Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι αναζητούν δεκάδες εισηγμένες εταιρείες και πως μπορεί να απογειωθούν οι αποτιμήσεις

Τι αναζητούν δεκάδες εισηγμένες εταιρείες και πως μπορεί να απογειωθούν οι αποτιμήσεις
Growth μέσω εξαγορών ψάχνουν οι εταιρείες, αφού τα οργανικά περιθώρια ανάπτυξης δεν μπορούν να αλλάξουν δραματικά τα μεγέθη σε λίγες χρήσεις
Σχετικά Άρθρα
Μία λέξη έχουν στα χείλη τους οι διοικήσεις δεκάδων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την επικοινωνούν με κάθε ευκαιρία.
Πολλές έχουν μπει στο δρόμο αυτό, έχοντας κάνει σχετικές ανακοινώσεις, αλλά πολλές ψάχνουν ακόμα.
Αν όμως το πετύχουν στο βαθμό που θέλουν οι αποτιμήσεις μπορούν να αλλάξουν δραματικά και να υποστηρίξουν την άνοδο που καταγράφεται εδώ και μερικές εβδομάδες.
Αυτό που ψάχνουν οι εταιρείες είναι το «growth» το οποίο θα τις δυναμώσει και θα βελτιώσει πωλήσεις και κέρδη.

Οι περισσότερες το ψάχνουν μέσω εξαγορών, αφού τα οργανικά περιθώρια ανάπτυξης δεν μπορούν να αλλάξουν δραματικά τα μεγέθη σε λίγες χρήσεις.
Η Μotor Oil έχει ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ και στην ενεργειακή μετάβαση πλέον θεωρείται ηγέτης, έχοντας αγοράσει την Άνεμος και αρκετές ακόμα άδειες για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (Unagi).
Η Μυτιληναίος με την επέκταση στον Καναδά θα επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ και φυσικά δε μένει σε αυτά.
Η ΔΕΗ επενδύει πολλά στις ΑΠΕ και έχει κάνει άνοιγμα στη Ρουμανία το οποίο θα βελτιώσει τα EBITDA προσθέτοντας 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η Autohellas έχει κάνει εξαγορές και πρόσφατα η διοίκηση είπε πως η μόχλευση σε σύγκριση με εισηγμένες του εξωτερικού είναι χαμηλή και της δίνει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης μεγεθών μέσω εξαγορών, χωρίς να επηρεάζει τις διανομές στους μετόχους.
Στον κλάδο της πληροφορικής ψάχνουν όλες ανάπτυξη μέσω εξαγορών και συνεχώς ανακοινώνονται μικρές εξαγορές, καθώς όπως έχουν πει παράγοντες της αγοράς ο κλάδος είναι κατακερματισμένος.
Εξαγορές θέλει να κάνει αλλά με δίκαιες αποτιμήσεις η Ideal.
Και η Quest Συμμετοχών ψάχνει ευκαιρίες μέσω εξαγορών για να αναπτυχθεί.
Στον κατασκευαστικό κλάδο, η Intrakat πρόσφατα προχώρησε στην αγορά της Άκτωρ από την Ελλάκτωρ και περιμένει break even το 2023.
Πρόσφατα σε ενημέρωση αναλυτών η Έλαστρον ανέφερε ότι αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες είτε στον κλάδο είτε εκτός.
Η Έλτον το έχει πει επίσης αρκετές φορές.
Η Τεχνική Ολυμπιακή συνεχίζει να επενδύει στα ακίνητα και είναι κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για εξαγορά 186 ακινήτων από την Intrum.
Φυσικά και δε λείπουν οι επενδύσεις με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα προσθέσουν growth, όπως της ΕΚΤΕΡ στην Πάρο όπου θα κατασκευάσει πεντάστερο ξενοδοχείο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης