Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ - Πρώτη ώρα, Ιστορία – Με άνοδο παρά την πτώση στην Ευρώπη ο Γ.Δ.

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ - Πρώτη ώρα, Ιστορία – Με άνοδο παρά την πτώση στην Ευρώπη ο Γ.Δ.
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Μαθήματα ιστορίας σήμερα ή και στατιστικής από το μετρ των στατιστικών, Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνο του τμήματος Ανάλυσης στη Beta ΑΧΕΠΕΥ. «Κλείδωσε» η όγδοη ανοδική εβδομάδα, αφού στις 4 συνεδριάσεις έχουμε άνοδο 4,01%. Έτσι συμπληρώνονται 8 ανοδικές εβδομάδες και όπως σχολιάζει στο πρωινό της σχόλιο η Beta έχει να συμβεί από το 2012. Θα είναι επομένως η δεύτερη φορά από το 1999 που το χρηματιστήριο καταγράφει 8 σερί ανοδικές εβδομάδες. Έχουμε αλλάξει πίστα και αυτό φαίνεται και από άλλα. Εκτός από εταιρικά αποτελέσματα, επιχειρηματικές συμφωνίες, πορεία οικονομίας, αναβαθμίσεις αναλυτών, ξέρετε και από που αλλού φαίνεται ότι όλοι έχουν αλλάξει γνώμη; Από τις κινήσεις short selling. Πόσο καιρό έχουμε να δούμε ανακοίνωση ποσοστού σορτάκια;

Ο Γενικός Δείκτης παρά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών κινείται οριακά υψηλότερα και με καλές συναλλαγές. Οι αγορές της Ευρώπης καταγράφουν ήπια υποχώρηση.

MSCI: Με 10 πλέον μετοχές στον MSCI Greece Standard. Αυτό και αν είναι στοιχείο που δείχνει ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει γυρίσει σελίδα. Πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που είχαμε τέτοια εκπροσώπηση; Μετά από πολλά χρόνια μνημονίων, η Ελλάδα πλέον έχει μπει ξανά στο στόχαστρο των ξένων. Οι τζίροι έχουν βελτιωθεί, οι αποτιμήσεις επίσης και φυσικά αποτυπώνεται και στην τιμή του Γενικού Δείκτη. Θυμίζουμε τις 10: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, JUMBO, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank.

MOTOR OIL: Στα 24,20 έγραψε υψηλό η μετοχή στο ξεκίνημα και στη συνέχεια γύρισε λίγο χαμηλότερα αλλά πάνω από τα 24 ευρώ και με άνοδο άνω του 3%. Απολύτως ικανοποιημένοι είμαστε από την πορεία της μετοχής.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Χωρίς ανάσα η άνοδος της μετοχής. Και νέα ιστορικά υψηλά γράφει στο ξεκίνημα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Τώρα που νομίζετε ότι «βάλατε τα πράγματα στη θέση τους» αναφορικά με την αποκάλυψη του Bankingnews για διαφορετικούς χειρισμούς, να σας πούμε ότι τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους μέσω επίσημων οδών. Εκτός και αν έχετε μπερδέψει τις δουλειές. Ακούστε τώρα: Η στήλη έχει τη θέση ότι τα τιμήματα πρέπει να ανακοινώνονται. Όποιος δε θέλει να πάρει την εταιρεία του και να φύγει. Παλιά όταν δε γινόταν αναφορά τιμήματος οι αρχές έστελναν ερώτημα. Έτσι για να θυμόμαστε και την ιστορία. Οι κανονισμοί βέβαια έχουν αλλάξει δεκάδες φορές και έχουν γίνει πιο χαλαροί για τους επιχειρηματίες. Δεν μπορεί όμως για παράδειγμα να είναι άλλος ο χειρισμός στο deal Ελλάκτωρ – Μοtor Oil και άλλος στην Πειραιώς -ΜΙG. Δεν μπορεί η Intracom να ανακοινώνει τιμές στα πακέτα της Κλουκίνας-Λάππας και η Πειραιώς να τα κρύβει.

Επιπλέον, η διαρροή της Ε.Κ. ήταν ότι έχει 20 μέρες να ανακοινώσει. Η αλήθεια είναι πως ο υπόχρεος έχει από την ώρα που θα καταστεί υπόχρεος, 20 μέρες να υποβάλει δημόσια πρόταση. Την τιμή του πακέτου όμως κάποιοι τη βρήκαν (π.χ. Bankingnews) και μετά κάπως ζόρισαν τα πράγματα και ασκήθηκε πίεση για να βγει νωρίτερα η δημόσια πρόταση. Διαβάστε το σημερινό θέμα για την Ε.Κ. του συναδέλφου Νίκου Καρούτζου για να καταλάβετε τι έλεγχοι γίνονται. Και κάτι τελευταίο. Η προσυνεδρίαση ξεκινάει στις 10:15. Εντολές νωρίτερα δε μπαίνουν και δε βλέπει κάποιος.

ΟΤΕ: Επιτέλους η Deutsche Telekom πήρε θέση και είπε πως η διοίκηση κάνει εξαιρετική δουλειά και δε σκοπεύει να πουλήσει. Με άνοδο άνω του 1% η μετοχή στο ξεκίνημα.

ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Πιέζεται στο ξεκίνημα καθώς η συγκεκριμένη δε μπήκε στον MSCI. Όμως με αυτήν την αποτίμηση έχει δυνατές πιθανότητες να μπει στην επόμενη αναδιάρθρωση.

ΕΞΑΓΟΡΕΣ: Από όλα έχουν γραφτεί και στο δικό μας site, ΟΤΕ και Μυτιληναίος διέψευσαν. Η ΔΕΗ δεν έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση σχετικά με αυτό που γράφαμε για την Τέρνα Ενεργειακή.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Σκουπίζεται η προσφορά, αποχωρεί μέτοχος και πρώην μεγάλο στέλεχος. Με μεγάλη καθυστέρηση η άνοδος καθώς η μετοχή ήταν εξόφθαλμα φθηνή. Στα 2.52 ευρώ και στο +3,28%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης