Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αποκάλυψη: Στην ΕΧΑΕ έφτιαξαν συμβόλαιο (ΣΜΕ) επί δείκτη χωρίς να έχουν δικαιώματα μετάδοσης του δείκτη

Αποκάλυψη: Στην ΕΧΑΕ έφτιαξαν συμβόλαιο (ΣΜΕ) επί δείκτη χωρίς να έχουν δικαιώματα μετάδοσης του δείκτη
Η ΕΧΑΕ έχει σύμβαση για τιμές μόνο ανοίγματος και κλεισίματος και είναι, όπως ισχυρίζεται εκ των υστέρων, σε διαπραγματεύσεις για να αποκτήσει και live τιμές
Σχετικά Άρθρα
Αν και όπως έδειξε η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης αλλά και η δεύτερη των νέων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επί του δείκτη MSCI Greece Rebased, το ενδιαφέρον ήταν πενιχρό, το βλέμμα κάποιων επαγγελματικών στράφηκε από το ξεκίνημα της πρώτης μέρας στην τιμή του δείκτη, καθώς δεν έπαιρνε τιμές, δηλαδή έδειχνε πως δεν διαπραγματευόταν.
Ενώ, δηλαδή τα καινούρια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί του δείκτη MSCI Greece Rebased διαπραγματεύονται και υπήρχαν εντολές ο δείκτης αναφοράς δεν άλλαζε τιμή.
Στην αρχή θεώρησαν πως ίσως είναι κάποιο λάθος ή κάποιο τεχνικό θέμα αλλά όσο περνούσε η ώρα και ο δείκτης δε «ζωντάνευε» δημιουργήθηκε η απορία: Γιατί δεν κινείται ο δείκτης αλλά έχει μία τιμή που παραπέμπει σε τιμή κλεισίματος ή τιμή θεωρητική;

Σύμφωνα με την ΕΧΑΕ, με την οποία επικοινώνησε το ΒΝ, η πρώτη σύμβαση, δίνει το δικαίωμα μόνο για τιμές ανοίγματος και κλεισίματος, αλλά είναι σε συζητήσεις για να γίνει δεύτερη σύμβαση, ώστε όλοι οι επενδυτές να βλέπουν τιμές real time.
Σημειώνεται πως δεν έβλεπαν τιμές ούτε με καθυστέρηση.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ο market maker, έχει δικό του αρχείο και βγάζει τη θεωρητική τιμή και βάσει αυτής βάζει τις εντολές στο σύστημα.
Ένας επενδυτής όμως όταν θέλει να αγοράσει ή να πουλήσει και υπάρχει μεγάλο χάσμα τιμής αγοραστή και πωλητή, πως θα ξέρει ποια είναι η δίκαιη τιμή, αν δε βλέπει δείκτη.
Ίσως αυτός είναι και ο βασικός λόγος όπου χθες φαινόταν χάσμα αγοραστή-πωλητή και εντολές που παρέπεμπαν σε εντολές από market maker και όχι επενδυτών.

Στέλεχος από μεγάλη χρηματιστηριακή, ανέφερε στο ΒΝ πως ο FTSE πουλάει τα δικαιώματα στα χρηματιστήρια και έτσι το κάθε χρηματιστήριο μπορεί να αγοράσει τα δικαιώματα και να δείχνει τιμές μέσω των παρόχων, αλλά η Morgan Stanley δεν το κάνει.
Δηλαδή, δεν πουλάει σε χρηματιστήρια, αλλά μόνο σε παρόχους.
Όμως πηγές από την ΕΧΑΕ σημείωναν στο ΒΝ πως η ίδια είναι σε συζητήσεις για να αποκτήσει τα δικαιώματα και να κάνει μετάδοση και προς το παρόν πάροχοι όπως Bloomberg και Reuters δείχνουν κανονικά το δείκτη στους πελάτες τους.
Πρόκειται βέβαια για παρόχους που χρεώνουν πολλαπλάσια κεφάλαια τους πελάτες τους σε σύγκριση με άλλους παρόχους, άρα το ΣΜΕ με αυτόν τον τρόπο αποκτά λιγότερους δυνητικούς πελάτες ή τους πιο πλούσιους, ενώ κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως κάποιοι έχουν προβάδισμα έναντι εκείνων που δεν βλέπουν live το δείκτη.

Ο ίδιος ο Γιάννος Κοντόπουλος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου συμβολαίου είπε πως το νέο προϊόν αποτελεί κύρια προτεραιότητα ώστε οι ξένοι επενδυτές να έχουν περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες και να αυξηθεί η ελκυστικότητα του χρηματιστηρίου.
Κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης, με το παράγωγο συμβόλαιο επί του FTSE 25 σειράς Μαΐου να έχει κάνει 338 συμβόλαια λίγο πριν το κλείσιμο το αντίστοιχο του MSCI είχε κάνει 29 ΣΜΕ. Τη δεύτερη μέρα η σειρά Μαΐου δεν έκανε πράξη και η σειρά Ιουνίου έκανε 70 ΣΜΕ.
Δεν το λες και επιτυχία, ειδικά όταν πρόκειται για μέρες… πρεμιέρας για ένα ΣΜΕ που μάλιστα είχε διαφημιστεί με ειδική εκδήλωση που έγινε την Τρίτη 9 Μαΐου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
ΧΑ_1.jpeg
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης