Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Στάση αναμονής με το βλέμμα στις ξένες αγορές – Χαμηλός ο τζίρος

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Στάση αναμονής με το βλέμμα στις ξένες αγορές – Χαμηλός ο τζίρος
ΑΓΟΡΑ: Θα πέσουμε πάλι στην περίπτωση; Μετά από 12 χρόνια κρίσης και ενώ γινόταν πάρτι με νέα ιστορικά υψηλά στις ξένες αγορές, αλλά οι επενδυτές στην Ελλάδα έχασαν τα λεφτά τους στις τράπεζες και αλλού, τώρα που αρχίζουμε να βλέπουμε φως στο τούνελ, θα μας συμπαρασύρει η πτώση στο εξωτερικό; Θα είναι πολύ άδικο.

Η αγορά μας έχει κάνει μεγάλο ράλι το τελευταίο διάστημα, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο αν το πάρουμε από τα χαμηλά της. Δικαιολογεί μία διόρθωση, αλλά οι δικές μας προοπτικές είναι διαφορετικές. Θα πρέπει να γίνει κάτι εξαιρετικά αρνητικό για να δούμε «διάλυση» αποτιμήσεων. Υπάρχει μία ανησυχία σε κάποια στελέχη της αγοράς, γιατί έχουν ζήσει πολλά τα προηγούμενα χρόνια.

Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν σταθεροποιητικά και με οριακές απώλειες. Η εγχώρια αγορά δείχνει και αυτή διάθεση συσσώρευσης και έχει οριακά κέρδη. Βοήθεια προσφέρει η Coca Cola. Από την άλλη οι μικρές απώλειες στις τράπεζες επηρεάζουν. Ο τζίρος είναι χαμηλός και δείχνει πως οι επενδυτές περιμένουν να δουν πως θα κινηθούν οι ξένες αγορές.

LAMDA: Ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο ανέπτυξε χθες η διοίκηση της εταιρείας στους επενδυτές κατά τη διάρκεια του Investor day. Η ζήτηση είναι ισχυρή για κατοικίες και ουσιαστικά περιμένει αύξηση τιμών, αφού εκεί γύρω στην περιοχή γίνονται πιο ακριβές πωλήσεις. Για να δούμε πόσο θα αντέξει η αγορά τέτοιες τιμές. Από την άλλη αναμένει το 2026 NAV 3 δισ. ευρώ. Νομίζουμε πως το πλάνο που ανέπτυξε θα βοηθήσει τη μετοχή. Από την άλλη θα σημειώσουμε πως η εισαγωγή της Lamda Malls πάει ακόμα πιο πίσω χρονικά. Με μικρή υποχώρηση άνοιξε η μετοχή.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Σημαντική η χθεσινή υποχώρηση και συμπλήρωσε 5 πτωτικές. Η αναμονή για το deal είναι μεγάλη. Πάνε κι έρχονται οι επενδυτές, δε βρίσκουν λεφτά, μετά βρίσκουν αλλά deal δεν έχουμε. Όπως γράφθηκε πριν λίγο καιρό οι τράπεζες έδωσαν το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση αλλά πάλι δεν έχουμε κάποια ανακοίνωση. Επειδή μιλάμε για χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ εμείς θέλουμε να ρωτήσουμε αν αυτή η γραμμή έχει απεριόριστη χρονική διάρκεια. Δηλαδή για πόσο καιρό οι τράπεζες θα περιμένουν και θα χάνουν λεφτά;

COCA COLA: Αναβάθμισε την εκτίμηση για το 2023 καθώς το πρώτο εξάμηνο πήγε καλύτερη από την εκτίμηση της διοίκησης. Όπως αναφέρει η εταιρεία αναμένει ισχυρή οργανική ανάπτυξη EBIT το πρώτο εξάμηνο και για το σύνολο του 2023 9-12% ενώ η προηγούμενη ήταν από -3% έως 3%. Πρόκειται για μεγάλη αναθεώρηση εκτίμησης. Εντυπωσιακή! Στο +2,17% και στα 27,30 ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ οι προσφορές και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4% το οποίο είναι καλό για την εταιρεία. Για τους επενδυτές νομίζουμε πως θα ήθελαν λίγο καλύτερο.

ΕΛΙΝΟΙΛ: Η απόρριψη της πρότασης για διανομή μερίσματος προφανώς και δεν είναι καλή εξέλιξη. Και σε άλλες εισηγμένες βλέπουμε διαφωνίες μετόχων, αλλά ένα μέρισμα το δίνουν. Ειδικά εδώ που υπήρχαν και υπερκέρδη.

LAVIPHARM: Όπως ειπώθηκε στη γενική συνέλευση τα νούμερα πάνε καλύτερα των προβλέψεων, άρα οι στόχοι που έχουν τεθεί θα επιτευχθούν πιο γρήγορα. Θυμίζουμε πως για το 2023 η πρόβλεψη ήταν για τζίρο 59,7 εκατ. ευρώ αλλά θα ξεπεραστεί εύκολα.

MED: Πρεμιέρα κάνει σήμερα στην Εναλλακτική Αγορά. Στα 0,85 ευρώ η τιμή εισαγωγής.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Έκανε την πρώτη πράξη με 5 τεμάχια στα 5,66 ευρώ και στο +4,43% και η επόμενη έγινε στα 5,52 ευρώ και στο +1,85%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης