Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τρία χρόνια μπαίνει μέσα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Επέβαλε πρόστιμα 1,71 εκατ. ευρώ

Τρία χρόνια μπαίνει μέσα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Επέβαλε πρόστιμα 1,71 εκατ. ευρώ
Κατά το 2022, υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 146 καταγγελίες/ αναφορές
Σχετικά Άρθρα
Έξοδα περισσότερα από τα έσοδα συνεχίζει να εμφανίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αποτέλεσμα να μπαίνει μέσα όπως δείχνει και η ετήσια έκθεση.
Η αδυναμία να ισοσκελίσει έξοδα με έσοδα έχει να κάνει με την αύξηση του εξόδου του ενοικίου , ενώ αυξημένα ήταν και τα λοιπά έξοδα.
Τα έσοδα ήταν 8,6 εκατ. ευρώ και τα έξοδα 10,46 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να εμφανίσει διαφορά -1,85 εκατ. ευρώ.
Το Δεκέμβριο του 2022 υλοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα νέα της γραφεία, γεγονός που συντέλεσε στην αύξηση των εξόδων κατά περίπου 600 χιλ. ευρώ λόγω του κόστους υπηρεσιών για την πραγματοποίησή της και της καταβολής εγγύησης μισθωμάτων των νέων γραφείων.
Η μετακόμιση όμως αυτή θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση εξόδων στα επόμενα χρόνια, εκτιμά η διοίκηση.
Με βάση τη διαφορά των μισθωμάτων, αναμένεται από το 2023 ετήσια εξοικονόμηση περίπου 200 χιλ. ευρώ και για το σύνολο της 12ετούς μίσθωσης αναμένεται συνολική εξοικονόμηση περίπου 2,4 εκατ. ευρώ.

Εποπτικό έργο

Η Επ. Κεφαλαιαγοράς εντός του 2022 επέβαλε πρόστιμα ύψους 1,761 εκατ. ευρώ σε 58 περιπτώσεις παραβάσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα σε 17 ΑΕΠΕΥ, ΑΕΕΔ, ΑΕΔΑΚ, Τράπεζες, 19 Εισηγμένες εταιρείες, 21 φυσικά πρόσωπα και 1 λοιπά νομικά πρόσωπα.
Επίσης το 2022 ενέκρινε 16 ενημερωτικά δελτία που επέτρεψαν την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,11 δισ. ευρώ μέσω του χρηματιστηρίου, ποσό χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2021.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον απολογισμό ολοκληρώθηκε ο χειρισμός επίκαιρων υποθέσεων και ένα πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων που εκκρεμούσαν πέραν της πενταετίας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, από τριψήφιο αριθμό φακέλων οι εκκρεμότητες πέραν της πενταετίας περιορίστηκαν σε μονοψήφιο αριθμό με τις σχετικές ενέργειες να συνεχίζονται προκειμένου να μειωθούν δραστικά το αμέσως προσεχές διάστημα.
Στο πλαίσιο της ενεργούς εποπτείας της αγοράς κεφαλαίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παραλαμβάνει και διερευνά καταγγελίες και αναφορές επενδυτών ή άλλων προσώπων (νομικών ή φυσικών) για ενδεχόμενες παραβάσεις της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς από εποπτευόμενους φορείς σε συνεργασία, όπου απαιτείται, με το Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει τις καταγγελίες κατά εποπτευόμενων από αυτή φορέων αποκλειστικά και μόνο ως προς την τήρηση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και όπου διαπιστώνει παραβάσεις επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις, οι οποίες δημοσιοποιούνται.
Κατά το 2022, υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 146 καταγγελίες/ αναφορές έναντι 194 καταγγελιών/ αναφορών το 2021, 147 καταγγελιών/ αναφορών το 2020, 85 καταγγελιών/ αναφορών το 2019, 116 το 2018 και 280 το 2017, ενώ διεκπεραιώθηκαν 178 καταγγελίες. Κατά τη διάρκεια του έτους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επέβαλε κατόπιν εξέτασης σχετικών καταγγελιών από το αρμόδιο Τμήμα πρόστιμα συνολικού ύψους 161.000€, λόγω διαπίστωσης παραβάσεων της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης