Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι δείχνουν οι αλλαγές της ΕΧΑΕ στην επιτήρηση και στην χαμηλή συναλλακτική βαθμίδα

Τι δείχνουν οι αλλαγές της ΕΧΑΕ στην επιτήρηση και στην χαμηλή συναλλακτική βαθμίδα
Ποια αλλαγή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πορεία των μετοχών, γιατί μπορεί να μειώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον
Σχετικά Άρθρα
Προς τη σωστή κατεύθυνση θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως είναι οι αλλαγές που ανακοίνωσε χθες η διοικούσα επιτροπή χρηματιστηριακών αγορών του Χ.Α., κυρίως αυτές που αφορούν στη διαπραγμάτευση των μετοχών της χαμηλής συναλλακτικής βαθμίδας.
Σχεδόν καθημερινό ήταν το φαινόμενο της χειραγώγησης με λίγα κομμάτια μάλιστα και ειδικά στο κλείσιμο και πολλές φορές είχε η στήλη στηλιτεύσει το γεγονός.
Από τις 6 Ιουνίου σύμφωνα με την απόφαση του Χ.Α. ο προσδιορισμός της τιμής κλεισίματος για τις μετοχές που διαπραγματεύονται στην βαθμίδα Μικρής Συναλλακτικής Δραστηριότητας της Κύριας Αγοράς, της Επιτήρησης και μετοχών ανεξαρτήτως διαβάθμισης που εμφανίζουν διασπορά μικρότερη του 10% του συνόλου των κοινών μετοχών τους θα λαμβάνει υπόψη ως ελάχιστη αξία συναλλαγών το ποσό των 500 ευρώ (από 100 ευρώ σήμερα) και το ποσό των 750 ευρώ ως ελάχιστη αξία συνεδρίασης (από 200 ευρώ σήμερα).
Επιπλέον έγιναν αλλαγές στην κατηγορία της επιτήρησης.
Αρχικά θα αλλάξει το όριο και από μέγιστη διακύμανση ±20% θα πάει στο ±10%.
Θα σημειώναμε πως είναι λογική η μείωση του ανώτατου ορίου αφού στην κύρια αγορά υπάρχουν μετοχές που διαπραγματεύονται στο ίδιο όριο. Από την άλλη θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως δε χρειάζεται η αλλαγή ορίου αφού οι μετοχές που είναι στην κατηγορία αυτή έχουν την ταμπέλα «Επιτήρηση», άρα οι επενδυτές γνωρίζουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν.
Μία σημαντική διαφορά είναι η αλλαγή στον αριθμό των δημοπρασιών που πιθανότατα να λειτουργήσει αρνητικά για τους επενδυτές και κατ’ επέκταση για τις μετοχές που είναι στην εν λόγω κατηγορία.
Πλέον ο μέγιστος αριθμός δημοπρασιών θα είναι 2 από 4 που ήταν και θα γίνεται η πρώτη στις 12:00 και η δεύτερη στις 17:10, δηλαδή στο κλείσιμο.

Όλη η απόφαση αναλυτικά

Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών - Χρηματιστήριο Αθηνών

H Διοικούσα Επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, ενέκρινε την τροποποίηση της Απόφασης 22, αναφορικά με τον προσδιορισμό της τιμής κλεισίματος σε αξιόγραφα όπου προβλέπεται έλεγχος αξίας συναλλαγών, με τα όρια διαπραγμάτευσης και τον αριθμό των δημοπρασιών σε αξιόγραφα της Κατηγορίας «Επιτήρησης», ως εξής: 
• τα όρια διακύμανσης τιμών των αξιογράφων της Κατηγορίας «Επιτήρησης» ορίζονται σε ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής (από ±20% σήμερα) 
• ο αριθμός των δημοπρασιών της Κατηγορίας «Επιτήρησης» ορίζονται σε δύο (από 4 σήμερα) και θα λαμβάνουν χώρα η πρώτη μεταξύ 11:58 και 12:00 και η δεύτερη μεταξύ 17:08 και 17:10
• ο προσδιορισμός της τιμής κλεισίματος σε αξιόγραφα που διαπραγματεύονται στην βαθμίδα Μικρής Συναλλακτικής Δραστηριότητας της Κύριας Αγοράς, της Επιτήρησης και μετοχών ανεξαρτήτως διαβάθμισης που εμφανίζουν διασπορά μικρότερη του δέκα τοις εκατό (10%) του συνόλου των κοινών μετοχών τους θα λαμβάνει υπόψη ως ελάχιστη αξία συναλλαγών το ποσό των 500 ευρώ (από 100 ευρώ σήμερα) και το ποσό των 750 ευρώ ως ελάχιστη αξία συνεδρίασης (από 200 ευρώ σήμερα)
Ως ημερομηνία εφαρμογής των παραπάνω αλλαγών, ορίζεται η Τρίτη 06 Ιουνίου 2023. 
Επιπλέον, ενέκρινε την τροποποίηση της προμήθειας κατάρτισης συναλλαγών των Ειδικών Διαπραγματευτών στο προϊόν «Συμβολαία Μελλοντικής Εκπλήρωσης» επί του Δείκτη MSCI Greece Rebased Index, για το 1ο τρίμηνο διαπραγμάτευσης του προϊόντος, ήτοι με εφαρμογή από 1/6/2023 έως 15/9/2023.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης