Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Βeta ΑΧΕΠΕΥ): Εύθραυστη ανακωχή

Χατζηδάκης (Βeta ΑΧΕΠΕΥ): Εύθραυστη ανακωχή
Όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου οι εκτιμήσεις για τα εκλογικά ποσοστά θα αποκτήσουν μεγαλύτερο έρεισμα στις εγχώριες επενδυτικές κινήσεις
Σχετικά Άρθρα
Μετά από τρεις εβδομάδες έντονων και νευρικών κινήσεων ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε μετριοπαθώς σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από την περαιτέρω συρρίκνωση των συναλλαγών.
Οι επενδυτές προτίμησαν να κινηθούν πολύ επιλεκτικά αναμένοντας περισσότερα νέα που θα έδιναν περισσότερες αφορμές δραστηριοποίησης.
Το υποστηρικτικό περιεχόμενο της περυσινής κερδοφορίας ρεκόρ για το σύνολο των εισηγμένων λειτουργεί μεν ανασταλτικά περιορίζοντας την ένταση των ρευστοποιήσεων στο ΧΑ ωστόσο αυτή την εβδομάδα και το εξωτερικό βοήθησε στην ενεργοποίηση κάποιων αγοραστικών αντανακλαστικών.
Η υπόθεση της ανακωχής πωλήσεων ενόψει του κλεισίματος του α’ τριμήνου θα κριθεί άμεσα καθώς ο Απρίλιος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στο αν και κατά πόσο τα απόνερα της πρόσφατης κρίσης του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν αναχαιτιστεί έτσι όπως θα αποτυπωθούν στα νούμερα του α’ τριμήνου.
Παράλληλα όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου οι εκτιμήσεις για τα εκλογικά ποσοστά θα αποκτήσουν μεγαλύτερο έρεισμα στις εγχώριες επενδυτικές κινήσεις δικαιολογώντας και κάποια μερική αυτονόμηση από τον διεθνή παράγοντα.
Προς το παρόν μπορούμε να υποθέσουμε ότι ως το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα υπάρχει μια ανακωχή στις διακυμάνσεις λόγω των αργιών του καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα.
Η έναρξη των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου των αμερικανικών τραπεζών την δεύτερη εβδομάδα του μήνα στην οποία οι επενδυτές θα εστιάσουν στην ορθή αποτύπωση των στοιχείων ενεργητικού (mark-to-market) καθώς και στην ύπαρξη ικανής ρευστότητας στον ισολογισμό μετά τα πρόσφατα γεγονότα είναι το χρονικό σημείο επανεκκίνησης της δράσης.
Παράλληλα η ανακοίνωση του πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ στις 12 Απριλίου θα προϊδεάσει για τις δίδυμες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στις αρχές Μαΐου με ότι αυτό συνεπάγεται για την στάση που θα κρατήσει η αγορά.
Με αυτά στον ορίζοντα αναμένουμε η επενδυτική κοινότητα να κρατήσει στάση αναμονής, ενδεχομένως να υπάρξει σε αυτό το διάλλειμα μια πιο επιλεκτική εστίαση σε μετοχές που η κερδοφορία τους δεν μπορεί να αγνοηθεί και έχουν δυναμική ανάπτυξης που δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις εγχώριες εξελίξεις.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να επιστρέψει πάνω από την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης η οποία λειτουργεί ως βραχυπρόθεσμη αντίσταση και η οποία συγκλίνει πλέον με τον κινητό μέσο των 30 ημερών.
Προς το παρόν εφάπτεται στο κάτω μέρος της ανερχόμενης γραμμής τάσης έχοντας συμπληρώσει έξι διαδοχικά κλεισίματα κάτω από το όριο αντιστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης.
Παρά την αξιόλογη προσπάθεια των αγοραστών να αλλάξουν την εικόνα οι χαμηλοί τζίροι δεν φαίνεται να βοηθούν πολύ για μια εκ νέου ανοδική κίνηση προς τις 1075-1078 μονάδες έχοντας υποχωρήσει αισθητά από τους μέσους όρους των 100 εκατ. ευρώ.
Ένα σενάριο συσσώρευσης θα βοηθούσε στην αποφόρτιση των διακυμάνσεων και συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για το προσεχές διάστημα καθώς εισερχόμαστε σε μια σχετικά ήπια εποχική περίοδο.
Και οι ταλαντωτές υποδεικνύουν ανακωχή έχοντας επιστρέψει σε ουδέτερες ζώνες τιμών διατηρώντας πλέον ίσες αποστάσεις και από τις δύο ζώνες υπερτιμήσεων.
Στην κατά μία μικρότερη συνεδρίαση χρηματιστηριακή εβδομάδα που ξεκινάει το ενδιαφέρον των προγραμματισμένων γεγονότων δείχνει να μειώνεται καθώς τα σημαντικά έρχονται μετά την ολοκλήρωση της Πασχαλινής ανάπαυλας.
Την Δευτέρα ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης και μέρισμα η BriQ Properties.
Την Τρίτη 5 Απριλίου θα ανακοινώσουν μεγέθη χρήσης οι Quest και Ανδρομέδα ενώ την Τετάρτη 6 Απριλίου ανακοινώνουν μεγέθη ο ΟΛΘ και η Αλουμύλ.
Την Παρασκευή παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι κλειστή θα ανακοινώσουν αποτελέσματα η Premia Properties και η Intercontinental. Την ίδια μέρα θα λάβει χώρα η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην ανάγνωση της έκθεσης του Διοικητή και τις εκτιμήσεις για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη του 2023.
Στο εξωτερικό δεν υπάρχουν σημαντικά μακροοικονομικά νέα ωστόσο ξεχωρίζει η γενική συνέλευση της UBS με θέμα την συγχώνευση με την Credit Swiss στις 5 Απριλίου.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Βeta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης