Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τραγελαφικές καταστάσεις στην ΕΧΑΕ - Μετά την παρέμβαση του ΒΝ έστειλαν τις ΑΧΕ στην… Morgan Stanley

Τραγελαφικές καταστάσεις στην ΕΧΑΕ - Μετά την παρέμβαση του ΒΝ έστειλαν τις ΑΧΕ στην… Morgan Stanley
Το email της ΕΧΑΕ στις χρηματιστηριακές με το οποίο δίνει οδηγίες για να βλέπουν real time τιμές στο δείκτη “MSCI Greece Rebased”, αφού πρώτα πληρώσουν δικαιώματα
Σχετικά Άρθρα
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Bankingnews αναγκάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο και τα ακριβοπληρωμένα στελέχη του να διορθώσουν καταστάσεις, κοινώς να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Πριν από τρεις μήνες το ΒΝ είχε εντοπίσει το λάθος στη διαπραγμάτευση της ΒΙΣ (δείτε το σχετικό δημοσίευμα.
Την Παρασκευή 12 Μαΐου δημοσίευσε θέμα για το νέο συμβόλαιο στον MSCI για το οποίο όμως ο δείκτης αναφοράς δεν εμφανίζεται στα περισσότερα συστήματα παρά μόνο στα ακριβοπληρωμένα.
Δείτε εδώ το σχετικό θέμα.

Τι έχει όμως συμβεί;

Στις 10 Μαΐου με την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αναζητήσαμε να δούμε την πορεία τους για το ρεπορτάζ αλλά και την πορεία του δείκτη.
Ενώ βλέπαμε στο σύστημά μας κανονικά τη διαπραγμάτευση των συμβολαίων ο δείκτης δεν έπαιρνε τιμές.
Επικοινωνήσαμε με μεγάλες χρηματιστηριακές, οι οποίες μας είπαν πως αν είσαι market maker, λίγο σε απασχολεί, αλλά αν είσαι επενδυτής έχεις πρόβλημα, γιατί δεν ξέρεις ποια είναι η τιμή του δείκτη για να βάλεις εντολή.
Το πρόβλημα μας είπαν γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υπάρχει μεγάλη εμπορευσιμότητα και υπάρχει χάσμα αγοραστή-πωλητή.
Επίσης μας επιβεβαίωσαν πως τα συστήματά τους δεν έβλεπαν το δείκτη να κινείται, παρά έβλεπαν μόνο μία τιμή.
Το ΒΝ επικοινώνησε με την υπεύθυνη για τους δημοσιογράφους της ΕΧΑΕ και την ενημέρωσε για το θέμα, ζητώντας την άποψη της ΕΧΑΕ.
Πράγματι, αργότερα μας μετέφερε πως οι μεγάλες πλατφόρμες (Reuters, Bloomberg) μεταδίδουν κανονικά, ενώ η πρώτη σύμβαση προβλέπει δικαίωμα για την ΕΧΑΕ να δείχνει μόνο άνοιγμα και κλείσιμο και γίνεται συζήτηση για να μπορέσει με νέα σύμβαση να δείχνει και real time.

Στο ερώτημα του ΒΝ πως κάποιος επενδυτής που δεν έχει Bloomberg ή Reuters θα βάλει εντολή σωστή, μας απάντησε πως οι χρηματιστηριακές γνωρίζουν και θα δώσουν την τιμή στον επενδυτή.
Όμως, από το ρεπορτάζ μας προέκυψε ότι πολλές χρηματιστηριακές δεν είχαν real time δείκτη και δεν ήξεραν πως να τον δουν.
Η πλευρά της ΕΧΑΕ, δε συμφώνησε σημειώνοντας πως γνωρίζουν και έχει γίνει ενημέρωση.

Όμως βάσει των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που έχει ανταλλάξει το χρηματιστήριο με τις χρηματιστηριακές προκύπτει το εξής:
Στις 9 Μαΐου, μία μέρα δηλαδή πριν την έναρξη διαπραγμάτευσης του δείκτη και των ΣΜΕ, εστάλη ενημέρωση που έλεγε τα πάντα εκτός από το γεγονός ότι ο δείκτης δε θα είναι real time.
Το βράδυ της 11ης Μαΐου και αφού έχει γίνει η επικοινωνία με την ΕΧΑΕ του ΒΝ (έχει κλείσει και η αγορά) και έχουμε ενημερώσει ότι δεν γνωρίζουν οι χρηματιστηριακές που να βρουν το δείκτη ή τι να κάνουν, στάλθηκε μήνυμα που λέει:

Αγαπητοί Συνεργάτες,

Σε σχέση με το νέο ΣΜΕ στο δείκτη MSCI GREECE REBASED, το σύμβολο του Bloomberg για το ΣΜΕ είναι «MXT» και τα σχετικά σύμβολα ανά σειρά λήξης είναι τα παρακάτω:

Ticker Contract
MXTK3 Index May 23
MXTM3 Index Jun 23
MXTN3 Index Jul 23
MXTU3 Index Sep 23
MXTZ3 Index Dec 23
MXTH4 Index Mar 24

Με την ευκαιρία, σας υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα:
Tο ATHEX Data Feed δε θα μεταδίδει real time τιμές για τον δείκτη “MSCI Greece Rebased”, παρά μόνο τις τιμές ανοίγματος και κλεισίματος.
Εάν κάποιος επιθυμεί να λάβει real time τιμές για τον δείκτη “MSCI Greece Rebased”, μπορεί να επικοινωνήσει με τον MSCI (Mr. Larry Lam, email: Larry.Lam@msci.com).

Βέβαια, από το προηγούμενο μήνυμα που είχε στείλει το χρηματιστήριο δεν προκύπτει ότι γνώρισαν οι χρηματιστές ότι δε μεταδίδεται real time ο δείκτης, επομένως το «υπενθυμίζεται» ίσως δεν είναι η καλύτερη λέξη που μπορούσε να χρησιμοποιήσει…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης