Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με διαθέσεις συσσώρευσης και το βλέμμα στην S&P

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με διαθέσεις συσσώρευσης και το βλέμμα στην S&P
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Υποχωρούν οι αγορές της Ευρώπης λίγο μετά το άνοιγμα και τραβάει η εξέλιξη αυτή και εμάς κάπως χαμηλότερα. Ο τζίρος είναι χαμηλός σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες. Δεν εντοπίζονται πιέσεις σε συγκεκριμένα βαριά χαρτιά. Με όγκο καλύτερο υποχωρεί αλλά οριακά η Πειραιώς. Οριακά ανοδικά ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Δεν υπάρχει κάτι το σημαντικό να σχολιαστεί στα πρώτα λεπτά. Μάλλον βλέπουμε μία στάση αναμονής ενόψει ανακοίνωσης στοιχείων για έλλειμμα και χρέος, ενώ το βράδυ περιμένουμε την S&P.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Στη λογιστική κατάσταση αναφέρεται πως τα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μειώθηκαν 28,5% και στα 115,9 εκατ. ευρώ από 162 εκατ. ευρώ το 2021 συνεπεία της καταχωρημένης δαπάνης του προγράμματος από την δωρεάν διάθεση μετοχών, ύψους 48,8 εκατ. ευρώ. Σε άλλα νέα και σύμφωνα με αναλυτές, στην τηλεδιάσκεψη η διοίκηση επιβεβαίωσε το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Επίσης, υπάρχουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων ΑΠΕ λόγω περιορισμένης ελεύθερης χωρητικότητας δικτύου και αναμένει πως ο Καφηρέας στην Εύβοια θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στο τρίτο τρίμηνο αυξάνοντας την ισχύ στα 1.222MW και περίπου 3,3GW περιμένει το 2025. Αυξάνεται περαιτέρω το κόστος αιολικών πάρκων. Με μικρό όγκο υποχωρεί κάτω από τα 20 ευρώ.

ATTICA GROUP: Το είδαμε και αυτό! Πούλησαν 38 μέτοχοι τις μετοχές τους στην Πειραιώς, στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης στα 1,8550 ευρώ την ώρα που η τιμή διαπραγμάτευσης ήταν πάνω από 2,35 ευρώ. Δε βρέθηκε ένας να τους πει «βρε παιδιά πουλήστε μέσα στο ΧΑ και βγάλτε σχεδόν 0,40 ευρώ στην κάθε μετοχή επιπλέον»; Δε ρώτησαν γιατί γίνεται η δημόσια πρόταση, ή γιατί ανέβηκε η μετοχή το προηγούμενο διάστημα; Τι να πούμε…

ΕΥΑΘ: Καθόλου καλά τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο. Ζημιές 4 εκατ. ευρώ από κέρδη 11,3 εκατ. ευρώ το 2021, λόγω φυσικά της ενεργειακής κρίσης. Έχουμε και μείωση ταμειακών διαθεσίμων κατά 20 εκατ. ευρώ. Θα τα δούμε πιο αναλυτικά και θα επανέλθουμε.

REAL CONS.: Δεν ενθουσιάζουν τα αποτελέσματα χρήσης, καθώς με βάση την αποτίμηση η κερδοφορία δεν μας ικανοποιεί. Όμως αυτό που ικανοποιεί είναι ότι η διοίκηση δίνει δυνατή εκτίμηση για το 2023 και περιμένει αύξηση EBITDA 40%, ενώ στοχεύει σε εξαγορές. Όλοι βέβαια στον κλάδο, σε εξαγορές στοχεύουν.

ΣΙΔΜΑ: Ζημιές στο τέταρτο τρίμηνο και γι΄αυτό τα κέρδη προ φόρων είναι μειωμένα στο σύνολο της χρήσης 2022 έναντι αυτών που είχε ανακοινώσει στο εννεάμηνο. Εννοείται πως και πάλι το p/e είναι πολύ χαμηλό, αλλά τα κέρδη προ φόρων ύψους 9,8 εκατ. ευρώ από 31,7 εκατ. ευρώ το 2021 εξηγούν σε σημαντικό βαθμό γιατί η αποτίμηση της μετοχής δεν μπορούσε τους τελευταίους μήνες να ενισχυθεί. Είναι αυτός ο κλάδος που είναι δύσκολος και παίζουν πολλά ρόλο. Οι πωλήσεις στα 314 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 14,5%.

INTERTECH: Με αποτίμηση σχεδόν 9 εκατ. ευρώ δε μπορεί να θεωρηθεί ακριβή. Είδαμε μείωση πωλήσεων αλλά μεγαλύτερη μείωση στα κόστη με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα κέρδη στις 495 χιλ. ευρώ. Θέλουμε κάτι καλύτερο το 2023 και η διοίκηση αναφέρει πως οι πωλήσεις θα πάνε καλύτερα και πως έγιναν αυξήσεις τιμών το 2022 και συνεχίζονται και το 2023.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης