Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αποκοπές και profit taking οδηγούν χαμηλότερα – Πιέσεις στην Ευρώπη

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αποκοπές και profit taking οδηγούν χαμηλότερα – Πιέσεις στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Μετά από πολλά χρόνια, αλλά πολλά χρόνια, ξαναβρίσκει την ηρεμία της. Με ισχυρή εντολή από το λαό η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσει ένα καλό πλαίσιο που θα βοηθήσει τη χώρα. Πρέπει να το κάνει και πρέπει να αλλάξουν πολλά. Χάθηκαν πολλά χρόνια και έχουμε πάει πίσω σε πολλά θέματα. Χρηματιστηριακά, το καλό σενάριο είναι πλέον στο προσκήνιο. Η επενδυτική βαθμίδα έχει κλειδώσει και τα θεμελιώδη είναι υποστηρικτικά.

Όπως λέει ξανά σήμερα η Eurobank Equities το discount των ελληνικών εταιρειών εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου έναντι των ομοειδών της Ευρώπης είναι πάνω από 25%. Η επενδυτική υπόθεση δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρη εδώ και 17 χρόνια λέει η χρηματιστηριακή. Δεν περιμένουμε το ράλι να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Ίσως θα ήταν καλό να ρίξει σταδιακά ρυθμό και να δούμε μία περαιτέρω άνοδο σε βάθος χρόνου. Να χωνευτούν τα νέα επίπεδα και να δημιουργηθούν ισχυρές βάσεις για τα επόμενα.

Στο ξεκίνημα, οι αποκοπές μερισμάτων και κάποιες κινήσεις profit taking επηρεάζουν το γενικό δείκτη. Όλο το προηγούμενο διάστημα προεξοφλούσε η αγορά αυτό το αποτέλεσμα. Στην Ευρώπη, οι δείκτες υποχωρούν και εμείς ακολουθούμε με απώλειες 1%. Η Motor Oil είναι στο -5%, η ΕΛΧΑ στο -1,71% και η Τέρνα στο -1,35% (λόγω μερισμάτων). Βλέπουμε μία αυξημένη μεταβλητότητα στις τράπεζες. Ο τζίρος είναι υψηλός.

ΑΠΟΚΟΠΕΣ: Έχουμε αρκετές σήμερα και ίσως επηρεάσουν την πορεία της αγοράς. Ξεχωρίζει της Motor Oil το υπόλοιπο μερίσματος ύψους 1,162866 ευρώ καθαρό. Η Τέρνα Ενεργειακή κόβει 0,36 ευρώ καθαρό, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κόβει 0,06 ευρώ μικτό και η Performance 0,0399 ευρώ καθαρό. Εκτός από τα παραπάνω μερίσματα έχουμε αποκοπή επιστροφής κεφαλαίου 0,19 ευρώ από την Ideal και 0,12 ευρώ από τους Μύλους Λούλη.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Αύριο κόβει το δικό του μέρισμα 1,20 ευρώ ανά μετοχή.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Η απόφαση της γενικής συνέλευσης που είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2020 προέβλεπε διάθεση έως 2,25 εκατ. μετοχών σε 26 στελέχη της εταιρεία, εντελώς δωρεάν (1,9% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου). Έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση αυτών των μετοχών και σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις τις περισσότερες μετοχές έλαβαν: Ο Γ.Περιστέρης 1,125 εκατ. μετοχές, ο Μ.Μαραγκουδάκης 234 χιλ. μετοχές, ο Γ.Σπύρου 135 χιλ. μετοχές, ο Γ.Αγραφιώτης 108 χιλ. μετοχές. Με βάση την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής τα στελέχη έλαβαν δωρεάν 46,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα τεράστιο νούμερο.

ΡΩΣΙΑ: Αναφέρουν οι αναλυτές τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών και εκτιμούν πως ίσως αυξάνεται και πάλι λίγο το ρίσκο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κοιτάμε τα χάσματα που υπάρχουν από τις προηγούμενες εκλογές. Υποχωρεί η Eurobank στο άνοιγμα και μικρότερη είναι η πτώση για Πειραιώς και Alpha Bank. Καλύτερη η εικόνα στην Εθνική.

FTSE 25: Μετά τα πρώτα 10 λεπτά η πλειονότητα των μετοχών υποχωρεί. Οριακά υψηλότερα Μυτιληναίος και Cenergy.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Ξεχωρίζει και σήμερα στο άνοιγμα, καθώς όπως γράφουμε εδώ και μέρες ο κ.Κούτρας μάλλον κλείδωσε τη συμμετοχή του, ενώ από την άλλη φαίνεται πως κλείδωσε και η αποχώρησή του από την Intrakat.

REVOIL: Ένα «τίναγμα» θέλει η μετοχή και μετά θα την κυνηγάνε πάνω από τα 2 ευρώ. Από σήμερα έχει και ειδικό διαπραγματευτή τη Beta. Για να δούμε αν θα τη βοηθήσει τη μετοχή. 

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης