Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Φορτώνουν μετοχές οι Έλληνες επενδυτές – Μαζικές εισροές από ιδιώτες και αμοιβαία κεφάλαια

Φορτώνουν μετοχές οι Έλληνες επενδυτές – Μαζικές εισροές από ιδιώτες και αμοιβαία κεφάλαια
Οι ξένοι επενδυτές είχαν εκροές 190,8 εκατ. ευρώ και πλέον από την αρχή του έτους έχουν καθαρές εκροές 96,4 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλες εισροές καταγράφονται τους δύο τελευταίους μήνες στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τους εγχώριους επενδυτές.
Ιδιώτες, αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικές εταιρείες τράπεζες αλλά και μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις προχώρησαν και τον Ιούνιο σε μαζικές αγορές μετοχών, αλλάζοντας πλήρως την εικόνα που υπήρχε μέχρι τέλος Μαΐου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (Axianumbers) τον Ιούνιο οι εγχώριοι επενδυτές είχαν καθαρές εισροές 190,6 εκατ. ευρώ και κατάφεραν να γυρίσουν όλη τη μέχρι τώρα χρονιά σε καθαρές εισροές 98,5 εκατ. ευρώ.
Οι ιδιώτες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πραγματοποίησαν εισροές 71,6 εκατ. ευρώ μειώνοντας τις εκροές από την αρχή του έτους στα -143 εκατ. ευρώ.
Το ποσό των 42 εκατ. ευρώ τοποθέτησαν εταιρείες επενδύσεων και αμοιβαία κεφάλαια και 25,7 εκατ. ευρώ οι τράπεζες.
Από την άλλη οι ξένοι επενδυτές είχαν εκροές 190,8 εκατ. ευρώ και πλέον από την αρχή του έτους έχουν καθαρές εκροές 96,4 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, οι εκροές προήλθαν από τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (-154 εκατ. ευρώ) ενώ οι ιδιώτες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν εισροές 100,6 εκατ. ευρώ.
Εκροές 70 εκατ. ευρώ είχαν και τα ξένα πιστωτικά ιδρύματα.
Όπως έχει ξαναγράψει το ΒΝ, από το πρώτο τρίμηνο του 2023 υπήρχε ένας προβληματισμός για τις κινήσεις των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών με βάση τα επίσημα στοιχεία. Η τάση είχε συνεχιστεί και τον Απρίλιο αλλά μετά και λόγω του αποτελέσματος των εκλογών, κάποιοι κωδικοί, οι οποίοι επί 4 μήνες πουλούσαν άρχισαν να «κυνηγάνε» τις μετοχές το Μάιο.

Οι κινήσεις εγχώριων και ξένων από την αρχή του έτους

Παίρνοντας τις συναλλαγές από την αρχή και κοιτώντας τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΧΑΕ (Axianumbers) τον Ιανουάριο οι ξένοι επενδυτές έβαλαν 98 εκατ. ευρώ στις μετοχές και οι εγχώριοι επενδυτές πούλησαν μετοχές αξίας 98 εκατ. ευρώ.
Από τις κατηγορίες επενδυτών προκύπτει πως ιδιώτες, ατομικές επιχειρήσιες και ελεύθεροι επαγγελματίες πούλησαν μετοχές 40 εκατ. ευρώ και οι εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ΑΕΕΑΠ και αμοιβαία κεφάλαια πούλησαν μετοχές αξίας 25,3 εκατ. ευρώ.
Τον Φεβρουάριο οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν μετοχές αξίας 200 εκατ. ευρώ και οι εγχώριοι πούλησαν μετοχές ίδιου ποσού.
Έλληνες Ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις πούλησαν μετοχές αξίας 106 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το σύνολο στο δίμηνο στα 147 εκατ. ευρώ περίπου και εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ΑΕΕΑΠ και αμοιβαία κεφάλαια πούλησαν μετοχές αξίας 27,4 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο στα 52,7 εκατ. ευρώ.
Το Μάρτιο οι ξένοι συνέχισαν τις αγορές τους τοποθετώντας 62 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το σύνολο στα 262 εκατ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες συνέχισαν τις πωλήσεις, ρευστοποιώντας μετοχές αξίας 62 εκατ. ευρώ και αυξάνοντας το σύνολο στα 262 εκατ. ευρώ.
Πάλι ιδιώτες, ελ.επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις πούλησαν 34 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις εκροές στα 181 εκατ. ευρώ, ενώ αμοιβαία κεφάλαια, ΕΕΧ και ΑΕΕΑΠ πούλησαν μετοχές αξίας 73,4 εκατ. ευρώ! Έτσι το σύνολό τους πήγε στα 126 εκατ. ευρώ. Το πολιτικό ρίσκο είχε τότε αρχίσει να αυξάνεται.
Φτάνουμε στον Απρίλιο όπου πλέον βλέπουμε τους Έλληνες αγοραστές με 72 εκατ. ευρώ και τους ξένους πωλητές με το αντίστοιχο ποσό. Όμως και πάλι από ιδιώτες, ελ. Επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις είχαμε εκροές ύψους 17,4 εκατ. ευρώ και στους 4 μήνες το ποσό αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ.
Οριακές ήταν οι εισροές από αμοιβαία και εταιρείες επενδύσεων και δεν ξεπέρασαν τα 3,4 εκατ. ευρώ και έτσι το σύνολο είναι εκροές ύψους 122,7 εκατ. ευρώ.
Το Μάιο άρχισαν να κυνηγάνε τις μετοχές και είδαμε εισροές 95,6 εκατ. ευρώ από τους εγχώριους επενδυτές εκ των οποίων 47 εκατ. ευρώ ήταν εισροές από αμοιβαία κεφάλαια και εταιρείες επενδύσεων και 43 εκατ. ευρώ από λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης