Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τέσσερα blue chips που… απογοήτευσαν – Γιατί δεν έχουν καταφέρει να ακολουθήσουν την αγορά

Τέσσερα blue chips που… απογοήτευσαν – Γιατί δεν έχουν καταφέρει να ακολουθήσουν την αγορά
Ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει άνοδο 42%, οι εν λόγω μετοχές έχουν απόδοση από την αρχή του έτους από -7% έως και +3%
Σχετικά Άρθρα
Συνώνυμες της υποαπόδοσης έχουν γίνει τέσσερις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες δεν έχουν ακολουθήσει το ράλι της αγοράς.
Αν και οι περισσότερες έχουν καλές ειδήσεις, καλά θεμελιώδη και κατά γενική ομολογία είναι υποτιμημένες, οι επενδυτές δεν τις έχουν στις πρώτες τους επιλογές με αποτέλεσμα να καταγράφουν σημαντική υστέρηση έναντι της απόδοσης του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη.
Δε θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος πως... σκάνε γάιδαρο. 
Ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει άνοδο 42%, οι εν λόγω μετοχές έχουν απόδοση από την αρχή του έτους από -7% έως και +3%.
Προφανώς και υπάρχουν πολλές περισσότερες μετοχές στο σύνολο των εισηγμένων που έχουν υποαπόδοση αν και δικαιολογούν καλύτερα επίπεδα, αλλά οι ΕΥΔΑΠ, HELLENIQ ENERGY, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή, ξεχωρίζουν μεταξύ των μετοχών του FTSE 25.

ΕΥΔΑΠ με απόδοση μικρότερη του 3% το 2023

Το συναρπαστικό ράλι της αγοράς δεν έχει κάνει τους επενδυτές να διψάσουν για νερό και ίσως η ενεργειακή κρίση επηρέασε περισσότερο από όσο θα έπρεπε τον ισολογισμό της εταιρείας.
Από την άλλη και η δήλωση του κ.Σαχίνη, ότι είναι ευχαριστημένος με τα χαμηλά επιτόκια, αν και η κερδοφορία το 2022 λόγω του ενεργειακού κόστους πήγε στα Τάρταρα, προφανώς επηρέασε περαιτέρω.
Ωστόσο, διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και πρόκειται να υλοποιήσει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα. Η επιστροφή στο κράτος των εταιρειών θα αλλάξει λίγα πράγματα και άλλωστε κανείς δεν περίμενε ότι αυτές οι εταιρείες κάποια στιγμή θα περνούσαν στα χέρια ιδιωτών.

ΟΤΕ με άνοδο μόλις 2%

Απέχει από το ράλι του ΧΑ ο ΟΤΕ και οι αναλυτές εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για τη δίκαιη τιμή, αν και όλοι δίνουν υψηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα εντείνεται και επηρεάζει την κερδοφορία, ενώ η Ρουμανία έχει ακόμα θέματα που προσπαθεί να λύσει η διοίκηση.
Τα κέρδη και τα έσοδα δεν έχουν growth και το επενδυτικό στόρι δεν είναι τόσο ελκυστικό, αν και οι διανομές του Οργανισμού είναι καλές και γίνονται και αγορές ιδίων μετοχών στο πλαίσιο του προγράμματος επιβράβευσης. Όμως η μετοχή πριν από 14 μήνες ήταν πάνω από τα 18 ευρώ και σήμερα είναι κάτω από 15 ευρώ.

HelleniQ Energy με άνοδο λίγο πάνω από 3%

Τα υπερκέρδη που δημοσίευσαν οι εταιρείες του κλάδου δεν βοήθησαν τις τιμές των μετοχών όλων των εταιρειών.
Η συγκεκριμένη είναι κάτω και από τα επίπεδα που είχε προ πανδημίας. Τότε ήταν πάνω από τα 8 ευρώ και σήμερα είναι λίγο κάτω, την ώρα που άλλες μετοχές όχι μόνο τα έχουν καλύψει αλλά τα έχουν προσπεράσει και με άνεση.

Τέρνα Ενεργειακή με απώλειες 7%

Η Τέρνα Ενεργειακή αν και τα προηγούμενα χρόνια πρωταγωνιστούσε σε άνοδο, όταν η αγορά ήταν αδιάφορη ή και πτωτική, τώρα ίσως και λόγω της τεράστιας καθυστέρησης του deal, βρίσκεται στο περιθώριο.
Οι ενεργειακές μετοχές αποτελούν ελκυστικό επενδυτικό στόρι και έχουν καταγράψει άνοδο, αλλά η αγορά εδώ περιμένει την εξαγορά από τη First Sentier και τη μία δεν βρίσκουν χρηματοδότηση, την άλλη διαφωνούν οι τράπεζες, ή την άλλη απλά περιμένει ο ένας τον άλλο. Νεότερες πληροφορίες λένε τώρα πως το deal πάει για το Σεπτέμβριο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης