Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο ΧΑ – Εύλογη διόρθωση μετά το σερί – Που επικεντρώθηκαν οι επενδυτές

Λίγο μετά το κλείσιμο ΧΑ – Εύλογη διόρθωση μετά το σερί – Που επικεντρώθηκαν οι επενδυτές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Διόρθωση μετά από 11 ανοδικές, αλλά χωρίς να υπάρχει κάποια υπερβολή. Στις 1.110 μονάδες βρήκε στήριξη η αγορά και μένει να δούμε τη συνέχεια. Θεωρούμε πως και χαμηλότερα να πάει πάλι έχει δικαιολογία. Από τη μία έχουμε την εκτίμηση για αναβάθμιση από την S&P των προοπτικών σε θετικές από σταθερές, την προσδοκία εισόδου της Πειραιώς στον MSCI και την πολύ καλή πορεία της οικονομίας. Από την άλλη έχουμε την προσδοκία περί κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, που θεωρούμε αρκετά πρόωρη την κουβέντα ή μπορεί και οι διαρροές να έχουν κάποια στρατηγική. Και την αυτοδυναμία στις δεύτερες θεωρούμε δύσκολη, αλλά υπάρχει δρόμος μπροστά μας και είναι επίσης πρόωρη η κουβέντα. Υπάρχει επομένως ένα ρίσκο, που δεν πρέπει να το αγνοήσουμε. Μέχρι τότε, ακολουθούμε το κύμα, βάζουμε μέρος των κερδών στην τσέπη και περιμένουμε. Υψηλός ο τζίρος πάλι σήμερα. Απώλειες 0,82% στο κλείσιμο την ώρα που στο εξωτερικό κυριαρχούσαν καλύτερες τάσεις.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο είναι δυνατό στοιχείο. Από την άλλη ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ανησυχητικός. Ο υπουργός μας είπε ότι στο καλάθι του νοικοκυριού το 91% των προϊόντων η τιμή τους παραμένει σταθερή. Δε μας κάνει αισιόδοξους η είδηση. Το κόστος ενέργειας, έχει πέσει, τα ναύλα έχουν πέσει αλλά και τα μεταφορικά κόστη δεν είναι αυτά που ήταν. Μετά από τόσους μήνες ανόδου και υπολογίζουμε από τη στιγμή που είδαμε σημαντική αποκλιμάκωση, θα έπρεπε να βλέπαμε κάποιες μειώσεις. Ελπίζουμε να τις δούμε από τον επόμενο μήνα τουλάχιστον.

MOTOR OIL: Προβληματίζει η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Ίσως δεν άρεσαν τα πολλά έκτακτα στους επενδυτές και μειώνουν κάπως θέσεις. Η απόδοση βέβαια τους προηγούμενους μήνες ήταν εκπληκτική και τα 25 ευρώ που είχε ξαναδεί σχετικά πρόσφατα καλό σημείο κατοχύρωσης. Στα 22,42 ευρώ και στο -2,52%.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 12,50 ευρώ βρήκε πάλι αντίσταση και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της κίνησης. Στα 12,18 ευρώ και στο -1,77%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλή η διορθωτική κίνηση και δικαιολογημένη. Η Πειραιώς είχε τις μεγαλύτερες απώλειες 2,45%, αλλά έχει κάνει και το μεγαλύτερο ράλι. Η Alpha Bank επιβεβαίωσε ξανά πως έχει τη χειρότερη συμπεριφορά και έχασε 2,34%. Νομίζουμε πάντως πως δεν έχει τόσο discount έναντι των άλλων, καθώς τα αποτελέσματά της ήταν τα χειρότερα μεταξύ των συστημικών. Eurobank και Εθνική είχαν απώλειες μικρότερες από 1%.

JUMBO: Με άνοδο 0,67% η μετοχή.

AUTOHELLAS: Αύριο η γενική συνέλευση για το μέρισμα των 0,65 ευρώ ανά μετοχή. Bonus 1,5 εκατ. ευρώ και 40.000 ίδιες μετοχές θα δοθούν επίσης σε στελέχη της εταιρείας με υποχρέωση διακράτησης 24 μηνών. Νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή. Στα 13,02 ευρώ με όγκο 15 χιλ. τεμάχια.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Το ΤΜΕΔΕ μάλλον έκανε την πιο σωστή κίνηση. Πόσα σου λέει να χάσω ακόμα; Δεν καταλαβαίνουμε γιατί να πρέπει να βάλουν 40 εκατ. ευρώ οι 4 συστημικές. Το δικαίωμα βούλιαξε σήμερα, αλλά τις πρώτες μέρες είχε κάνει ένα ανεξήγητο ράλι, αλλά αυτό το ράλι δεν είχε προκαλέσει κάποια αντίδραση. Μάλλον δε βρήκε κάποιος σοβαρό λόγο την απογείωσή του από το 1 σεντ στα 1,40 ευρώ. Σήμερα έχασε 99% και έκλεισε στο 1 σεντ.

MIG: Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του κ.Ηλιόπουλου, είχαμε γράψει πως έχει μία ασφάλεια το ρίσκο που παίρνει και μάλιστα σημαντική. Μπορεί να τραβήξει την κόντρα και να έχει μετά έτοιμο τον αγοραστή ώστε να πουλήσει τις μετοχές του. Αυτή ήταν με λίγα λόγια η ανάλυση που είχε κάνει πρώτη η στήλη. Φαίνεται λοιπόν πως επιβεβαιώνεται, αφού σήμερα η μετοχή έκανε όγκο σχεδόν το 10% του συνόλου των μετοχών, άρα ποιος άλλος να πούλαγε; Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση. Η αποτίμηση της MIG δε θεωρούμε πως δικαιολογείται και η πιο σωστή κίνηση για τον κ.Ηλιόπουλο είναι να αποχωρήσει.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Η ΜIG έχει αποτίμηση 203 εκατ. ευρώ και αυτή είναι στα 191 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για τρελοκομείο! Κινήθηκε υψηλότερα σήμερα, λόγω Edison. Λες και δε φαίνεται η φθήνια της, περιμέναμε την Edison να μας το ξαναπεί. Αλλά τι να πεις, εδώ δεν κάνει η εταιρεία αγορές ιδίων εδώ και μήνες. Την 1η Νοεμβρίου 2022 αγόρασε ίδιες μετοχές για τελευταία φορά. Στα 8,23 ευρώ η δίκαιη τιμή που έδωσε η Edison και βοήθησε τη μετοχή να πάει στα 4,37 ευρώ και στο +3,80% με όγκο 47 χιλ. τεμάχια.

ΜΕΖΖ: Η Intrum Hellas έβγαλε κέρδη απίστευτα και προφανώς επιβεβαιώνονται όσοι φώναζαν πως τα δάνεια πουλήθηκαν τσάμπα σε κάποιους. Προφανώς και οι τραπεζίτες δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά αυτή αν και οι τράπεζες είναι γεμάτες από προσωπικό. Νομοθεσία, αδιαφορία, βάλτε εσείς τη λέξη που θέλετε. Βγαίνουν ακίνητα καθημερινά στο σφυρί και κάποιοι κερδίζουν εκατομμύρια. Δυνατή πορεία στο ταμπλό σήμερα από Sunrise και Galaxy. Και τα 4 πάντως έκλεισαν με άνοδο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης