Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Amber Alert για 4+2 εισηγμένες εταιρίες – Στην κυριολεξία στο περίμενε οι επενδυτές για να μάθουν νεότερα

Amber Alert για 4+2 εισηγμένες εταιρίες – Στην κυριολεξία στο περίμενε οι επενδυτές για να μάθουν νεότερα
Εκτός διαπραγμάτευσης παραμένουν 4 εταιρείες και για δύο ακόμα αναμένονται δημόσιες προτάσεις, οι οποίες έχουν ήδη καθυστερήσει
Σχετικά Άρθρα
Άτυχοι φαίνεται πως είναι οι μέτοχοι κάποιων εισηγμένων, καθώς είτε παραμένουν εκτός διαπραγμάτευσης και οι μέτοχοι χάνουν το ράλι της αγοράς ή περιμένουν δημόσια πρόταση, ώστε να δώσουν τις μετοχές τους και να αποκτήσουν ρευστότητα.
Ειδικά για τη δεύτερη περίπτωση, αν δεν είχαν καθυστερήσει τόσο οι δημόσιες προτάσεις, οι επενδυτές θα μπορούσαν να είχαν επανατοποθετηθεί στο Χ.Α. και να είχαν μεγάλες υπεραξίες λόγω του πρόσφατου ράλι.
Για αυτές που είναι εκτός διαπραγμάτευσης τα οικονομικά προβλήματα ήταν μεγάλα και το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο χρηματιστήριο.
Από 25 Απριλίου έχουν χαθεί τα ίχνη της Δούρος, η οποία τότε είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «λόγω ιδιαίτερων συνθηκών και δυσχερειών, δε θα δημοσιεύσει εγκαίρως τις οικονομικές καταστάσεις της για τη χρήση 2022».
Προφανώς η αναφορά «εγκαίρως» ένας επενδυτής την αντιλαμβάνεται ως μία μικρή καθυστέρηση μερικών ημερών ή λίγων εβδομάδων, αλλά όχι 3 μηνών.
Οι μετοχές της ΚΡΕΚΑ από 11 Απριλίου είναι εκτός διαπραγμάτευσης μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Τότε η ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο Αθηνών ανέφερε πως «σε συνέχεια της από 07.04.2023 ανακοίνωσης της, στην οποία αναφέρεται ότι αναβάλλεται η κατάρτιση και δημοσίευση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για την χρήση 2022 μέχρι την οριστική διευθέτηση των τραπεζικών οφειλών της, και μέχρις ότου η εταιρία καταρτίσει και δημοσιοποιήσει την ως άνω ετήσια οικονομική έκθεση».
Η εταιρεία είχε πει πως σε περίπτωση που οι τράπεζες αποφασίσουν να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων τους, η συνέχιση δραστηριότητας της, θα καταστεί αδύνατη καθώς δεν διαθέτει επαρκή ρευστότητα για την ολοσχερή εξόφληση των οφειλών της.
Για τον λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις προς υποβολή στην doValue με σκοπό την διευθέτηση των οφειλών προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η συνέχιση της δραστηριότητας της.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω η διοίκηση της Εταιρίας ανακοινώνει ότι αναβάλλεται η κατάρτιση και δημοσίευση της Ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση που λήγει στις 31/12/2022, μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος.
Στις 21 Ιουνίου είχε ενημερώσει πως «υπέγραψε Σύμβαση αναστολής νομικών ενεργειών με τη διαχειρίστρια εταιρία doValue Greece (εκπροσώπου των συνεργαζόμενων τραπεζών) με καταληκτική ημερομηνία την 30/9/2023, με σκοπό την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Με βάση τη σύμβαση που υπογράφηκε, η εταιρία υποχρεούται στην καταβολή 150.000 ευρώ, από τα οποία έχει ήδη καταβάλει τις 100.000 ευρώ και αναμένεται να καταβάλει το υπόλοιπο μέχρι τις 14/7/2023».
Έκτοτε δεν υπάρχει ενημέρωση, αν πληρώθηκε το υπόλοιπο, αλλά ούτε και δημοσίευσε αποτελέσματα χρήσης 2022, και έτσι παραμένει εκτός διαπραγμάτευσης.
Η Λιβάνης είναι επίσης εκτός διαπραγμάτευσης καθώς στις 28 Απριλίου είχε γνωστοποιήσει πως δε θα δημοσιεύσει την ετήσια οικονομική έκθεση του 2022 εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας και πως προέβλεπε ότι θα την δημοσίευσε εντός του Μαΐου 2023.
Ο Μάιος πέρασε, όπως και ο Ιούνιος και κοντεύει να φύγει και ο Ιούλιος και ακόμα να δημοσιευτεί η έκθεση και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών.
Στην Βαρβαρέσος η οικονομική έκθεση του 2022 περιέγραφε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και η μετοχή τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης, καθώς έχει γίνει και καταγγελία των δανείων, οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε επίσχεση κ.α. αλλά πρόσφατα έγινε η γενική συνέλευση (19/7) και με παρουσία 2 μετόχων που είχαν το 95,02% του συνόλου των μετοχών πήραν αποφάσεις για όλα τα θέματα. Μεταξύ αυτών και υιοθέτηση μέτρων βελτίωσης της χρηματοοικονομικής θέσης και της ρευστότητας της εταιρείας, αλλά χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Περιμένοντας τη δημόσια πρόταση

Για δύο ακόμα εισηγμένες όπου βέβαια οι μετοχές διαπραγματεύονται κανονικά και υπάρχουν θετικές ειδήσεις, οι επενδυτές περιμένουν.
Περιμένουν τις δημόσιες προτάσεις, ώστε να δώσουν τις μετοχές τους, αν και οι δύο εισηγμένες δε θα φύγουν από το Χρηματιστήριο.
Η Κλουκίνας-Λάππας και η Attica Group είναι οι δύο εισηγμένες.
Στην πρώτη περιμένει η αγορά την έκθεση αποτίμησης της Κύκλος η οποία έχει καθυστερήσει αρκετά, αφού υπενθυμίζεται πως είχε γίνει πρώτη αποτίμηση από την Beta, αλλά δεν είχε δικαίωμα η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή.
Η εξαγορά από την Intracom έχει γίνει εδώ και καιρό, αλλά η δημόσια πρόταση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Αντίστοιχη και η περίπτωση της Attica Group, όπου αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά έχει περάσει αρκετός χρόνος από τότε που δημιουργήθηκε η υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης και αυτή δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης