Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Έφυγαν από το Χρηματιστήριο και έγιναν γαλαντόμοι! - Δύο πρώην εισηγμένες εταιρίες που μοιράζουν παχυλά μερίσματα

Έφυγαν από το Χρηματιστήριο και έγιναν γαλαντόμοι! - Δύο πρώην εισηγμένες εταιρίες που μοιράζουν παχυλά μερίσματα
Μείζον θέμα οι εκθέσεις αποτίμησης αφού οι αρμόδιες αρχές δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες
Σχετικά Άρθρα
Ποικίλα σχόλια μεταξύ στελεχών της αγοράς έχει προκαλέσει η γνωστοποίηση διανομής υψηλότερων μερισμάτων από κάποιες εταιρείες σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια που ήταν και εισηγμένες στο χρηματιστήριο.
Το ΒΝ διάβασε τους ισολογισμούς δύο εταιρειών, πρώην εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η φυγή των οποίων είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια και παρουσιάζει τα μερίσματα που έδωσαν.
Η πρώτη περίπτωση είναι αυτή της Πλαίσιο, όπου από τη μία η έξοδος έγινε σε τιμή υψηλότερη από εκείνη που διαπραγματευόταν και μάλιστα σημαντικά υψηλότερη, αλλά προφανώς κάτω από τη δίκαιη τιμή.
Στον ισολογισμό του 2022 αναφέρεται πως η διοίκηση προτείνει διανομή μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Στην προηγούμενη χρήση είχε μοιράσει 0,10 ευρώ και τότε στη γενική συνέλευση μικρομέτοχοι είχαν πιέσει για υψηλότερο μέρισμα, προκειμένου να «ξυπνήσει» και η μετοχή.
Όμως αν και η διοίκηση είχε αναφέρει πως θα εξέταζε μία επιστροφή, δεν το έκανε. Λίγους μήνες αργότερα έκανε δημόσια πρόταση ο βασικός μέτοχος και αφαίρεσε τη μετοχή από το ταμπλό, για να δώσει τώρα διπλάσιο μέρισμα.
Μάλιστα δίνεται διπλάσιο μέρισμα σε μία χρήση με μειωμένη κερδοφορία. Ενώ το 2021 είχε κέρδη 8,47 εκατ. ευρώ και έδωσε μέρισμα 0,10 ευρώ, το 2022 με κέρδη 5,1 εκατ. ευρώ θα δώσει 0,20 ευρώ.

Η δεύτερη περίπτωση είναι της FG Europe, όπου το BN είχε με σειρά θεμάτων καυτηριάσει την απαράδεκτη έκθεση αποτίμησης, και την έξοδο της εισηγμένης με αποτίμηση 26 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα είχε μεσολαβήσει πώληση ποσοστού της RF Energy σε τιμή σημαντικά μεγαλύτερη από τη δίκαιη που έδινε ο αποτιμητής (Τράπεζα Πειραιώς), αλλά πάλι τότε δεν εντοπίστηκε κάτι «στραβό».
Στο τέλος του 2022 οι μέτοχοι της FG Europe αποφάσισαν να δώσουν μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή! Υπενθυμίζεται πως η μετοχή είχε βγει από το ΧΑ στην τιμή των 0,48 ευρώ! Με αποτίμηση 26 εκατ. ευρώ ήδη οι μέτοχοι από ένα μέρισμα πήραν πίσω 10,87 εκατ. ευρώ.

Αν προσθέσει κάποιος τα μερίσματα που έχει δώσει η RF Energy στη μητρική από τη χρήση που έφυγε από το Χρηματιστήριο μέχρι σήμερα θα δει πως έχει πάρει πολλά περισσότερα από όσα ήταν η αποτίμηση όλης της εισηγμένης.
Στις 25 Ιουνίου 2020 η συνέλευση της RF Energy αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ύψους 29 εκατ. ευρώ στους δύο μετόχους. Στις 10 Ιουνίου 2021 πάλι η Γ.Σ. αποφάσισε διανομή μερίσματος 3 εκατ. ευρώ και στις 5 Οκτωβρίου 2022 αποφάσισε να δώσει άλλα 5,56 εκατ. ευρώ.
Προφανώς και η περίπτωση της FG Europe δε συγκρίνεται με της Πλαίσιο και ίσως οι αρμόδιες αρχές κάποια στιγμή θα έπρεπε να δουν το θέμα με τις αποτιμήσεις και πως γίνονται αυτές οι εκθέσεις καθώς ο τρόπος είναι γνωστός για τους «παροικούντεςτην Ιερουσαλήμ».

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης