Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ξεσαλώνουν οι βασικοί μέτοχοι με τα stock options - Απροστάτευτοι οι μικρομέτοχοι

Ξεσαλώνουν οι βασικοί μέτοχοι με τα stock options - Απροστάτευτοι οι μικρομέτοχοι
Κάποιοι επενδυτές σε επικοινωνία που είχαν με το ΒΝ τόνισαν ότι θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να μην ψηφίζουν όσοι έχουν μετοχές και θα λάβουν τις καινούριες από το stock option plan.
Διαστάσεις… επιδημίας φαίνεται πως έχει πάρει η επιβράβευση των στελεχών μέσω εγκρίσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις προγραμμάτων stock option (προγράμματα προαίρεσης αγοράς μετοχών), που στην ουσία οι βασικοί μέτοχοι επιβραβεύουν κυρίως τους εαυτούς τους.
Εκτός από τις μεγάλες αμοιβές που κάποιες διοικήσεις λαμβάνουν, με τα αποτελέσματα πολλές φορές να μη συνδέονται με μεγάλες επιτυχίες, τώρα έχει γίνει ξανά της μόδας το πρόγραμμα προαίρεσης αγοράς μετοχών, οι οποίες δίνονται στα στελέχη που είναι οι βασικοί μέτοχοι στις περισσότερες περιπτώσεις και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές ή ακόμα και δωρεάν.
Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι μετοχές που δίνονται αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου των μετοχών, δηλαδή οι μικροεπενδυτές βλέπουν να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους ένα μεγάλο dilution ή να μειώνεται η ταμειακή ρευστότητα της εταιρείας ή ακόμα και να μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δημοσιευμένα κέρδη.
Και μπορεί κάποιος καλοπροαίρετος επενδυτής να ισχυριστεί πως αν φέρνουν κέρδη οι διοικήσεις καλό είναι να ανταμείβονται, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου χωρίς κέρδη, χωρίς μερίσματα, χωρίς να έχουν κάποιο καλό αποτέλεσμα παίρνουν δωρεάν μετοχές.

Ο μικρομέτοχος είναι ουσιαστικά απροστάτευτος, αφού οι βασικοί μέτοχοι ακόμα και σε περιπτώσεις όπου έχουν ποσοστό λίγο πάνω από 30% καταφέρνουν να περνάνε τις αποφάσεις.

Σε πολλές γενικές συνελεύσεις έχουν παρατηρηθεί αντιδράσεις, με μετόχους που το ποσοστού τους επί των μετοχών που έχουν παρευρεθεί να φτάνει έως και το 25% καταψηφίζουν τις σχετικές προτάσεις, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη δύναμη, για να τις απορρίψουν.
Δημιουργείται επομένως το ερώτημα αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, αφού ο βασικός μέτοχος, είναι και στέλεχος και άρα ο δικαιούχος του μεγαλύτερου μέρους του προγράμματος και την ίδια ώρα ψηφίζει.
Κάποιοι επενδυτές σε επικοινωνία που είχαν με το ΒΝ τόνισαν ότι θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να μην ψηφίζουν όσοι έχουν μετοχές και θα λάβουν τις καινούριες.
Αρκετά τα παραδείγματα το τελευταίο διάστημα όπου βασικοί μέτοχοι προχώρησαν και σε πωλήσεις μετοχών πριν πάρουν τις καινούριες οι οποίες ή ήταν δωρεάν ή δίνονταν σε χαμηλή τιμή.
Το ΒΝ έχει αναδείξει ξανά το εν λόγω θέμα με πολλές αναφορές σε συγκεκριμένες εταιρείες.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως η πλειονότητα των γενικών συνελεύσεων έχει μέσα θέμα stock option plan.

Πρόσφατες αποφάσεις

Η Austriacard που μπήκε την περασμένη εβδομάδα στο Χ.Α. δημοσίευσε κέρδη τα οποία σε προσαρμοσμένο επίπεδο είναι στα 17,1 εκατ. ευρώ αλλά σε δημοσιευμένο είναι στα 5,5 εκατ. ευρώ και η διαφορά οφείλεται μεταξύ άλλων και στο πρόγραμμα μακροχρόνιας ανταμοιβής στελεχών σε μετοχές.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στις 22 Μαρτίου η Γενική Συνέλευση της Motor Oil ενέκρινε με διαφωνίες πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης ιδίων μετοχών στα στελέχη.
Στις 6 Μαρτίου στη CPI μπήκαν μετοχές από stock option και πριν λίγες μέρες είχαν γίνει πωλήσεις από insiders.
Στα τέλη του 2022 στην Profile μπήκαν περίπου 350 χιλ. νέες μετοχές.
Η Ideal έχει απόφαση για έκδοση 2,75 εκατ. μετοχών.
Στα μέσα του 2022 η Intracom τύπωσε μετοχές που αντιστοιχούσαν στο 10% του συνόλου.
Πριν από ένα χρόνο περίπου η Epsilon Net έβαλε 600 χιλ. νέες μετοχές στο χρηματιστήριο οι οποίες διατέθηκαν στα 0,60 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης