Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Νέες πιέσεις σε τράπεζες και βαριά χαρτιά με αυξημένες συναλλαγές

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Νέες πιέσεις σε τράπεζες και βαριά χαρτιά με αυξημένες συναλλαγές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Η στάση των αμερικανικών αρχών απέναντι στο σκάσιμο τραπεζών ενισχύει την επενδυτική ψυχολογία. Εγγυήθηκε τις καταθέσεις και βλέπουμε μία ανάκαμψη στις αγορές στις ΗΠΑ, αλλά δεν έφτασε στην Ευρώπη. Οι επενδυτές κοιτάζουν και το θέμα των επιτοκίων και εστιάζουν στο κατά πόσο θα μπορέσει να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης, λόγω των εξελίξεων. Από την άλλη, προφανώς και οι επενδυτές δεν εφησυχάζουν.

Στην Ελλάδα έχουμε το πολιτικό ρίσκο και βλέπουμε πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απώλεια ποσοστού στο πρώτο κόμμα και μάλιστα αξιόλογη. Το θέμα της αυτοδυναμίας επομένως είναι αυτό που θα συνεχίσει να προσθέτει μεταβλητότητα. Το σενάριο της συνεργασίας είναι ένα σενάριο που ακούγεται περισσότερο τις τελευταίες μέρες. Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με απώλειες. Ακολουθεί και η εγχώρια αγορά με απώλειες άνω του 1%. Πιέζονται τράπεζες με όγκο αλλά χαμηλότερα κινούνται και τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά. O τζίρος είναι υψηλός θα λέγαμε.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Δημοσιεύει αύριο αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της αγοράς. Στο τέταρτο τρίμηνο η Optima Bank περιμένει καθαρά κέρδη 340,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 155% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της ισχυρής επίδοσης των καθαρών εσόδων από τόκους (+15,6%) και έκτακτων κερδών 158 εκατ. ευρώ από τη διάθεση της NBG Pay. Για το σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 1,02 δισ. ευρώ. Η Euroxx αναφέρει πως οι μέσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 230,5 εκατ. ευρώ από 120 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2021. Η Piraeus Sec. περιμένει δημοσιευμένα κέρδη 958 εκατ. ευρώ το 2022 και προσαρμοσμένα 476 εκατ. ευρώ. Μένει να δούμε τι θα γίνει με το μέρισμα, αλλά μετά τα όσα διαβάσαμε από τη Eurobank, θα πρέπει να υποθέσουμε πως ο SSM έβαλε φρένο σε κάθε σκέψη για διανομή μερίσματος. Στο -1,9% και στα 4,48 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Άνω του 2% οι απώλειες για τις περισσότερες συστημικές. Η Eurobank χάνει 3%, η Alpha Bank 2,25% και η Πειραιώς 2,25%. Η Εθνική είναι μόνο κάτω από 2%. Η Τράπεζα Αττικής μπήκε ξανά σήμερα μετά το reverse split και υποχωρεί 10% με 3 τεμάχια και είναι στα 16,76 ευρώ. Να σημειώσουμε για την Αττικής πως πλέον έχει 9,97 εκατ. μετοχές.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης και άνοιξε με 5 τεμάχια στο -2,28%. Και μετά λέμε για τα μικρά χαρτιά…

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Και εδώ αυξημένες οι απώλειες και πάνω από 2%.

CENERGY: Η διοίκηση αναφορικά με το εργοστάσιο στις ΗΠΑ, είπε όταν ρωτήθηκε για το κόστος πως ένα τέτοιο εργοστάσιο φτιάχνεται με 200 εκατ. ευρώ. Τώρα που θα βρει τα λεφτά, είπε πως όταν έρθει η ώρα θα το εξετάσει. Αν αναλογιστούμε πως θέλει να κρατάει σε συγκεκριμένο επίπεδο το δείκτη net debt/EBITDA δε θα πρέπει να αποκλείουμε και άλλους τρόπους πέρα από δανεισμό. Απώλειες 1,5% στο ξεκίνημα.

AUTOHELLAS: Αύριο πριν το άνοιγμα τα δικά της αποτελέσματα. Οι μέσες εκτιμήσεις, όπως σημειώνει η Euroxx, κάνουν λόγο για έσοδα 705,5 εκατ. ευρώ το 2022 από 641,6 εκατ. ευρώ το 2021, EBITDA 200 εκατ. ευρώ από 178,9 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 70,1 εκατ. ευρώ από 52,4 εκατ. ευρώ. Οριακά χαμηλότερα στο άνοιγμα.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Εδώ και καιρό έχει κλείσει το θέμα, αλλά τώρα ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση και ο βασικός μέτοχος με τα πρόσωπα που λειτουργούν συντονισμένα ανακοίνωσαν πως έχουν 97,98% του συνόλου των μετοχών. Επομένως, παίρνει σειρά τώρα η γενική συνέλευση για τα ασκηθεί το δικαίωμα εξόδου και να φύγει η εταιρεία από το Χ.Α. Επαναλαμβάνουμε πως είναι κρίμα να φεύγει μία τόσο καλή εταιρεία, αλλά κρίμα ήταν που τόσο χρόνια, όλοι αδιαφορούσαν και η μετοχή διαπραγματευόταν τσάμπα.

ΑΝΟΔΙΚΕΣ: Στο ξεκίνημα 7 μετοχές κινούνται με άνοδο. Με όγκο πάνω από 1.000 τεμάχια μόνο η Πετρόπουλος. Όλες οι άλλες με ελάχιστο όγκο. Παλεύει και η Lamda για το θετικό πρόσημο έχοντας καλό όγκο για ξεκίνημα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης