Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παρά τα υψηλά 9 ετών οι μετοχές του Χρηματιστηρίου παραμένουν φθηνές – Ποιες ξεχωρίζουν

Παρά τα υψηλά 9 ετών οι μετοχές του Χρηματιστηρίου παραμένουν φθηνές – Ποιες ξεχωρίζουν
Με discount άνω του 25% οι εταιρείες του μη χρηματοοικονομικού κλάδου έναντι των ομοειδών της Ευρώπης σύμφωνα με τη Eurobank Equities
Τις μη χρηματοοικονομικές μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστήριου έβαλε στο κάδρο η Eurobank Equities την περασμένη εβδομάδα σημειώνοντας πως διαπραγματεύονται με discount άνω του 25% έναντι των ομοειδών της Ευρώπης.
Αυτό ανέφερε η χρηματιστηριακή σε ανάλυσή της για την ΕΧΑΕ, υποστηρίζοντας πως το Χ.Α. μπορεί μετά το αποτέλεσμα των εκλογών να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.
Τα θεμελιώδη είναι υποστηρικτικά σύμφωνα με τη Eurobank Equities και αυτό βέβαια φαίνεται και από τα αποτελέσματα χρήσης 2022 και τις εκτιμήσεις που έχουν δώσει κάποιες εισηγμένες.
Όποιος κοιτάζει τα μεγέθη του 2022, βλέπει πως παρά την άνοδο που έχει συντελεστεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και τα υψηλά 9 ετών που καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, πολλές μετοχές είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα αν συγκριθούν με συγκεκριμένους δείκτες αποτίμησης.
Μετοχές που είναι σε ιστορικά υψηλά παραμένουν με μονοψήφιο p/e.
Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις από την υψηλή κεφαλαιοποίηση των Μυτιληναίος, Aegean, Μοtor Oil και Autohellas.
Αλλά και σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις η εικόνα είναι ίδια.
Η HelleniQ Energy αν και δεν είναι σε ιστορικά υψηλά, λόγω των υψηλών κερδών που κατέγραψε ο κλάδος, εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλό P/E (2,88x).
Αντίστοιχη και η περίπτωση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η οποία έχει μείνει αρκετά πίσω.
Από μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις και παρά την άνοδο που έχουν σημειώσει κάποιες μετοχές με χαμηλό p/e διαπραγματεύονται οι μετοχές των Αλουμύλ, ΣΙΔΜΑ, Βιοκαρπέτ, Έλαστρον, Ελινόιλ, Αφοί Κορδέλου, Revoil, Έλτον, Πλαστικά Θράκης, Δάιος, Flexopack, Medicon, Avax, ΓΕΒΚΑ και Παΐρης. Όλες είναι με μονοψήφιο P/Ε.
Επιπλέον κάποιες παίζουν και με εξαιρετικά χαμηλό p/bv όπως Έλαστρον, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελινόιλ, Αφοί Κορδέλλου, Αvax και άλλες.
Κοινή παραδοχή είναι πως πολλές από τις παραπάνω μετοχές δικαιολογούν καλύτερα επίπεδα τιμών, αλλά ίσως επειδή ακόμα ο αριθμός των επενδυτών που ασχολείται με τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, είναι μικρός, δεν επιτρέπει γρήγορα re-rating στις εταιρείες αυτές.
Από τις πλέον υποτιμημένες μετοχές και ο ΟΛΠ που πρόσφατα λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE 25 βγήκε από την υψηλή κεφαλαιοποίησης, αλλά είναι αδάνειστη και με p/e κάτω από 10 φορές.
Η Μοτοδυναμική επίσης αν και έχει άνοδο 60% από την αρχή του έτους, παραμένει μονοψήφιο το P/E.
Ούτε όμως και η Τιτάν μπορεί να θεωρηθεί ακριβή με P/E 12 φορές όταν αναμένονται μεγάλες επενδύσεις σε έργα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
Η Intracom τέλος συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από τα μετρητά της.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης