Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Βγήκε στην επιφάνεια, διεκδικεί την αντιστροφή

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Βγήκε στην επιφάνεια, διεκδικεί την αντιστροφή
Αν και οι πιθανότητες προεκλογικά η Ελλάδα να πάρει την επενδυτική βαθμίδα είναι μικρές τα στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν μια επιχειρηματολογία θετικής αναθεώρησης είναι υπαρκτά
Οι συνεχόμενες αργίες ανέκοψαν το momentum της ανοδικής αντίδρασης, ωστόσο θα δώσουν χρόνο για μια ψυχραιμότερης αξιολόγηση της τρέχουσας συγκύριας χωρίς το θόρυβο των διακυμάνσεων της Αγοράς.
Η άνοδος συμπλήρωσε 7 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, τροφοδοτήθηκε αρχικά από μια φυσιολογική αντίδραση στην γρήγορη πτώση των τιμών από τα φετινά υψηλά και εν συνεχεία από την προσδοκία της αναβάθμισης από την S&P στις 21 Απριλίου, η οποία διατυπώθηκε ανοικτά και σε πρόσφατη ανάλυση μεγάλου χρηματοοικονομικού οργανισμού.
Αν και οι πιθανότητες προεκλογικά η Ελλάδα να πάρει την επενδυτική βαθμίδα είναι μικρές τα στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν μια επιχειρηματολογία θετικής αναθεώρησης είναι υπαρκτά: Η αύξηση του ΑΕΠ εμφάνισε υπεραπόδοση έναντι των υπολοίπων Ευρωπαϊκών κρατών, το 2022 επιτεύχθηκε εντυπωσιακή μείωση στο λόγο του χρέους προς ΑΕΠ, υπό μία ερμηνεία έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα από την ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων, οι τραπεζικοί ισολογισμοί έχουν εξυγιανθεί και η προοπτική της φετινής χρονιάς από την έως τώρα πορεία των τουριστικών αφίξεων προμηνύεται αισιόδοξη.
Υπό οποιαδήποτε άλλη συνθήκη θα μπορούσαμε με μεγάλη βεβαιότητα να υποστηρίξουμε το ενδεχόμενο της αναβάθμισης ωστόσο η ετυμηγορία της μεθεπόμενης Παρασκευής εκτιμούμε ότι δεν θα αγνοήσει την πιθανότητα μιας παρατεταμένης περιόδου ακυβερνησίας που θα έθετε σε αμφισβήτηση τις παραδοχές των εκτιμήσεων που υποστηρίζουν το επενδυτικό αξιόχρεο.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι εκεί που του επέτρεπε ο φθίνων τζίρος να φθάσει. Είναι αναμενόμενο η αγορά να εμφανίσει σημάδια κόπωσης μετά από το επταήμερο ράλι και να κατοχυρωθούν κάποια γρήγορα κέρδη ενόψει και των αργιών που έχουν μπροστά τους τα Χρηματιστήρια.
Τα καλά νέα για τον Γενικό Δείκτη είναι ότι η θαρραλέα ανάκαμψη από τις 29 Μαρτίου και μετά, επανέφερε την αγορά πάνω από την γραμμή τάσης ενεργοποιώντας παράλληλα σήμα αγορών από τον MACD ο οποίος είχε απαισιόδοξη εικόνα από τις 3 Μαρτίου.
Το όριο της χρονοσειράς των 30 ημερών στις 1.080 μονάδες λειτούργησε ως αντίσταση ανακόπτοντας αυτή την ανοδική προσπάθεια πλήρους επιστροφής ωστόσο η αγορά κρατάει ακόμα επαφή με τα επίπεδα που θα επιτρέψουν μια συνολική θετική αναθεώρηση της τάσης.
Χαρακτηριστικό πάντως των συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα αυτή την εβδομάδα είναι η παρουσία αυθόρμητου αγοραστικού ενδιαφέροντος προς την λήξη των συναλλαγών βελτιώνοντας την εικόνα του κλεισίματος των συνεδριάσεων με μικρό σχετικά συναλλακτικό όγκο.
Προς το παρόν η άνοδος από τις 1017 μονάδες έχει τοπικό χαρακτήρα και φαίνεται να έχει εξαντλήσει με τα ισχύοντα συναλλακτικά δεδομένα τις προοπτικές της.
Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει περισσότερο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα λόγω της σύντομης διάρκειας της σε ημέρες συνεδριάσεων και το πιο πιθανό σενάριο είναι μια πλάγια κίνηση χαμηλού εύρους και συναλλαγών.
Την Μ. Δευτέρα οι Ευρωπαϊκές αγορές είναι κλειστές ωστόσο είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Μυτιληναίος.
Την Μ. Τρίτη το πρωί η Σαράντης θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα για τις προοπτικές της χρήσης.
Η Motor Oil το απόγευμα ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην αποτύπωση της εξαγοράς της «Άνεμος» και την ανακοίνωση του υπόλοιπου μερίσματος χρήσης ενώ Jumbo και Intralot θα ανακοινώσουν πλήρες σετ αποτελεσμάτων 2022.
Την Μ. Τετάρτη εκτός από την τηλεδιάσκεψη της Motor Oil το απόγευμα ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης ο ΑΔΜΗΕ. Το πρωί της ίδιας ημέρας η Jumbo έχει προγραμματίσει την ετήσια παρουσίαση στους αναλυτές.
Στο εξωτερικό εκκινεί η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου με τις BlackRock και First Republic Bank να ανοίγουν την αυλαία την Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου και την σκυτάλη να παίρνουν την Μ. Παρασκευή 14 Απριλίου οι Citigroup, JPMorgan και Wells Fargo.
Στις ανακοινώσεις μακροοικονομικών δεικτών ξεχωρίζει την Μ. Τετάρτη η ανακοίνωση των δεικτών πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον μήνα Μάρτιο (εκτ. 6% προηγ. 6%).

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης