Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα χρήσης 2022 της Αλουμύλ – Υψηλή κερδοφορία, βελτίωση δεικτών

Μια ματιά στα αποτελέσματα χρήσης 2022 της Αλουμύλ – Υψηλή κερδοφορία, βελτίωση δεικτών
Τα αυξημένα EBITDA και η μείωση του καθαρού δανεισμού βελτίωσαν το δείκτη net debt/EBITDA, αλλά οι τόκοι που κατέβαλε ήταν αυξημένοι
Σχετικά Άρθρα
Ισχυρές επιδόσεις σε επίπεδο συνολικής χρήσης πέτυχε το 2022 η Αλουμύλ, αν και το τέταρτο τρίμηνο είχε περιορισμένη θετική επίδραση, ειδικά στην τελική γραμμή.
Τα EBITDA ήταν σημαντικά λιγότερα έναντι των άλλων τριμήνων όπως και τα λειτουργικά κέρδη.
Συνολικά όμως η βελτίωση των EBITDA στα 56,5 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 45,2 εκατ. ευρώ το 2021 αλλά και η συνολική μείωση του καθαρού δανεισμού στα 150,2 εκατ. ευρώ βελτίωσε το δείκτη Net Debt/EBITDA στις 2,66 από 3,49 φορές.
Οι χρεωστικοί τόκοι ανήλθαν στα 10,2 εκατ. ευρώ το 2022 και είναι σημαντικά αυξημένοι έναντι του 2021 (6,5 εκατ. ευρώ).
Ο μέσος όρος του πραγματικού επιτοκίου των ομολογιακών δανείων αυξήθηκε στο 5,41% από 3,02%, ενώ των λοιπών πήγε στο 5,37% από 4,37%.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 23,1 εκατ. ευρώ από 15,8 εκατ. ευρώ.
Με την αποτίμηση στα 75 εκατ. ευρώ το p/e είναι εξαιρετικά χαμηλό και σημαντικά κάτω από 10 φορές.
Ο όμιλος στο τέλος της περιόδου διέθετε υψηλά αποθέματα 112 εκατ. ευρώ, αλλά και εμπορικές απαιτήσεις 71 εκατ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαια να είναι στα 64,4 εκατ. ευρώ που δίνει p/bv περίπου στις 1,17 φορές.
Υψηλές ήταν οι λειτουργικές ταμειακές ροές και ανήλθαν στα 23,4 εκατ. ευρώ καλύπτοντας τόσο τις επενδυτικές εκροές όσο και τις χρηματοδοτικές, βελτιώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα στα 19,2 εκατ. ευρώ.
Για τη φετινή χρήση η διοίκηση αναφέρει πως οι πρώτες ενδείξεις για το 2023 δείχνουν επιβράδυνση της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και προβλέπεται σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Τα μέτρα περιορισμού του πληθωρισμού, μέσω της αύξησης των επιτοκίων αναφοράς θα συνεχιστούν, αυξάνοντας ταυτόχρονα το κόστος δανεισμού για τις εταιρείες, ενώ παράλληλα δεν φαίνεται κάποια ορατή λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αντίθετα, διαφαίνεται σχετική αποκλιμάκωση των τιμών του Φυσικού Αερίου, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί βεβαιότητα για τη διατήρησή τους σε χαμηλά επίπεδα για όλο το έτος.
Ο Όμιλος και η Εταιρεία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε τυχόν μεταβολές στη ζήτηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους περισσότερους επιμέρους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται η Εταιρεία οι τιμές των μετάλλων περνάνε πλήρως στην αγορά (pass-through), ενώ η εταιρεία και οι θυγατρικές της χρησιμοποιούν στρατηγική αντιστάθμισης των ταμειακών ροών για να αντιμετωπίσουν τις διακυμάνσεις μεταξύ αγορών και πωλήσεων.
Αντίστοιχα, η Εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνικές αντιστάθμισης για μέρος του κόστους ενέργειας για μακροχρόνια συμβόλαια πώλησης προϊόντων.
Η πιθανή διατήρηση και περαιτέρω αύξηση των τιμών των μετάλλων θα επηρεάσει το κεφάλαιο κίνησης, αλλά η εταιρεία διαθέτει επαρκείς γραμμές χρηματοδότησης ώστε να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που δημιουργούν τα αυξημένα προγράμματα παραγωγής και πωλήσεων.
Παράλληλα, θα αξιοποιήσει στο μέγιστο τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, οι επενδύσεις, η παραγωγική δυναμικότητα και η υψηλή ευελιξία που της δίνουν την δυνατότητα να μπορέσει να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης