Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Θεμελιώδη και μάκρο αντίβαρο στις προεκλογικές αβεβαιότητες

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Θεμελιώδη και μάκρο αντίβαρο στις προεκλογικές αβεβαιότητες
Μπαίνοντας πλέον και επίσημα στην προεκλογική περίοδο η δημοσκοπική επίδραση αναμένεται να αυξηθεί επιβάλλοντας κάποιες επενδυτικές αναμονές
Σχετικά Άρθρα
Αν δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο η Αγορά θα είχε κάθε λόγο να αυτονομηθεί και να κατακτήσει νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών, καθώς μετά τις περυσινές εντυπωσιακές επιδόσεις των εισηγμένων εταιριών, τα νέα από τα εγχώρια μάκρο στο ξεκίνημα του 2023 κάθε άλλο παρά αδιάφορα μπορούν να χαρακτηριστούν.
Η περυσινή επίδοση του ΑΕΠ (+5,9%) συνδυάστηκε και από οριακό μεν πρωτογενές πλεόνασμα δε με το λόγο χρέους προς ΑΕΠ να υποχωρεί 23 ποσοστιαίες μονάδες.
Αν τα περυσινά στοιχεία δεν συγκινούν τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του α’ τριμήνου, η μείωση της ανεργίας σε χαμηλά δωδεκαετίας, η διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και η αύξηση των τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων έναντι του 2019 δίνουν ένα πολύ θετικό στίγμα για την πορεία της οικονομίας.
Υπό οποιαδήποτε άλλη συνθήκη η Ελλάδα θα είχε πάρει με βεβαιότητα την επενδυτική βαθμίδα ωστόσο ο παράγοντας «εκλογές» και το ρίσκο μιας παρατεταμένης περιόδου ακυβερνησίας λειτουργεί ανασταλτικά στην διατύπωση εκτιμήσεων αξιολόγησης και σε επενδυτές που επιθυμούν μακρύ ορίζοντα κυβερνητικής σταθερότητας.
Μπαίνοντας πλέον και επίσημα στην προεκλογική περίοδο η δημοσκοπική επίδραση αναμένεται να αυξηθεί επιβάλλοντας κάποιες επενδυτικές αναμονές που θα συνδεθούν με τους συσχετισμούς δυνάμεων και την εδραίωση των βασικών τάσεων του εκλογικού σώματος.
Οι αναμονές αυτές δεν σχετίζονται μόνο με τις εισροές στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και με επενδυτικά πλάνα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ή σε φάση χρηματοδότησης. Το θετικό αυτής της προεκλογικής περιόδου που μπορεί να διαρκέσει έως τις αρχές Ιουλίου, είναι ότι οι εταιρίες θα μπορούν να επικοινωνήσουν την πορεία τους είτε μέσα από την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης είτε μέσα από τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου που ξεκινούν αμέσως το Μάιο είτε μέσα από τις Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις που έχουν προγραμματιστεί και μαζικά θα πραγματοποιηθούν μέχρι τότε.
Η ανοικτή αυτή επικοινωνία με την επενδυτική κοινότητα αναμένεται να λειτουργήσει και ως δίκτυ ασφαλείας σε αναταράξεις που μπορούν έρθουν από το εξωτερικό ή να προκύψουν από μια αστοχία στην δημιουργία κυβέρνησης εντός των εκτιμώμενων ημερομηνιών.
Η εποχική κινητικότητα της περιόδου του Πάσχα κάθε άλλο παρά εποχική ήταν.
Ο Γενικός Δείκτης σε ημέρες που παραδοσιακά είναι περισσότερο διεκπεραιωτικές ανέβασε στροφές και τζίρους διέσπασε κινητούς μέσους και γραμμή τάσης και γύρισε πλέον καθαρά ανοδικός.
Η προσέγγιση των υπεραγορασμένων ζωνών μετά από 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ενεργοποίησε αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών τα οποία κινήθηκαν σε μάλλον μετριοπαθείς ρυθμούς για τα δεδομένα της ανόδου που είχε προηγηθεί.
Το σημείο υποστήριξης έχει μεταφερθεί πλέον στις 1.077 μονάδες, εκεί πλέον διέρχεται η πλαγιοανοδική γραμμή στήριξης ενώ η αντίσταση οριοθετείται από την περιοχή των προηγούμενων υψηλών στις 1.140 μονάδες.
Μετά από πέντε συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου είναι πιθανό να υπάρξει ένα σβήσιμο της δυναμικής και η κίνηση του Γενικού Δείκτη εντός εύρους για το αμέσως προσεχές διάστημα. Το εύρος έχει υποψήφιες ακραίες τιμές τις 1.122 και 1.041 μονάδες ωστόσο επισημαίνουμε ότι η εκτίμηση μας είναι φορτισμένη από την τρέχουσα συγκυρία η οποία θεωρητικά δεν δικαιολογεί την αλλαγή επιπέδων διαπραγμάτευσης της αγοράς επί του παρόντος.
Οι 86 εταιρίες που απομένουν για να ολοκληρωθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης θα πρέπει να επιταχύνουν τον ρυθμό τους καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 2ας Μαΐου. Στις κυριότερες ανακοινώσεις την εβδομάδα που ξεκινάει επισημαίνονται οι: (24/04) Ελαστρον, (26/04) Viokarpet, Λαζαρίδης, Logismos, (27/04) ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, (28/04) Interwood/, Ιnterlife και Ιατρικό Αθηνών.
Κατά τα λοιπά: Χωρίς το μέρισμα των 0,65 ευρώ θα διαπραγματεύεται από την Δευτέρα η μετοχή της Autohellas ενώ ολοκληρώνεται η ΑΜΚ της Attica Bank.
Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη της Μοτοδυναμικής και η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ με θέμα την πώληση της θυγατρικής Άκτωρ. Την Τρίτη οι μετοχές της Γενικής Εμπορίου θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης των 0,075 ευρώ ανά μετοχή.
Την Τετάρτη θα διεξαχθεί η τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου (προηγ. επιτ. 3,15%) ενώ τέλος την Πέμπτη ο ΟΠΑΠ θα πραγματοποιήσει την τακτική γενική συνέλευση με θέμα μεταξύ άλλων την ανανέωση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Στο εξωτερικό μετά τα τραπεζικά αποτελέσματα οδεύουμε στον σκληρό πυρήνα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου από την βιομηχανία και την πληροφορική με τις Coca Cola και Activision να παίρνουν την σκυτάλη στις 24 Απριλίου.
Την Τρίτη ακολουθούν οι 3M, General Electric, General Motors, McDonald's, PepsiCo, Verizon Communications, Alphabet, Microsoft και Mondelez. Την Τετάρτη ανακοινώνουν οι Boeing, CME Group, Kraft Heinz, Spotify, Amgen, Meta, PayPal, Pinterest και Visa ενώ την Πέμπτη Bristol-Myers Squibb, Caterpillar, Eli Lilly, Mastercard, Merck & Co, Amazon, Apple, Gilead Sciences και Intel.
Τέλος την Παρασκευή η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα της Exxon Mobil.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης