Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Σε αναστολή διαπραγμάτευσης η Frigoglass μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΒΝ

Σε αναστολή διαπραγμάτευσης η Frigoglass μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΒΝ
Σύμφωνα με τα τερματικά των χρηματιστηριακών εταιρειών αναφέρεται ότι τέθηκε σε αναστολή στις 12:51 χωρίς να αναγράφεται συγκεκριμένος λόγος.
Σχετικά Άρθρα
Αν και η μετοχή της Frigoglass έκανε πράξη σήμερα στις πρώτες δημοπρασίες, τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης.
Η τελευταία τιμή που έγραψε ήταν στα 0,098 ευρώ με απώλειες 4,85% και υψηλό όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια.
Σύμφωνα με τα τερματικά των χρηματιστηριακών εταιρειών αναφέρεται ότι τέθηκε σε αναστολή στις 12:51 χωρίς να αναγράφεται συγκεκριμένος λόγος.... ωστόσο το δημοσίευμα του bankingnews διαδραμάτησε καίριο ρόλο.
Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε πως μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναστέλλεται προσωρινά από σήμερα, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023, η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας «FRIGOGLASS Α.Β.Ε.Ε.», σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς των μετοχών της εταιρείας, μέχρις ότου παρασχεθεί αναλυτική ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό αναφορικά με σημαντικά γεγονότα.

Τα funds παίρνουν την επιχείρηση του Δαυίδ - Οι ανήμποροι μέτοχοι της Frigoglass αξιολογούν τι θα μείνει στο τέλος

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Frigoglass απασχολεί δημοσιογράφους και μετόχους μέσω εταιρικών πράξεων, αναδιαρθρώσεων και ακαταλαβίστικων ανακοινώσεων που δημοσιεύει.
Το ΒΝ έχει αναδείξει αρκετές φορές στο παρελθόν πολλά από όσα έχουν γίνει (δείτε εδώ).
Ωστόσο, η μετοχή κινείται ανάλογα με τις ανακοινώσεις που κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει και να βγάλει κάποιο συμπέρασμα ενώ οι αρμόδιες αρχές… πετάνε ακόμα χαρταετό, όπως φαίνεται και τόσους μήνες δεν έχουν ενοχλήσει τη διοίκηση της εισηγμένης.
Προφανώς και η διαπραγμάτευση της μετοχής στην κατηγορία της επιτήρησης, δείχνει πολλά, αλλά οι εξελίξεις δείχνουν πως οι μέτοχοι και ειδικά οι μικροεπενδυτές θα έπρεπε να είχαν προστατευθεί.
Πηγές που γνωρίζουν μιλούν για νίκη των funds που παίρνουν πλέον τον έλεγχο της εταιρείας και για μεγάλη ήττα του Δαυίδ.
Μάλιστα, όπως φαίνεται τα funds, με κάποια από αυτά να είναι αρκετά επιθετικά, αδιαφόρησαν για τη σχέση με την Coca Cola που έχει η οικογένεια Δαυίδ και που μπορούσε να ήταν ένας μοχλός πίεσης στις διαπραγματεύσεις λόγω του όγκου δουλειάς που δίνει η Coca Cola στη Frigoglass.
Σημειώνουν πως η δραστηριότητα στη Νιγηρία πηγαίνει αρκετά καλά και επίσης το νέο εργοστάσιο στη Ρουμανία που χτίστηκε από το μηδέν μετά την πυρκαγιά.
Επιπλέον οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η αξία μεταφέρεται στους ομολογιούχους εις βάρος των μετόχων και δείχνουν την τιμή που έχει το ομόλογο και το οποίο ανέβασε bid στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ η μετοχή κατέρρευσε.

Το ιστορικό

Η διοίκηση στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 είχε αναφέρει πως η εταιρεία και μία επιτροπή απαρτιζόμενη από την πλειοψηφία των κατόχων ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης ύψους 260 εκατ. ευρώ λήξεως 2025 αναμένεται να συμφωνήσουν επί μίας σύμβασης υποστήριξης το συντομότερο δυνατόν.
Η Συμφωνία Υποστήριξης περιλαμβάνει δέσμευση για τη χορήγηση ενδιάμεσης προνομιακής χρηματοδότησης ύψους 30 εκατ. ευρώ και πάγωμα των υποχρεώσεων καταβολής του επιτοκίου για το 2023 των Ομολογιών λήξεως 2025 με σκοπό τη γεφύρωση βραχυπρόθεσμων αναγκών χρηματοδότησης και τη σταθεροποίηση των δραστηριοτήτων μας και υπόκειται στην εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων.
Τότε δεν είχε γίνει κάποια αναφορά για απώλεια περιουσιακού στοιχείου.
Στις 5 Δεκεμβρίου 2022 γίνεται αναφορά για τις ομολογίες λήξεως 2025 ως εξής: Ποσό 165 εκατ. από τις Ομολογίες Λήξεως 2025 θα αναδιαρθρωθούν.
Οι Αναδιαρθρωμένες Ομολογίες θα λήξουν σε πέντε έτη από την Ημερομηνία Υλοποίησης, και o το υπόλοιπο των Ομολογιών Λήξεως 2025 θα ανταλλαγεί με το 100% του pro forma κεφαλαίου της Frigoinvest Holdings B.V., και θα κατέχεται από ένα όχημα ειδικού σκοπού.
Η Frigoglass θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συμφωνήσει με την Επιτροπή Ομολογιούχων, στο κατάλληλο χρονικό σημείο, ότι το σύνολο του ενεργητικού και των υποχρεώσεών της θα αποκτηθεί ή αναληφθεί (αναλόγως) από νομικό πρόσωπο το οποίο θα ελέγχεται ή θα υποδειχθεί από το Όχημα Ειδικού Σκοπού των Ομολογιούχων, ανέφερε τότε η ανακοίνωση.
Στις 19 Ιανουαρίου έδινε ενημέρωση και για τις πωλήσεις του 2023 και τα εκτιμώμενα EBITDA, χωρίς να αναφέρει κάτι για απώλεια περιουσιακού στοιχείου.
Έτσι η μετοχή από τα 0,09 ευρώ πήγε στα 0,15 ευρώ, για να έρθουμε στις 2/2 όπου ανακοινώθηκε αύξηση των νέων ομολογιών μέχρι τα 75 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ και μείωση στα 150 εκατ. ευρώ από 165 εκατ. ευρώ των αναδιαρθρώμενων ομολογιών, χωρίς όμως πάλι να μαθαίνουμε κάποια άλλη λεπτομέρεια για μεταβίβαση περιουσίας.
Έτσι φτάσαμε στη χθεσινή ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι η Frigoinvest Holdings θα αναλάβει το σύνολο σχεδόν του ενεργητικού της Frigoglass και το σύνολο των υποχρεώσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της επιχειρηματικής λειτουργίας και με Frigoglass να διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία.
Προφανώς και αυτό το μειοψηφικό ποσοστό έχει μικρή αξία σημειώνουν στελέχη της αγοράς γι’ αυτό και είδαμε πτώση της μετοχής, ενώ οι ομολογιούχοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο, παίρνουν την εταιρεία και την κατάσταση στα χέρια τους και ίσως η τιμή του ομολόγου είναι χαμηλή.
Σημειώνεται πως το κλείσιμο της τελευταίας μέρας του Φεβρουαρίου ήταν στο 24,11 και χθες βγήκαν υψηλότερα οι αγοραστές και πάνω από το 27.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης