίπτωση της ΚΛΜ είναι ακόμα μεγαλύτερη, εξέλιξη που πλέον σε συνδυασμό με το κόστος ευκαιρίας, οι επενδυτές δεν έχουν το όφελος που είχαν υπολογίσει.
Υπενθυμίζεται πως το ΒΝ είχε εγκαίρως αναφέρει πως στην περίπτωση της Κλουκίνας-Λάππας δε θα υπήρχε εντολή αγοράς από την Intracom στο ταμπλό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης