Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Διαθέσεις συσσώρευσης με το βλέμμα στις ξένες αγορές – Στήριξη από S&P

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Διαθέσεις συσσώρευσης με το βλέμμα στις ξένες αγορές – Στήριξη από S&P
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με σύμμαχο την αναβάθμιση των προοπτικών από την S&P, που πλέον μας φέρνει μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και τα πολύ θετικά μάκρο που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Καλά αποτελέσματα δημοσιεύονται και παρέχουν στήριξη. Αν δεν είχαμε την προεκλογική περίοδο θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα πιο ψηλά. Διαβάζουμε βέβαια κάποιες δηλώσεις από κόμματα που κάνουν το σενάριο της μη αλλαγής πολιτικής πιο ισχυρό και ίσως αυτό βοηθήσει. Το να γίνονται δηλώσεις ξανά από πρώην υπουργούς που μας έφεραν capital controls και κινδυνεύσαμε να πάμε στη δραχμή, μάλλον βοηθούν το κόμμα της ΝΔ.

Τελευταία εβδομάδα δημοσίευσης αποτελεσμάτων και περιμένουμε σήμερα κάποια από εταιρείες που παρακολουθεί η στήλη και θεωρεί φθηνές. Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε πως έχουμε αρνητικές εκπλήξεις. Έχουμε και κάποιες καλές εκτιμήσεις για το 2023. Τις έχουμε συγκεντρώσει και μπορείτε να τις βρείτε σε άλλο θέμα στη στήλη. Οριακά χαμηλότερα άνοιξαν οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές και εμείς ανοδικά αλλά γυρίσαμε λίγο μετά χαμηλότερα. Δεν έχουμε δυνατές κινήσεις στα πρώτα λεπτά. Ξεχωρίζει η ΤΕΝΕΡΓ λόγω των γνωστών φημών για εξαγορά. Καλό άνοιγμα για ΒΙΟ και ΠΕΙΡ. Υποχωρεί η ΜΥΤΙΛ.

MOTOR OIL Vs ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Με αντίστοιχη περίπου αποτίμηση και οι δύο και με περίπου ίδια εγκατεστημένη ισχύ το 2022 και στόχο για το 2023. Καθαρή εταιρεία ΑΠΕ η ΤΕΝΕΡΓ, όμιλος με διάφορες συμμετοχές η MOH. Τα κέρδη βέβαια δεν μπορούν να συγκριθούν. Στα 967 εκατ. ευρώ τα δημοσιευμένα της ΜΟΗ από 202 εκατ. ευρώ το 2021, στα 42,6 εκατ. ευρώ από -22,2 εκατ. ευρώ το 2021 της ΤΕΝΕΡΓ. Αν δηλαδή πουληθεί στα τρέχοντα επίπεδα η ΤΕΝΕΡΓ, πόσο θα πρέπει να πάει η αξία της ΜΟΗ; Προφανώς και υπάρχει μεγάλη στρέβλωση. Στο +1,78% και στα 20,54 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή με αποτίμηση 2,38 δισ. ευρώ και στα 22,16 ευρώ με άνοδο 0,73% η Motor Oil με αποτίμηση 2,45 δισ. ευρώ.

AUTOHELLAS: Διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα των 0,6175 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό). Υποχωρεί 4,71% και στα 12,54 ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Υποχωρεί 1,74% και στα 27,18 ευρώ στο ξεκίνημα με υψηλό όγκο 25 χιλ. τεμάχια. Επηρεάζει όλη την αγορά η πτώση της.

VIOHALCO: Αν βάλουμε το πόσο αξίζει η συμμετοχή της στη Cenergy και την Ελβάλχαλκορ και δούμε και τις άλλες συμμετοχές, μάλλον η αποτίμηση των 1,18 δισ. ευρώ κρίνεται εξαιρετικά χαμηλή.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Σε λίγη ώρα η γενική συνέλευση για να εγκριθεί η πώληση της Άκτωρ. Με απώλειες 1,66% άνοιξε η μετοχή.

AS COMPANY: Αύξησε πωλήσεις αλλά λόγω πορείας δολαρίου, μειώθηκε το μικτό περιθώριο. Από την άλλη αύξησε τα EBITDA, αλλά τα κεφάλαια που διαθέτει και έχει επενδύσει σε ομόλογα έγραψαν ζημιές μειώνοντας τα καθαρά κέρδη. Στα 2,6 εκατ. ευρώ από 3,17 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη. Θα δώσει μέρισμα καθαρό 0,11 ευρώ. Η αποτίμηση είναι κάτω από 30 εκατ. ευρώ (άρα χαμηλό p/e παρά τη μείωση των κερδών) με το καθαρό ταμείο να είναι στα 17,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η αποτίμηση αν βγάλουμε το ταμείο είναι κάπου 13 εκατ. ευρώ με το ζόρι.

Έχει αγοράσει έκταση στην Ελούντα, τα οποία πλήρωσε από τις ταμειακές ροές, επιπλέον στο πρώτο τρίμηνο έχει αγοράσει και άλλα γειτονικά οικόπεδα, έχει ελάχιστες συνολικές υποχρεώσεις οι οποίες καλύπτονται και με το παραπάνω από τις απαιτήσεις, και έχει και αποθέματα 7,6 εκατ. ευρώ. Παρά τη μείωση των κερδών, ο ισολογισμός είναι τέτοιος που καθιστά την αποτίμηση εξαιρετικά χαμηλή. Χωρίς πράξη στα πρώτα λεπτά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης