Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι είδαμε στη χρήση 2022 – Επικαιροποίηση των επιλογών της στήλης «Παρασκήνιο της Αγοράς»

Τι είδαμε στη χρήση 2022 – Επικαιροποίηση των επιλογών της στήλης «Παρασκήνιο της Αγοράς»
Επιλέγουμε κυρίως με βάση τα θεμελιώδη, αλλά την πορεία των μετοχών, το παρελθόν του ιδιοκτήτη και τη γενικότερη συμπεριφορά
Σχετικά Άρθρα
Όπως σε κάθε χρήση, είδαμε εξαιρετικούς ισολογισμούς, αλλά και ισολογισμούς όπου βγήκαν σκελετοί και μας απογοήτευσαν.
Ειδικά οι τελευταίοι, χρονικά που δημοσιεύονται, συνήθως έχουν αρνητικές εκπλήξεις και προσπαθούν, μάλλον, οι διοικήσεις να κρύψουν τα αρνητικά τους, ποντάροντας στις πολλές δημοσιεύσεις.
Λες και δεν έχουμε χρόνο να διαβάσουμε… Λες και δεν τα έχουμε ζήσει ξανά και ξανά τόσα χρόνια.
Η επιλογή των μετοχών που κάνει η στήλη «Παρασκήνιο της Αγοράς» του ΒΝ τα τελευταία χρόνια γίνεται με μοναδικό σκοπό να προσφέρουμε στον αναγνώστη τροφή για σκέψη και να δείξουμε ότι θέλουμε να επιλέγουμε εταιρείες με καλά θεμελιώδη, που βγάζουν και τώρα και όχι μετά από 3 ή 4 χρόνια καλά αποτελέσματα.
Επιλέγουμε επίσης εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης που δεν επιλέγουν οι αναλυτές λόγω αποτίμησης και εμπορευσιμότητας, σε μία προσπάθεια να αναδείξουμε όλες τις ποιοτικές εταιρείες του ταμπλό.
Επιλέγουμε με βάση τα θεμελιώδη, την πορεία των μετοχών, το παρελθόν του ιδιοκτήτη και τη γενικότερη συμπεριφορά.
Έτσι ο αναγνώστης μπορεί να μη δει στη λίστα μας μετοχές με καλά αποτελέσματα.
Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί στο παρελθόν μπορεί ο ιδιοκτήτης να μας απογοήτευσε με κάποιες του ενέργειες.

Επίσης προσπαθούμε να έχουμε μετοχές από όλους τους κλάδους ακόμα και από κλάδους που μπορεί να έχουν δείκτες αποτίμησης σημαντικά υψηλότερους από άλλους κλάδους.
Στην προσπάθειά μας να βρούμε τις φθηνές με βάση τα δικά μας κριτήρια μετοχές, το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» μας έδωσε πάνω από 50 μετοχές!
Αυτό βέβαια είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής κερδοφορίας της χρήσης, γι΄αυτό και μετά από το πρώτο ξεσκαρτάρισμα έμειναν πολλές.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα είχαμε υπό παρακολούθηση 39 μετοχές από μία λίστα που είχε και μερικές παραπάνω και είχαμε δημοσιεύσει στις 12 Οκτωβρίου.
Στην πορεία είχαμε αφαιρέσει την Austriacard (πρώην Inform Λύκος) με μεγάλα κέρδη, λόγω όμως της απογοήτευσής μας από τα αποτελέσματα χρήσης.
Είχαμε αφαιρέσει μετά από μεγάλη άνοδο τη Motor Oil, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Κλουκίνας-Λάππας, τη Μυτιληναίος, την Πλαίσιο (λόγω δημόσιας προσφοράς) και την Εθνική Τράπεζα.
Με βάση τα αποτελέσματα του 2022 προβληματιστήκαμε αρκετά για δύο μετοχές: Της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.
Τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου καλά αλλά η στήλη απογοητεύτηκε από τη δήλωση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, ότι δε θέλει να αυξηθούν τα τιμολόγια. Ωστόσο, λόγω εκλογών θα διατηρήσουμε στις επιλογές μας τις δύο μετοχές καθώς έχουν ισχυρή ρευστότητα και το νερό είναι κάτι που θα δίνει κέρδη, ενώ έχει μειωθεί κάπως και το ενεργειακό κόστος.
Σημειώνουμε πως η ΕΥΑΘ είναι η μόνη επιλογή που εμφάνισε ζημία στη λίστα μας.
Επίσης βάσει αποτελεσμάτων αποφασίσαμε να εντάξουμε την Aegean Airlines στις επιλογές μας, καθώς παραμένει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ τα κέρδη ήταν εξαιρετικά και οι προοπτικές καλές. Επίσης θα γίνει αγορά των δικαιωμάτων σε μετοχές που έχει το δημόσιο και θα δώσει ξανά μέρισμα η εταιρεία.
Θα μπορούσαμε να εντάξουμε ξανά και την Autohellas, αλλά δεν το κάνουμε, αφού νομίζουμε πως έχουμε πλέον καλή έκθεση στον κλάδο.
Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Motor Oil θα μπορούσαν να τη βάλουν ξανά στις επιλογές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι χαμηλότερα από την τιμή που την αφαιρέσαμε. Όμως επειδή την είχαμε από πολύ χαμηλά στις επιλογές και μας έδωσε μεγάλη υπεραξία, την κρατάμε εκτός για την ώρα.
Τα ίδια ισχύουν και για τη Μυτιληναίος που έχει σημαντικό περιθώριο ανόδου και μας έχει δώσει μεγάλη κίνηση όσο την είχαμε στις επιλογές. Άρα παραμένει προς το παρόν εκτός και αυτή.
Από μικρές θα εντάξουμε επίσης την Κορδέλλου, καθώς έχει πολύ ποιοτικό ισολογισμό σε σύγκριση με τις ομοειδείς και δεν είδαμε πωλήσεις από τη μέτοχο που πιο παλιά έβγαζε χαρτιά.
Θα αφαιρέσουμε τη Δρομέας για να «ελαφρύνουμε», ότι τόσο γιατί δε μας άρεσε η κερδοφορία, αλλά γιατί έχει πωλητή και με το υψηλό κόστος χρήματος ίσως δούμε πίεση.
Η Βογιατζόγλου, παλιά γνωστή της στήλης, θα μπορούσε επίσης να μπει στις επιλογές λόγω αποτελεσμάτων, αλλά με το ζόρι κάνει πράξη η μετοχή, άρα δε τη βάζουμε.
Ούτε τη Δομική Κρήτης θα βάλουμε καθώς από μικρές έχουμε την ΕΚΤΕΡ.
Επαναφέρουμε από μικρές τη Φίλιππος Νάκας, καθώς βλέπουμε ένα καλό εξάμηνο και περιμένουμε πάλι καλή διανομή στους μετόχους. Δυστυχώς, και εδώ θέλουμε καλύτερη εμπορευσιμότητα.
Θα πούμε επίσης πως μας προβλημάτισε ο ισολογισμός της Moda Bagno καθώς το τελευταίο τρίμηνο ήταν απογοητευτικό. Έχει όμως ελκυστικούς δείκτες άρα την κρατάμε.
Στην πληροφορική οι αποτιμήσεις διαφέρουν από τους άλλους κλάδους και δεν αυξάνουμε την έκθεσή μας. Θεωρούμε πως η Performance παραμένει με καλό περιθώριο ανόδου.

Συνολικά οι επιλογές είναι: Aegean Airlines, Alpha Αστικά Ακίνητα, AS Company, BriQ Properties, Flexopack, Jumbo, Lavipharm, Medicon, Mevaco, Moda Bagno, Performance Technologies, Phoenix, Quest, Revoil, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, Αφοί Κορδέλλου, ΓΕΒΚΑ, ΕΚΤΕΡ, Έλαστρον, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Έλτον, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Καρέλιας, Κτήμα Λαζαρίδη, Μοτοδυναμική, Μύλοι Λούλη, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Παπουτσάνης, Πετρόπουλος, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Τεχνική Ολυμπιακή, Φίλιππος Νάκας και Φουρλής. Από τράπεζες διατηρούμε στις επιλογές μας την Alpha Bank.

Δείτε αναλυτικά όλες τις ΕΠΙΛΟΓΕΣ.xls

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης