Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζει επιλεκτικά, το rotation αυξάνει τη μεταβλητότητα

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζει επιλεκτικά, το rotation αυξάνει τη μεταβλητότητα
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Η μεγάλη άνοδος των μετοχών τους μήνες που έχουν προηγηθεί έχει ανοίξει την κουβέντα, για το μέλλον του Χ.Α. Όποιος παρακολουθεί επί σειρά ετών την πορεία των μετοχών, ή κοιτάζει τα διαγράμματα, εντοπίζει τεράστια κίνηση. Αυτή η εξέλιξη έχει κάνει πολλούς να πουλήσουν νωρίς και στη συνέχεια να βλέπουν τις μετοχές να συνεχίζουν ανοδικά και να έχουν έτσι απώλεια κερδών.

Από την άλλη στην αρχή πολλοί δεν είχαν πιστέψει το ράλι και άργησαν να τοποθετηθούν. Έτσι θέλουν συνέχιση της κίνησης, προκειμένου να βελτιώσουν την αξία του χαρτοφυλακίου. Είναι και εκείνο το κόστος αναμονής, που εκνευρίζει κάποιους, αφού μερικές μετοχές δε λένε να… ξεκολλήσουν. Η τακτική είναι μεγάλη διασπορά στο χαρτοφυλάκιο και στόχοι. Βάζεις στόχους που είσαι ικανοποιημένος ή που θεωρείς ότι η μετοχή έχει πλέον δίκαιη αξία και γεμάτη αποτίμηση.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν σταθεροποιητικά και ήπια ανοδικά, με το γενικό δείκτη να ακολουθεί στο ξεκίνημα. Παρατηρούνται και πάλι επιλεκτικές τοποθετήσεις. Ξεχωρίζουν ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Jumbo, ενώ υποχωρούν Ελλάκτωρ και Πειραιώς. Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις καλό όγκο και άνοδο έχουν Δομική Κρήτης, Κορδέλλου και Centric. Τα μεγάλα κέρδη σε κάποιες μετοχές αυξάνουν τη μεταβλητότητα.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Με βάση τα δημοσιευμένα κέρδη του 2022 δεν έχουμε δει «φουσκωμένες» αποτιμήσεις. Ναι, υπάρχουν υψηλά p/e αλλά υπάρχουν άλλες αξίες που δικαιολογούν τις τιμές. Αναφερόμαστε κυρίως στις μετοχές που παρακολουθεί η στήλη. Όπως ξέρετε, δεν παρακολουθούμε συγκεκριμένους κλάδους ή δεν έχουμε πολλές μετοχές στις επιλογές μας από αυτούς τους κλάδους, γιατί κάποια p/e δεν τα θεωρούμε ελκυστικά. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι έχουν growth και πως στο εξωτερικό κοιτάζουν άλλους δείκτες.

ATTICA BANK: Σε πολλά sites αναφορές για το ρόλο της Ellington και για κινήσεις που θα έπρεπε να είναι προκαλέσει παρέμβαση εισαγγελέα, αλλά οι αρμόδιες αρχές πετάνε χαρταετό!

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πήγαν πάνω οι μετοχές και αμέσως θέλησαν να πάρουν bonus, ξεχνώντας τα χρόνια της καταστροφής. Ευτυχώς δεν εγκρίθηκε το αίτημα. Πρώτα θα πρέπει να πάρουν «bonus» οι καταθέτες που στηρίζουν το σύστημα μέσω αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων. Έτσι κονομάνε οι τράπεζες, μη νομίζετε ότι έχουν βρει καμιά φοβερή συνταγή οι διοικήσεις. Μηδέν τόκος στην κατάθεση, δέκα στο δάνειο και υπερκέρδη. Και το κάνουν όλες το ίδιο, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κάποιας αρμόδιας αρχής να δει αν είναι συντονισμός. Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα για το δείκτη. Μικτή η εικόνα στις μετοχές, αλλά χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις.

JUMBO: Πάνω από τα 28 ευρώ πλέον η μετοχή και προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ η αποτίμηση.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΪΟΣ: Πάνω από τα 36 ευρώ η συγκεκριμένη.

ΕΛΓΕΚΑ: Όπως γράψαμε και χθες δε νομίζουμε να λείψει, αφού δεν είδαμε κάποια κίνηση στο ταμπλό, αλλά ούτε και κάποια βελτίωση στα θεμελιώδη. Στην ίδια αποτίμηση υπάρχουν ΣΙΔΜΑ, AS Company. Centric, Κτήμα Λαζαρίδη κ.α. με σημαντικά καλύτερα μεγέθη.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Ξεχωρίζει από το πρώτο λεπτό και με όγκο πάνω από 50 χιλ. τεμάχια ενισχύεται 5,54%.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Με άνοδο 4% και αρκετή μεταβλητότητα για δεύτερη μέρα.

CENTRIC: Στα 0,3580 ευρώ και στο +3,77% με όγκο 36 χιλ. τεμάχια.

INTRAKAT: Μετά από ένα τεράστιο ράλι σήμερα υποχωρεί 5,5% και με όγκο 132 χιλ. τεμάχια. Στα 2,92 ευρώ με την αποτίμηση να είναι στα 475 εκατ. ευρώ.

FLEXOPACK: Αφού δε βλέπουν φως οι επενδυτές και επειδή δεν αντέχουν το κόστος αναμονής, πουλάνε πιέζοντας τη μετοχή. Χαμηλός ο όγκος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης