Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Χαμηλή η ζήτηση λόγω επιτοκίων – Βουτιά η μετοχή μετά την πιεσμένη κερδοφορία

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Χαμηλή η ζήτηση λόγω επιτοκίων – Βουτιά η μετοχή μετά την πιεσμένη κερδοφορία
Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 18,04 εκατ. ευρώ από 65,3 εκατ. ευρώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο και 34,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021
Σχετικά Άρθρα
Τις συνθήκες που επικράτησαν στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ανέλυσε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ο Σπύρος Κοκκόλης, οικονομικός διευθυντής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την προηγούμενη μέρα οδήγησε τη μετοχή σε ελεύθερη πτώση καθώς η αγορά δε φαίνεται να είχε προετοιμαστεί για τέτοια μείωση κερδών.
Η διοίκηση ανέφερε πως το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν μία εξαιρετική περίπτωση που ήταν λογικό να μην μπορέσει να επαναληφθεί, αλλά η καθαρή κερδοφορία ήταν χαμηλότερη και από αυτή του 2021, ενώ τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA πήγαν καλύτερα σε σύγκριση με το 2021.
Πάντως, στις προηγούμενες τηλεδιασκέψεις η διοίκηση είχε αφήσει να φανεί πως μπορεί να υποχωρεί η ζήτηση αλλά παραμένει σε καλά επίπεδα, όπως και οι τιμές ενώ και για το ύψος των επιτοκίων είχε σημειώσει ότι έκανε κινήσεις αντιστάθμισης.
Χθες, η διοίκηση ανέφερε πως η ζήτηση συνέχισε να υποχωρεί λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων επιτοκίων.
Μικρή ήταν η αύξηση του όγκου των πωλήσεων στον κλάδο του αλουμινίου αλλά όχι όσο θα ήθελε η διοίκηση, η οποία ανέφερε πως είναι και ο κλάδος που έχει εστιάσει περισσότερο και έχει τη δυνατότητα με τις επενδύσεις που γίνονται να αυξήσει περισσότερο την παραγωγή.
Ο κλάδος χαλκού είχε αξιόλογη υποχώρηση στον όγκο πωλήσεων αλλά μικρή αύξηση στο τζίρο.
Τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA είχαν διαφορετική πορεία σε σχέση με τους όγκους.
Υποχώρησαν στον κλάδο αλουμινίου και αυξήθηκαν στον κλάδο χαλκού.
Ήταν μία διαφορετική χρονιά το 2022 με άλλες τιμές και άλλη τιμολόγηση είπε ο κ.Κοκκόλης αφού η υψηλή ζήτηση έδινε τη δυνατότητα επιλογής και ανάληψης έργων με καλύτερα περιθώρια.
Πάντως τόνισε πως πήγε καλύτερα από το 2021 σε επίπεδο αναπροσαρμοσμένου EBITDA στο σύνολο των δραστηριοτήτων.
Στον κλάδο χαλκού τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν και σε σύγκριση με το 2022 και με το 2021.
Αναφορικά με τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης από 22% επί των πωλήσεων στο περσινό τρίμηνο στο φετινό ήταν στο 21%.
Μειωμένες ήταν οι επενδύσεις στο πρώτο τρίμηνο στα 62 εκατ. ευρώ και σύμφωνες με όσα είχε ανακοινώσει στην παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων η διοίκηση, ότι δηλαδή ο στόχος είναι να μειωθούν φέτος (172 εκατ. ευρώ το 2022) ώστε να μειωθεί και ο δανεισμός.
Αναφορικά με τις προοπτικές η διοίκηση δεν έδωσε κάποια κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι βλέπει να παραμένουν υψηλά τα επιτόκια και να αυξάνονται, να είναι υψηλός ο πληθωρισμός, ενώ έχει υποχωρήσει το κόστος ενέργειας (παραμένουν όμως σε αυξημένα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν) αλλά είναι ταυτόχρονα χαμηλή η ζήτηση και μένει να φανεί πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Καλή ζήτηση σημειώθηκε πως υπάρχει στις κατασκευές.
Σημειώνεται πως τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 18,04 εκατ. ευρώ από 65,3 εκατ. ευρώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο και 34,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης