Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

ΑΔΜΗΕ: Προς ρεκόρ επενδύσεων το 2023 λόγω Ariadne Interconnection - Τον Οκτώβριο ο αγοραστής του 20%

ΑΔΜΗΕ: Προς ρεκόρ επενδύσεων το 2023 λόγω Ariadne Interconnection - Τον Οκτώβριο ο αγοραστής του 20%
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είναι σε συνεχή επαφή με τη διοίκηση της ΡΑΕ προκειμένου να βελτιώσει το WACC
Σχετικά Άρθρα
Βαρύ επενδυτικό πλάνο έχει για φέτος ο ΑΔΜΗΕ και θα ξεπεράσει σημαντικά το περσινό που είχε ανέλθει στα 355 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο ύψος επενδυτικού προγράμματος, αλλά είπε πως θα είναι μεγαλύτερο του 2022 και «αρκετά βαρύ» επειδή θα ξεκινήσει η μεγάλη επένδυση της Adiadne Interconnection που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.
Το έργο περιλαμβάνει δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 335 χλμ., τάσης 500 kV και συνολικής μεταφορικής ισχύος 1.000 MW που ποντίζονται σε βάθος ρεκόρ έως 1.200 μέτρων στον πυθμένα του Αιγαίου.
Στα δύο άκρα της διασύνδεσης, την Αττική και το Ηράκλειο, κατασκευάζονται δύο υπερσύγχρονα κέντρα υπερυψηλής τάσης-ο σταθμός μετατροπής Κουμουνδούρου και ο σταθμός μετατροπής Δαμάστας- καθώς και ένας υποσταθμός GIS 150 kV. Κατά τη χάραξη του έργου, ο ΑΔΜΗΕ έλαβε υπόψη τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για ελαχιστοποίηση της οπτικής και περιβαλλοντικής όχλησης.
Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2024 και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία πώλησης του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Αριάδνη.
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ τόνισε πως είναι σε συνεχή επαφή με τη διοίκηση της ΡΑΕ προκειμένου να βελτιώσει το WACC, καθώς έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για την αναθεώρηση, μετά και τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων και της αλλαγής των οικονομικών συνθηκών.
Το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) ο ΑΔΜΗΕ θέλει να το βελτιώσει στο 8,5% από 6,1% προκειμένου να μπορέσει να διασφαλίσει την ομαλή υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος.
Στη χρήση 2022 και σε επίπεδο κερδοφορίας, τα αποτελέσματα του Διαχειριστή επηρεάστηκαν από τη σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή των νέων μοναδιαίων χρεώσεων χρήσης συστήματος οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ την 01.09.2022 αλλά και από τη μειωμένη ζήτηση ενέργειας, ωστόσο το 4ο τρίμηνο παρατηρείται ισχυρή αποκατάσταση των οικονομικών μεγεθών.
Αυτή η τάση συνεχίζεται και στο ξεκίνημα του 2023 σύμφωνα με τη διοίκηση.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στις διεθνείς διασυνδέσεις με κορυφαίες την πρόθεση να αποκτήσει το 25% στην εταιρεία που θα κατασκευάσει την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης, αλλά και μέσω του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου για την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Για το 2023 η πρόταση της διοίκησης είναι για διανομή μικτού προμερίσματος 0,058 ευρώ ανά μετοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης