Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πρώτη ώρα, μαθηματικά – Πράξεις για MIG, ΤΕΝΕΡΓ, ΙΝΚΑΤ, JUMBO

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πρώτη ώρα, μαθηματικά – Πράξεις για MIG, ΤΕΝΕΡΓ, ΙΝΚΑΤ, JUMBO
ΑΓΟΡΑ: Αρκετές πράξεις θα κάνουμε σήμερα, παράλληλα με την παρακολούθηση του ταμπλό. Για να δούμε πως πάμε στα μαθηματικά. Αυξάνονται οι πληροφορίες και για νέες δημόσιες προτάσεις. Νέα ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, αλλά τα βλέμματα στη MIG. Αγόραζε και χθες η Πειραιώς, βγαίνουν αγοραστές πάνω από τη δημόσια πρόταση άλλοι σήμερα. Για να δούμε…

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Εδώ και πολλούς μήνες η αγορά περιμένει την ανακοίνωση της πώλησης. First Sentier και Macquarie φαίνεται ότι είχαν «κλειδώσει», αλλά για κάποιο λόγο η Macquarie αποχώρησε, εξέλιξη που δημιουργεί ερωτήματα. Τώρα στην αγορά κυκλοφορεί η πληροφορία ότι μία άλλη εταιρεία έχει εμφανιστεί ή πιέζεται να μπει στο deal. Μία ελληνική εισηγμένη που έχει κάνει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου για να επεκταθεί στις ΑΠΕ και είναι σε αποκλειστικές συνομιλίες με εταιρεία στη Ρουμανία για την εξαγορά της. Ναι, σωστά μαντέψατε το δύσκολο αυτό κουίζ. Είναι η ΔΕΗ και συγκεκριμένα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες!

MIG: Ξεκινάμε από τα φρέσκα. Όπως γράψαμε χθες η Πειραιώς αγόραζε μετοχές. Ανακοίνωσε σήμερα πως πήρε χθες μετοχές και βάζει τιμή 0,1668 ευρώ ως τίμημα στη δημόσια πρόταση. Στην υψηλότερη τιμή που γράφαμε και όχι στη μέση εξαμήνου και σε άλλα τέτοια. Έχει το 41,4267%. Στην προσυνεδρίαση μπήκαν εντολές αγοράς μέχρι το +30% και έκανε όγκο πάνω από 3 εκατ. τεμάχια. Προφανώς και δεν πήγαν στην Πειραιώς τα περισσότερα από αυτά τα χαρτιά αφού είναι πάνω από τη δημόσια πρόταση. Βγαίνουν και μετά το άνοιγμα πάνω από τη δημόσια πρόταση αλλά όχι μεγάλες εντολές.

Διαβάσαμε ότι ο κ.Ηλιόπουλος δεν έχει εγγυητική 100 εκατ. ευρώ για να κάνει δημόσια πρόταση. Για πάμε να κάνουμε μερικές υποθέσεις και πράξεις με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Να ξεκαθαρίσουμε πάντως ότι δεν κατανοούμε γιατί να θέλει τη MIG στην περίπτωση που της μείνουν όλα τα δάνεια και σε τέτοια αποτίμηση. Ας είναι…

Στις 30/1 η κα Ηλιοπούλου αποκτά υποχρέωση να ανακοινώσει ποσοστό απόκτησης ύψους 5,48%. Τότε η μετοχή είχε κλείσει στα 0,045 ευρώ. Προφανώς και λόγω της πορείας της μετοχής η 51,48 εκατ. μετοχές έχουν αγοραστεί με μέση τιμή μέχρι 0,05 ευρώ. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο έχει κέρδος 0,1168 ευρώ ανά μετοχή ή 6 εκατ. ευρώ. Ο κ.Ηλιόπουλος δε χρειάζεται εγγυητική. Δε χρειάζεται καν να κάνει δημόσια πρόταση. Αν θέλει να αυξήσει το ποσοστό το μόνο που χρειάζεται είναι να βγει ένα κλικ πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς. Έτσι την «καπελώνει» και αγοράζει αυτός.

Θέλετε να ακούσετε και το καλύτερο; Μπορεί να υπερβεί το 33,3% και να πάει μέχρι το 41,4% χωρίς να υπάρξει υποχρέωση δημόσιας πρότασης. Καλό; Ναι, γιατί υπάρχει άλλος μέτοχος με υψηλότερο ποσοστό. Ακούστε και το ακόμα καλύτερο. Αν κάποια στιγμή θελήσει να φύγει θα πουλήσει σε χρόνο μηδέν όλα τα χαρτιά ακόμα και το 35% της εταιρείας (σε ένα υποθετικό σενάριο), άμεσα και χωρίς να ιδρώσει για το αν θα πιεστεί η τιμή. Έτσι θα του μείνουν 6 εκατ. ευρώ πλην τις προμήθειες και αυτό το κάτι παραπάνω που θα έχει δώσει. Καλό; Απλά θα πρέπει να επιλέξει σωστά τη χρονική στιγμή και να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά. Για να το κλείσουμε πάντως θεωρούμε ότι η Πειραιώς θα κερδίσει στο τέλος και θα γίνουν όλα όπως έχει προγραμματίσει.

ROLOPACK: Αρκετός λόγος έγινε και γι’ αυτόν το μέτοχο της MIG, που τα κομμάτια της εταιρείας αυτής πήρε η Πειραιώς. Για τους μυημένους η εταιρεία αυτή θυμίζει μία άλλη εταιρεία τη Rodoplast που ήταν σχεδόν απέναντι από τις εγκαταστάσεις της Rolopack και άνηκε σε κάποιον Αναστάσιο Ροδόπουλο. Οι πληροφορίες λένε πως χρεοκόπησε και τώρα έχει κάνει το Rolopack και τα πάει εξαιρετικά καλά εκεί στις Αχαρνές, ενώ παλιά είχε σχέσεις με την ομάδα του αείμνηστου Βγενόπουλου και λόγω αυτών των σχέσεων είχε μετοχές.

INTRAKAT: Για να κάνουμε μερικές πράξεις και εδώ. Από την αύξηση κεφαλαίου είχαν μείνει αδιάθετες μόλις 3,71 εκατ. μετοχές. Η Winex ανακοίνωσε πως αύξησε το ποσοστό της στο 34,78% από 31,70%. Στο ενημερωτικό υπήρχε η αναφορά πως θέλει να πάρει αδιάθετες. Η αναφορά γίνεται ώστε να υπάρξει η εξαίρεση στον κανονισμό του Χ.Α. που λέει ότι αν αυξήσεις το ποσοστό στου πάνω από 33,3% έχοντας αποκτήσει αδιάθετα δεν έχεις υποχρέωση δημόσιας πρότασης. Για πάμε να δούμε αν πήρε μόνο αδιάθετα. Η Winex είχε πριν την αύξηση 23,795 εκατ. μετοχές και μετά την αύξηση 55,837 εκατ. μετοχές. Δηλαδή απέκτησε επιπλέον 32,041 εκατ. μετοχές.

Με την αύξηση «τυπώθηκαν» 85,47 εκατ. μετοχές. Με βάση το ποσοστό της Winex προ αύξησης (31,70%) της αντιστοιχούν 27,09 εκατ. νέες μετοχές. Με βάση όσες τελικά απέκτησε υπάρχει διαφορά σχεδόν 5 εκατ. μετοχών. Αυτές είναι κατά 1,3 εκατ. μετοχές περισσότερες από αυτές που έμειναν αδιάθετες. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχει υποχρέωση δημόσιας πρότασης, γιατί οι νόμοι όπως είναι γραμμένοι, μπορούν να τύχουν διπλής ερμηνείας. Απλά παραθέτουμε τα στοιχεία προς ενημέρωση.

JUMBO: Αύξηση 45% των πωλήσεων τον Ιανουάριο και έκτακτο μέρισμα 1,1550 ευρώ ανά μετοχή. Θα δώσει και το τακτικό άρα όπως καταλαβαίνετε πάμε κοντά στα 2 ευρώ συνολικά και η μερισματική απόδοση είναι τρομερή! Ξαφνικά προχθές σάρωναν τη μετοχή και την πήγαν στο +5,33% με τις φήμες να λένε πως θα βγάλει εξαιρετικά νούμερα. Τελικά έβγαλα και τρομερό μέρισμα. Που θα πρέπει να βάλουν τώρα τον πήχη οι αναλυτές; Η στήλη αν και όπως γράφαμε ήταν ικανοποιημένη από την πορεία της, τη διατηρούμε στις επιλογές μας και απλά ανεβάζουμε το stop profit. Στο +4% η μετοχή και στα 18,58 ευρώ.

ΟΤΕ: Συνεχίζει υψηλότερα.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Αυξάνονται οι φήμες για δημόσια πρόταση εδώ. Για να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης