Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Υψηλότερα αλλά υποτονικά – Εβδομαδιαία πτώση 0,25% - Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Υψηλότερα αλλά υποτονικά – Εβδομαδιαία πτώση 0,25% - Οι μετοχές που ξεχώρισαν
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Προς το τέλος αυξήθηκαν οι συναλλαγές και συνολικά η συνεδρίαση σήμερα ήταν υποτονική. Ίσως και λόγω τριημέρου. Ο τζίρος δε ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ και είχε και αρκετά πακέτα. Με άνοδο 0,73% πάντως έκλεισε αν και είδαμε και κάποιες επιπλέον κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε επιλεγμένα βαριά χαρτιά. Η εβδομάδα είχε τρεις πτωτικές και δύο ανοδικές συνεδριάσεις και συνολικά ήταν οριακά πτωτική κατά 0,25% εβδομάδα. Ξεχώρισαν τράπεζες, Viohalco, Jumbo, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Έχουμε την εντύπωση πως οι τραπεζίτες θα πρέπει να ανοίξουν τους ορίζοντές τους. Η πολιτική των μηδενικών σχεδόν επιτοκίων καταθέσεων και των υψηλών επιτοκίων χορηγήσεων μάλλον κακό θα τους κάνει μακροπρόθεσμα. Προφανώς και θέλουν να εμφανίσουν δυνατά κέρδη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για να πάρουν τα bonus τους και να δώσουν μέρισμα, αλλά θα πρέπει να δουν και τη μεγάλη εικόνα.

Στις χρηματιστηριακές το χρήμα ρέει άφθονο και οι επενδυτές ψάχνουν λύσεις για τα χρήματά τους. Από την άλλη οι επιχειρήσεις πηγαίνουν και αποπληρώνουν δάνεια, όσες έχουν ρευστότητα, γιατί η επιβάρυνση από τους τόκους πλέον είναι μεγάλη. Αυτό δεν λέει κάτι στους τραπεζίτες. Μήπως να μειώσουν λίγο το καθαρό επιτόκιο και να κρατήσουν χρήματα ή να συνεχίζουν αν δανείζουν. Δεν μπορεί τα ελληνικά έντοκα που έχουν μηδενικό κίνδυνο να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των μετοχών θα πούμε πως η ΑΛΦΑ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 3,02% και ακολούθησε η Εθνική με 1,51% και η Πειραιώς με 0,29%. Η τελευταία είχε καλύτερη άνοδο αλλά τελικά έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας. Η ΕΥΡΩΒ υποχώρησε 0,41% και ουσιαστικά είναι η μόνη συστημική που έχασε όλα τα μετεκλογικά κέρδη. Σε εβδομαδιαία βάση οι τράπεζες έχασαν 3,86% με 4 πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση.

ΥΨΗΛΑ ΗΜΕΡΑΣ: Στις τελικές δημοπρασίες η Viohalco έκλεισε με άνοδο 2,86, η Jumbo με 2,73%, η Τέρνα Ενεργειακή με 1,97% και η ΔΕΗ με 1,59%. Όλες στο υψηλό ημέρας. Στο υψηλό ημέρας έκλεισε και η Quest.

PROFILE: Τα έπιασε τα 100 εκατ. ευρώ αλλά δεν τα κράτησε και έκλεισε με αποτίμηση 99,4 εκατ. ευρώ. Όπως και να έχει η πορεία της είναι τρομερή. Τελευταία είδαμε επιθετικό μάζεμα. Όπως ξαναγράψαμε όταν υπάρχει όραμα γίνονται ωραία πράγματα.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Από τα μικρά που ξεχώρισαν σήμερα καθώς όχι μόνο είχε υψηλό όγκο συναλλαγών, αλλά έγραψε και 6,5 ετών και δείχνει πως πάει να σπάσει τη συσσώρευση των τελευταίων σχεδόν 2 ετών. Ο όγκος ξεπέρασε τις 300 χιλ. τεμάχια και η μετοχή έκλεισε στα 0,71 ευρώ με άνοδο 6,93%.

ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: Φύγε εσύ, έλα εσύ. Μόνο τέτοιες ανακοινώσεις έχει τους τελευταίους μήνες. Φεύγει ο οικονομικός διευθυντής, ο εσωτερικός ελεγκτής, ο υπεύθυνος λογιστηρίου, μετόχων και πάει λέγοντας.

REVOIL: Με αυξημένο όγκο σήμερα που τον περισσότερο όμως έκανε στις πρώτες δύο ώρες. Το έχουμε ξαναδεί στη μετοχή, αλλά δεν είναι διατηρήσιμο και φυσικά η ανοδική κίνηση μετά από λίγο σταματάει και η μετοχή ξαναγυρίζει. Δεν αξίζει βέβαια τέτοια χρηματιστηριακή εικόνα αφού τα μεγέθη είναι για σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών. Στα 1,4350 ευρώ και στο +2,50%.

PHOENIX VEGA MEZZ: Τρίτη μέρα ανόδου και έχει και αυτή καλή απόδοση από την αρχή του έτους ανάλογη με αυτή της αγοράς, ήτοι πάνω από 30%. Στα 0,0526 ευρώ και στο +3,54%.

INTERTECH: Με καλό όγκο ενισχύθηκε η μετοχή. Φαίνεται πως γίνεται ένα μάζεμα εδώ και καιρό μέχρι τα 1,15 ευρώ. Τεράστια η συσσώρευση της μετοχής. Στα 1,12 ευρώ και στο +6,16%.

PERFORMANCE: Μπορεί να μας «ταλαιπώρησε» αλλά πλέον έχουμε άνοδο ανάλογη με αυτή της αγοράς και με τη μετοχή να παραμένει φθηνή. Στα 4,5950 ευρώ και στο +3,37%.

ΕΧΑΕ: Στα 4,84 ευρώ και στο -1,43% με όγκο 235 χιλ. τεμάχια. Υπερβολική η διόρθωση και ίσως να μην είναι πλέον μόνο η διόρθωση λόγω κερδών, αλλά να οφείλεται και στα αποτελέσματα. Οι υψηλές αμοιβές δηλαδή να ενόχλησαν κάποιους.

INTRALOT: Συνεχίζουν να βγαίνουν κομμάτια. Στα 0,60 ευρώ και στο -2,44% με όγκο 200 χιλ. τεμάχια.

Καλό τριήμερο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης