Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Το Χρηματιστήριο καταγράφει μία από τις πέντε καλύτερες χρονιές του – Βελτιώνεται η σχέση αποτίμησης/ΑΕΠ

Το Χρηματιστήριο καταγράφει μία από τις πέντε καλύτερες χρονιές του – Βελτιώνεται η σχέση αποτίμησης/ΑΕΠ
Σήμερα η αποτίμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ανέρχεται στα 90 δισ. ευρώ περίπου και έχει βελτιωθεί η σχέση αποτίμησης προς ΑΕΠ σε κάτι παραπάνω από 40%
Σχετικά Άρθρα
Η επίδοση μέχρι σήμερα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έχει εκπλήξει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους και ελάχιστοι είναι αυτοί που περίμεναν στην αρχή του έτους ότι ο Γενικός Δείκτης θα έχει απόδοση 45% περίπου σε 7 μήνες.
Η χρονιά μέχρι στιγμής συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Μέχρι στιγμής είναι η πέμπτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του.
Το 2019 η νέα κυβέρνηση έδωσε ώθηση καθώς έστειλε το μήνυμα η χώρα, πως μία φιλική προς τις επενδύσεις και τις αγορές κυβέρνηση έχει αναλάβει.
Εκείνη τη χρονιά το Ελληνικό Χρηματιστήριο είχε απόδοση 49,5%.
Τότε οι αλλοδαποί επενδυτές είχαν στηρίξει την αγορά με εισροές 275 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένες ήταν και οι ενεργές μερίδες και έφτασαν στο τέλος του 2019 τις 18.000.
Η φετινή χρονιά είναι δύο ταχυτήτων.
Οι ξένοι ξεκίνησαν την άνοδο με μεγάλες εισροές και τη σκυτάλη την πήραν μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών οι Έλληνες.
Στο εξάμηνο οι εγχώριοι επενδυτές εμφανίζονται με συνολικές εισροές 96 εκατ. ευρώ και αντίστοιχες εκροές οι ξένοι.
Η επόμενη καλή επίδοση της αγοράς ήταν το 1997 με άνοδο 58,5%, ενώ την επόμενη, το 1998 είχε άνοδο 85% και το 1999 102,2%.
Τότε ολοκληρώθηκε η άνοδος και προεξοφλήθηκε η ένταξη στο ευρώ, και μετά ακολούθησε το σκάσιμο της φούσκας, αφού οι αποτιμήσεις είχαν εκτοξευτεί στα ύψη και οι προσδοκίες για το μέλλον κάποιων εταιρειών δεν επαληθεύτηκαν.

Σημειώνεται πάντως πως σε σύγκριση με το 1999, σήμερα η αγορά έχει λιγότερες από τις μισές εισηγμένες που είχε τότε.
Σήμερα η αποτίμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ανέρχεται στα 90 δισ. ευρώ περίπου και έχει βελτιωθεί η σχέση αποτίμησης προς ΑΕΠ σε κάτι παραπάνω από 40%.
Αν υπήρχαν περισσότερες μεγάλες εταιρείες, αν είχαν για παράδειγμα εισαχθεί, το Ελ. Βενιζέλος και οι ΑΕΕΑΠ που έχουν ανακοινώσει ότι θα μπουν στο Χ.Α. θα ήταν ακόμα υψηλότερο το ποσοστό.
Να σημειωθεί επίσης πως μεγάλες είναι οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια, που σημαίνει ότι πολλοί επενδυτές αποφασίζουν να επενδύσουν στο Χ.Α. μέσω επαγγελματιών και όχι απευθείας με δικούς τους κωδικούς και με δεδομένη την πολύ χαμηλή απόδοση που έχουν οι καταθετικοί λογαριασμοί.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης