Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι κέρδη θα δείξει σήμερα η HelleniQ Energy για το πρώτο τρίμηνο – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Τι κέρδη θα δείξει σήμερα η HelleniQ Energy για το πρώτο τρίμηνο – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Περιθώρια διύλισης, ζήτηση και ανάπτυξη ΑΠΕ στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης
Σχετικά Άρθρα
Σήμερα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίαση δημοσιεύει αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο η HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ) με την αγορά να περιμένει ισχυρές επιδόσεις λόγω της καλής ζήτησης και των υψηλών περιθωρίων διύλισης.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών, η οποία θα γίνει μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, με τους αναλυτές να περιμένουν να ακούσουν πως πηγαίνει στο δεύτερο τρίμηνο η εταιρεία και πως κινούνται τα περιθώρια διύλισης τα οποία από τα μέσα του πρώτου τριμήνου και μετά υποχώρησαν σημαντικά, αν και πάλι είναι σε σχετικά καλά επίπεδα και υψηλότερα έναντι προηγούμενων ετών.
Επιπλέον περιμένουν να δουν αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Η Euroxx αναφέρει πως οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναμένουν έσοδα 3,19 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο, λειτουργικά κέρδη 280 εκατ. ευρώ από 420 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα EBITDA 327 εκατ. ευρώ από 99 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Equities περιμένει πως λόγω των επίμονα υψηλών περιθωρίων διύλισης και της ισχυρής ζήτησης τα έσοδα του πρώτου τριμήνου θα ανέλθουν στα 3,2 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 16% σε ετήσια βάση και το προσαρμοσμένο EBITDA στα 387 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 291%.
Σε ό,τι αφορά την τελική γραμμή περιμένει καθαρά κέρδη 126 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 63% καθώς αναμένει απώλειες από την αποτίμηση των αποθεμάτων πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Η Piraeus Securities αναφέρει πως περιμένει ένα ισχυρό ξεκίνημα που υποστηρίζεται από το υγιές περιβάλλον διύλισης. Περιμένει προσαρμοσμένα EBITDA 375 εκατ. ευρώ από 99 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 227 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. ευρώ.
Σε δημοσιευμένη βάση λόγω της απώλειας από την αποτίμηση των αποθεμάτων που όμως μετριάζεται από λογιστικό κέρδος που έχει λόγω των ζητημάτων χρονικού προσδιορισμού των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (το λογιστικό κέρδος θα μειωθεί μέσα στη χρονιά) τα EBITDA αναμένονται στα 275 εκατ. ευρώ από 501 εκατ. ευρώ.
Σε δημοσιευμένη βάση περιμένει καθαρά κέρδη 150 εκατ. ευρώ από 345 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα των 0,50 ευρώ στις 28 Ιουνίου και η χρηματιστηριακή σημειώνει πως εκτός από τα αποτελέσματα, το ενδιαφέρον θα πρέπει να επικεντρωθεί και στις επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου εν μέσω της σημαντικής υποχώρησης των περιθωρίων ντίζελ.
H Beta αναφέρει πως οι μέσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ισχυρό τρίμηνο λόγω των ικανοποιητικών περιθωρίων διύλισης.
Η δραστηριότητα της διύλισης θα φέρει ισχυρά αποτελέσματα καθώς το περιθώριο ήταν πάνω από 10 δολάρια ανά βαρέλι στο τρίμηνο δημιουργώντας πάνω από 6 φορές το EBITDA του πρώτου τριμήνου 2022.
Από την άλλη η δραστηριότητα εμπορίας λόγω της χαμηλής ζήτησης σε καύσιμα και πετρέλαιο θέρμανσης από τον ήπιο χειμώνα θα φέρει αδύναμα αποτελέσματα.
Επιπλέον αναμένεται απώλεια από την αποτίμηση των αποθεμάτων.
Τα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 228 εκατ. ευρώ ή στα 150 εκατ. ευρώ σε δημοσιευμένη βάση.
Στην τηλεδιάσκεψη περιμένει επικαιροποιημένες προοπτικές για το έτος και τυχόν εξελίξεις αναφορικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Περιθώρια_διύλισης_ΕΛΠΕ.png
Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης