Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ήπια διόρθωση για το Γ.Δ. με τις τράπεζες και πάλι πάνω

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ήπια διόρθωση για το Γ.Δ. με τις τράπεζες και πάλι πάνω
ΑΓΟΡΑ: Περάσαμε χρόνια δύσκολα, περάσαμε μήνες που δεν σου έδινε κάτι να γράψεις η αγορά, περάσαμε μήνες βλέποντας αποτιμήσεις και κάναμε τις ίδιες πράξεις ξανά και ξανά και δε βγάζαμε νόημα, περάσαμε τόσα και τόσα. Και τώρα κοιτάμε τις τιμές και τρίβουμε τα μάτια μας. Κοιτάμε το τζίρο και αναρωτιόμαστε ποιοι επενδυτές τον έκαναν αυτό. Και το καλύτερο είναι πως οι τιμές δεν είναι υψηλές.

Δεκάδες οι φθηνές μετοχές, πολλές ακόμα τσάμπα. Τώρα, η κουβέντα γίνεται σχετικά με τη διόρθωση. Θα έρθει και αυτή, αλλά όσοι έχουν τοποθετηθεί καιρό δεν έχουν κάτι να φοβούνται. Όσοι βάζουν μερικά κέρδη στην τσέπη και έχουν ρευστότητα, θα την εκμεταλλευτούν. Όσοι αγαπάνε το Χ.Α. χαίρονται με την πορεία του και κοιτάμε με χαρά όσα γράφονται καθημερινά στο ταμπλό. Και εις ανώτερα λοιπόν!

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες που έφτασαν μέχρι και το -1,16% αλλά οι αγοραστές δεν έδειξαν να ανησυχούν. Εύκολα απορρόφησαν τις πιέσεις. Αντίστοιχη και η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών. Τελικά κλείσαμε με οριακές απώλειες 0,13% και καλό τζίρο. Δεν τη λες και μεγάλη διόρθωση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ρεσιτάλ από Πειραιώς και σήμερα. Συνολικά πήγαν και πάλι καλά οι τράπεζες. Παρά την πρωινή διόρθωση οι αγοραστές μάζεψαν εύκολα την προσφορά και τις γύρισαν πάνω. Με άνοδο 1,72% η ΠΕΙΡ, 1,56% η ΕΥΡΩΒ, 1,03% η ΕΤΕ και οριακές απώλειες 0,41% η ΑΛΦΑ. Ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 0,90%.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Πολλοί οι μήνες αναμονής. Και το κορυφαίο είναι ότι οι πληροφορίες λένε πως τα έχουν βρει αγοραστές με πωλητές αλλά το θέμα είναι η χρηματοδότηση. Δηλαδή τόσους μήνες μιλάνε και ο αγοραστής δεν είχε τα λεφτά; Μάλλον. Όπως και να έχει αν το δούμε ψύχραιμα κάτι δεν πάει καλά εδώ. Στο deal αναφερόμαστε, που και να σπάσει η εταιρεία δε θα πάθει κάτι, απλά οι μέτοχοι και κυρίως αυτοί που τοποθετήθηκαν με την προοπτική να πουλήσουν στη δημόσια πρόταση θα πρέπει να βρουν άλλο τρόπο. Ίσως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να επηρεαστεί βραχυπρόθεσμα. Στο +0,59% αν και πιέστηκε για αρκετή ώρα στη σημερινή συνεδρίαση η ΤΕΝΕΡΓ, ενώ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ υποχώρησε 1,53%.

COCA COLA: Πριν από ένα χρόνο και πριν τον πόλεμο ήταν πάνω από 30 ευρώ ενώ σήμερα είναι λίγο κάτω από 24 ευρώ. Είχε πάει και κάτω από 20 ευρώ λόγω της δραστηριότητας που είχε εκεί. Στα 23,90 ευρώ και στο +1,49%.

ΕΛΠΕ: Εξαιρετική συμπεριφορά!

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Με μικρό όγκο έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες 3,11%.

ΟΠΑΠ: Από τις μετοχές που δεν έβαλαν πλάτη σήμερα και υποχώρησε 1,86%.

MEDICON: Την 1η Μαρτίου θα αποκοπεί το προσωρινό μέρισμα των 0,10747 ευρώ (καθαρό). Από τις μετοχές που έχει αδυναμία η στήλη καθώς πέρασε πολλά τα χρόνια των μνημονίων με το κούρεμα του χρέους αλλά και των απαιτήσεων που είχε από το δημόσιο και όχι μόνο έμεινε ζωντανή και αποπλήρωσε τις τράπεζες που πίεζαν συνεχώς αλλά έφτασε ο καιρός που δίνει και δυνατό μέρισμα. Εύγε στη διοίκηση!

MODA BAGNO: Η στήλη, όπως θα έχετε καταλάβει όσοι την παρακολουθείτε από κοντά, έχει αδυναμία στα μικρά χαρτιά. Μία από τις επιλογές της είναι και η συγκεκριμένη. Αν πάμε κάποια χρόνια πίσω έχει δώσει κίνηση, αλλά τους τελευταίους μήνες δεν έχει κάνει πολλά. Σήμερα έδειξε άλλη διάθεση, οπότε και της αφιερώνουμε λίγο παραπάνω χώρο, τον οποίο δικαιούται λόγω θεμελιωδών μεγεθών.

Η διοίκηση εδώ έχει κάνει μεγάλο έργο. Από εκεί που τα δάνεια «χτυπούσαν» και είχε αναγκαστεί να πουλήσει και ένα ακίνητο, έχει δημιουργήσει τώρα μία εικόνα ισχυρού ισολογισμού με πολύ χαμηλό δανεισμό. Μάλιστα πούλησε ένα ακόμα ακίνητο από το οποίο έγραψε και μία ζημιά που επιβάρυνε τα αποτελέσματα στο εννεάμηνο. Διατηρεί σημαντική ακίνητη περιουσία ακόμα. Παρά τη ζημιά τα καθαρά κέρδη ανήλθαν 2,2 εκατ. ευρώ.

Χωρίς την απομείωση θα ήταν 3 εκατ. ευρώ. Εκτός από το εστιατόριο στη Μύκονο που οι πωλήσεις του πήγαν πάνω από τις εκτιμήσεις, έχουμε και την ανάκαμψη της βασικής δραστηριότητας. Σημειώστε πως στη χώρα γίνονται μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό και θα συνεχίσουν να γίνονται. Η αποτίμηση είναι στα 14,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή μονοψήφιο το p/e ενώ και ο δείκτης p/bv είναι χαμηλός αφού τα ίδια κεφάλαια στο εννεάμηνο ήταν στα 19,6 εκατ. ευρώ. Στα 0,7740 ευρώ και στο +6,32% με όγκο 60 χιλ. τεμάχια.

FLEXOPACK: Προσέξτε τώρα τι έγινε εδώ. Στις 16:33 πήγε στο +2,98% και στα 8,65 ευρώ με μία πράξη συνολικού όγκου 2.000 τεμαχίων και 3 λεπτά αργότερα πάει στα 8,20 ευρώ και στο -2,38% με 5 κομμάτια. Τρομερές καταστάσεις. Προφανώς και κάποιοι δε θέλουν ούτε αυτή τη μετοχή υψηλότερα. Σημειώστε πως δεν έγινε ενεργοποίηση ΑΜΕΜ. Στη συνέχεια βέβαια και με όγκο πάνω από 700 τεμάχια πήγε πάλι στα 8,65 ευρώ και μετά έγιναν και άλλα κομμάτια εκεί. Τελικά έκλεισε στα 8,65 ευρώ.

REDS: Εδώ από την άλλη έχουμε μία μετοχή που τη θέλουν πάνω. Με τους βασικούς μετόχους να έχουν πλέον υψηλό ποσοστό, χρειάστηκαν κάτι λιγότερο από 15 χιλ. ευρώ για να πάει στο +12,40% και στα 2,90 ευρώ.

MIG: Δυνατή πτώση σήμερα και σημαντική μείωση του όγκου. Στα 0,2185 ευρώ και στο -6,22% με 2,4 εκατ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης