Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Εβδομάδα ανόδου με πολλούς πρωταγωνιστές και νέα υψηλά - Στο +42,57% από την αρχή του έτους

Μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Εβδομάδα ανόδου με πολλούς πρωταγωνιστές και νέα υψηλά - Στο +42,57% από την αρχή του έτους
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Ανοδική η εβδομάδα και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις κατάφεραν να απορροφήσουν τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Κανένα παράπονο. Η αγορά πάει εξαιρετικά και δείχνει ώριμη συμπεριφορά. Προφανώς κάποια στιγμή θα δούμε και διόρθωση. Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ο καθένας κάνει το κουμάντο του και βάζει τον πήχη εκεί που ικανοποιείται. Δε γινόμαστε άπληστοι, αν και οι συγκρίσεις κάνουν πολλούς επενδυτές να περιμένουν. Πολλές έχουν σημαντικό περιθώριο ανόδου, αλλά θέλουν κάποιον να τις πάρει από το χεράκι και να τις πάει υψηλότερα. Λείπει το όραμα σε κάποιες την ώρα που σε άλλες περισσεύει. Η εβδομάδα είχε άνοδο 3,70% και πλέον από την αρχή του έτους είμαστε στο +42,57%. Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκαν ισχυρά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου από τράπεζες, εξέλιξη που ενισχύει την επενδυτική ψυχολογία.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δεν ήταν και μικρή η είδηση! Να σου ζητάει βοήθεια η Ε.Ε. για να φτιάξει μικροεπεξεργαστές. Άλλη μία θετική είδηση για την εταιρεία, τις ελληνικές επιχειρήσεις και την Ελλάδα. Στο +2,56% και στα 32,82 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ξανά πάνω ο κλάδος, ξανά πάνω και η αγορά έστω και λίγο. Δυνατή κίνηση από Eurobank και Πειραιώς. Πάλι νέα υψηλά για την ΠΕΙΡ. Ακολούθησε με μικρότερο ποσοστό ανόδου η ΑΛΦΑ και έκλεισε με καλές απώλειες η Εθνική.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Γράφαμε πριν λίγες μόλις συνεδριάσεις για τις τράπεζες που όπως διαβάζουμε έχουν εγκρίνει τη χρηματοδότηση και λέγαμε πόσο καιρό θα περιμένουν χάνοντας έσοδα και κέρδη, έχοντας τα λεφτά «στο περίμενε». Βγήκε τώρα η Goldman Sachs και είπε πως υπάρχει μία καθυστέρηση στις επενδύσεις λόγω των εκλογών και έθιξε την υστέρηση της πιστωτικής επέκτασης συνολικά. Με απώλειες 1,88% η μετοχή και υψηλό όγκο συναλλαγών πάνω από 325 χιλ. τεμάχια.

JUMBO (απάντηση): Και γιατί να μην την περάσει; Μιλάμε για μία εταιρεία που δίνει τρομερά μερίσματα τα τελευταία χρόνια και τη συγκρίνετε με μία ενεργειακή που έκανε και μία μεγάλη αύξηση κεφαλαίου για να φτάσει εδώ η αποτίμησή της. Δεν είναι βέβαια λογικό να συγκρίνουμε ΔΕΗ με JUMBO αφού δεν έχουν το ίδιο αντικείμενο, αλλά αν πριν χρόνια κάποιος επέλεγε, θα κοιμόταν πιο ήσυχος και θα είχε σήμερα περισσότερα λεφτά από τη Jumbo. Αν μάλιστα δούμε 300 εκατ. ευρώ κέρδη που υπολογίζουν κάποιοι αναλυτές θα έχει χαμηλό p/e η Jumbo παρά το ράλι. Η ΔΕΗ θα δώσει μέρισμα λέει η διοίκηση το 2024. Η Jumbo θα φτάσει περίπου το 1,5 ευρώ φέτος επίσημα (έχει δώσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος) και ίσως τα 2 ευρώ αν επιβεβαιωθούν κάποιες εκτιμήσεις.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Συναγωνίζονται με τις εταιρείες πληροφορικής για το ποιος θα είναι ο κλάδος της χρονιάς. Τρομερές επιδόσεις και από τους δύο κλάδους. Η στήλη επειδή πάει με τα θεμελιώδη και κοιτάζει p/e κυρίως δεν περίμενε τέτοια κίνηση από τόσες πολλές μετοχές. Στις κατασκευές η Intrakat (+5,47%) με την είσοδο των νέων επενδυτών «απογειώθηκε». Προφανώς και η παλιά διοίκηση δε θα μπορούσε να πετύχει τέτοια κίνηση. Η Δομική Κρήτης (+11,11%) επίσης απογειώθηκε λόγω Δ.Κούτρα. Τώρα νομίζουμε πως υστερεί η ΕΚΤΕΡ (+6,55%) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,53%), με την τελευταία επειδή είναι βαρύ χαρτί να μην μπορεί να κάνει ανάλογη κίνηση, αν και δεν μπορεί να έχει κάποιος παράπονο από την πορεία της μέχρι σήμερα. Η Ελλάκτωρ (+0,20%) είναι κάπως πίσω αλλά όταν ολοκληρώσει την πώληση της Άκτωρ δε θα είναι κατασκευαστική και μάλλον αυτό προεξοφλείται ήδη. Η Άβαξ (+2,70%) έκανε επίσης τρομερή κίνηση σε χρόνο dt.

INTRACOM: Επιτέλους έκανε κίνηση. Λόγω της ρευστότητας που διαθέτει από της πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα έπρεπε να ήταν πιο ψηλά. Έκανε κάτι σήμερα αφού τη Δευτέρα θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ ανά μετοχή. Στο +4,50% και στα 2,2050 ευρώ με όγκο 516 χιλ. τεμάχια.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Με υψηλότερο όγκο έναντι των προηγούμενων ημερών η κίνηση. Βγήκαν πωλητές και ενώ έγραψε υψηλό στα 0,4320 ευρώ έκλεισε στα 0,4030 ευρώ με άνοδο 0,75%.

CENTRIC: Κίνηση και από εδώ με εκτίναξη του όγκου. Στα 0,3520 ευρώ με άνοδο 5,71% και όγκο 542 χιλ. τεμάχια.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Γεμάτος «τούβλα» ο δρόμος προς τη διάσπαση!

ΙΚΤΙΝΟΣ: Βγήκαν μεγάλοι πωλητές στις τελικές δημοπρασίες, αλλά ακύρωσαν στη συνέχεια την εντολή. Είχε φανεί από το πρωί όταν προσπάθησε να πάει υψηλότερα η μετοχή, πως είχε πάλι πωλητή. Στα 0,5870 ευρώ και στο -1,34%.

ΕΥΑΘ: Πήγαν και άφησαν τη μετοχή να την κλείσουν χαμηλό ημέρας και με απώλειες 2,36% με μόλις 500 τεμάχια.

ΕΚΤΕΡ: Η μετοχή επέστρεψε στα υψηλά της καθώς σήμερα επειδή γινόταν πάρτι στον κλάδο και αυτή ήταν κάπως πίσω ακολούθησε με ένα «μαστίγωμα» στις τελικές δημοπρασίες. Αν δεν υπήρχε το θέμα με την Πάρο, ίσως να ήταν ήδη πάνω από τα 2 ευρώ, αλλά επηρέασε την επενδυτική ψυχολογία. Η στήλη διατηρεί την άποψη πως η Πάρος είναι bonus για τη μετοχή. Στα 1,87 ευρώ και στο +6,55% με 54 χιλ. τεμάχια.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης