Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ποια η στρατηγική για το δεύτερο εξάμηνο 2023; – Τι εκτιμούν τα στελέχη της αγοράς μετά το ράλι του 37% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ποια η στρατηγική για το δεύτερο εξάμηνο 2023; – Τι εκτιμούν τα στελέχη της αγοράς μετά το ράλι του 37% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η πλειονότητα περιμένει πως η καλή πορεία θα διατηρηθεί αλλά το «χρήμα» δε θα βγαίνει πλέον τόσο εύκολα
Σχετικά Άρθρα
Μετά το εκπληκτικό ράλι του πρώτου εξαμήνου (+37,16% από την αρχή του έτους) και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, το ενδιαφέρον στρέφεται στην πορεία του δευτέρου εξαμήνου.
Το Bankingnews στο ξεκίνημα της χρονιάς είχε δημοσιεύσει δημοσκόπηση (δείτε εδώ) με τις απόψεις 11 στελεχών της αγοράς, εκ των οποίων οι 10 περίμεναν άνοδο στο σύνολο της χρήσης με την αγορά πάντως να ξεπερνάει σημαντικά τη μέση εκτίμηση για άνοδο έως 10%. Συγκεκριμένα το 20% περίμενε άνοδο άνω του 20% και το 50% μέχρι 10%.
Με το Γενικό Δείκτη να έχει καταγράψει άνοδο άνω του 37% οι απόψεις των στελεχών της αγοράς για τη συνέχεια και κυρίως για το δεύτερο εξάμηνο είναι σημαντικές.
Η πλειονότητα περιμένει πως η καλή πορεία θα διατηρηθεί αλλά το «χρήμα» δε θα βγαίνει πλέον τόσο εύκολα.
Σημειώνεται πως οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο καθώς όπως ανέφερε και η έκθεση της Εθνικής Χρηματιστηριακής σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές και παρά την άνοδο είναι σε discount 18% σε όρους P/TBV (2023), το οποίο μπορεί να μειωθεί περαιτέρω.
Ο Νίκος Πετροπουλάκης, πρόεδρος της Merit ΑΧΕΠΕΥ ο οποίος ήταν στη δημοσκόπηση που είχε κάνει το ΒΝ για τις προοπτικές του 2023 από τους λίγους που είχαν μιλήσει με υπερβολικό ενθουσιασμό για τη φετινή χρονιά δίνοντας εκτίμηση για άνοδο άνω του 30%, σημειώνει πως «δεν έχω να πω κάτι παραπάνω από όσα είχα πει τότε.
Ήταν σα να μην έγιναν εκλογές, να έγινε μία αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα που χρειαζόταν.
Δεν έχει αλλάξει κάτι, πρέπει να δούμε το κυβερνητικό έργο και περιμένουμε πως αυτά που έχει πει η Κυβέρνηση θα γίνουν, άρα θα πάει καλύτερα η αγορά.
Περιμένουμε την αναβάθμιση η οποία θα είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν.
Το χρηματιστήριο έχει πάει καλύτερα από τις ξένες αγορές και πλέον δε θα υπάρχει ο μεγάλος βαθμός συσχέτισης με τις ξένες αγορές.
Βλέπω ότι φέτος θα δούμε καλύτερα επίπεδα από αυτά που είναι τώρα, με την άνοδο να έχει διάχυση αφού πολλές εταιρείες έχουν κάτι να πουν.
Επανήλθαμε μετά από 12 χρόνια στην κανονικότητα και θα κάνει το ΧΑ την υπερβολή, για να πιάσει ένα σκαλοπάτι και να σταθεροποιηθεί», σημειώνει ο κ.Πετροπουλάκης.
Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Μάνος Χατζηδάκης αναφέρει: «Νομίζω πως έχουμε πολλά πράγματα ακόμα μπροστά μας και δεν τέλειωσε το έργο με επενδυτική βαθμίδα.
Έχουμε ακόμα τις πωλήσεις των πακέτων των μετοχών των τραπεζών από το Υπερταμείο, και κάποιες συναλλαγές που θα κρατήσουν ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών όπως η εισαγωγή του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο Χ.Α. ενώ σημειώνεται και η εταιρική κερδοφορία που για το 2023 θα είναι και αν όχι πάνω από τα περσινά επίπεδα, τουλάχιστον κοντά σε αυτά».
Ο κ.Χατζηδάκης πάντως σημειώνει πως μπορεί από τη μία το εύκολο χρήμα να έχει βγει, αλλά τα επίπεδα που μπορεί να πάει η αγορά δεν έχουν εξαντληθεί και είναι στις 1.400-1.450 μονάδες.
Το εξωτερικό περιβάλλον είναι ένα ρίσκο, αλλά και να διορθώσουν τα ξένα, έχουμε τη δυνατότητα εμείς να έχουμε και πάλι καλύτερη απόδοση, λόγω των deals που αναμένονται, των νέων κεφαλαίων λόγω επενδυτικής βαθμίδας κ.α.
Ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης στη Depolas ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρει πως «θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό έχει προεξοφληθεί η επενδυτική βαθμίδα και φαίνεται και από τις αποδόσεις των ομολόγων. Η άνοδος θα μπορούσε να συνεχιστεί αλλά ο ο ρυθμός θα μειωθεί.
Οι αγορές του εξωτερικού θα επηρεάσουν την εγχώρια αγορά, αλλά και πάλι θα συντηρηθεί η υπεραπόδοση που έχει η δική μας αγορά.
Μεσοπρόθεσμα η τάση δεν κινδυνεύει, βραχυπρόθεσμα όμως θα ήμουν επιφυλακτικός.
Θα περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθούν τα χρηματιστήρια του εξωτερικού και θα επανεκτιμήσουμε τη στάση.
Οι 1.100 -1.120 μονάδες δε θα παραβιαστούν σε κάθε περίπτωση. Είναι αρκετά οχυρωμένο το επίπεδο και εκτός απροόπτου θα κρατήσει.
Το ανοδικό όριο, ίσως οι 1.350 μονάδες να είναι δύσκολο βραχυπρόθεσμα να παραβιαστούν επίσης».
Ο Δημήτρης Σαρρής πρόεδρος Σαρρής ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως «το momentum είναι ανοδικό και υπάρχουν θετικοί καταλύτες μπροστά μας που τροφοδοτούν την ανοδική κίνηση με σημαντικότερο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Με βάση και τις δηλώσεις του Έλληνα Κεντρικού Τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είπε ότι ίσως έρθει νωρίτερα η επενδυτική βαθμίδα από αυτό που περίμεναν οι αγορές, τροφοδοτήθηκε και πάλι ένα ανοδικό ράλι και μάλλον θα συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο.
Βέβαια οι ρυθμοί ανόδου ενδέχεται να μην είναι ίδιοι με αυτούς του πρώτου εξαμήνου, καθώς ερχόμαστε από μεγάλο ράλι μετοχών με επίκεντρο τις τράπεζες και έτσι κι αλλιώς λόγω προσδοκίας είναι αυτές που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες εισροές, αλλά σε κάθε περίπτωση περιμένουμε ότι οι ανοδικές κινήσεις θα είναι πιο ήπιες και με κάποια πτωτικά διαλείμματα.
Οι επενδυτές ψάχνουν μετοχές που έχουν μείνει πίσω και ίσως να είναι αυτές που θα έχουν καλύτερες αποδόσεις το επόμενο διάστημα μαζί με τις τράπεζες.
Βέβαια να έχουμε στο μυαλό μας και το διεθνές περιβάλλον το οποίο δε θα μας αφήσει ανεπηρέαστους».

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης