Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ο έχων την πληροφορία ανταμείβεται – Τι είδαμε σήμερα στο ταμπλό

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ο έχων την πληροφορία ανταμείβεται – Τι είδαμε σήμερα στο ταμπλό
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Οι επιχειρηματικές συμφωνίες οδηγούν την αγορά υψηλότερα. Χρειάζεται προσοχή γιατί όπως βλέπουμε η εσωτερική πληροφόρηση που υπάρχει δίνει υπερκέρδη σε κάποιους. Δυστυχώς, εντοπίζουμε απουσία αντανακλαστικών από τις αρχές. Κάποιες κινήσεις που έπρεπε να γίνουν και έχουν γίνει στο παρελθόν δεν έγιναν. Το κλίμα από την άλλη, παραμένει καλό με την επενδυτική ψυχολογία στα ύψη και συνεχίζουμε να ακολουθούμε την τάση.

Όμως δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε την απουσία ανακοίνωσης τιμήματος εξαγοράς από την Πειραιώς του πακέτου της MIG και την απουσία αντίδρασης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μέρες τώρα φήμες και πληροφορίες οδηγούν συγκεκριμένες μετοχές υψηλότερα. Κάπως πρέπει να προστατευτεί ο θεσμός και οι επενδυτές.

Στο +0,82% σήμερα ο Γενικός Δείκτης και στις 1.041,53 μονάδες και με καθαρές συναλλαγές πάνω από 110 εκατ. ευρώ. Σε νέα υψηλά δηλαδή και σε τιμή που είχε να δει από το Δεκέμβριο του 2014.

MIG: Συνεχίζει να έχει τα βλέμματα πάνω της, αφού έχει μοιράσει τρελές αποδόσεις σε λίγες μέρες. Η «κόντρα» μετόχων είναι αυτή που οδηγεί σε άνοδο και όχι φυσικά τα θεμελιώδη ή οι προοπτικές. Με εκατομμύρια κομμάτια ανεκτέλεστα λόγω επικείμενης δημόσιας πρότασης που όμως δεν μας είπαν την τιμή που έγινε η αγορά μέτοχών, ώστε να έχουμε μία εικόνα.

Προσέξτε τώρα, γιατί μας μεταφέρουν διάφορα και ακούγονται διάφορα. Η τιμή του πακέτου είναι τιμή δημόσιας πρότασης. Όπως θα γίνει στην ΚΛΜ και έχει γίνει σε δεκάδες άλλες. Η μέση τιμή εξαμήνου αν είναι χαμηλότερη από το πακέτο δεν τη μετράμε. Από την άλλη, αν σήμερα για παράδειγμα η Πειραιώς αγόρασε μετοχές από το ταμπλό, στα 0,1284 ευρώ, η δημόσια πρόταση πάει με αυτήν την τιμή αν είναι υψηλότερη από του πακέτου. Αν αύριο αγοράσει άλλο πακέτο στα 0,14 ευρώ πάει εκεί η τιμή της δημόσιας πρότασης. Τα έχουμε δει να γίνονται στο παρελθόν. Δεν άλλαξαν οι κανονισμοί. Στην υποχρεωτική παίζει ρόλο η τιμή που έγινε η τελευταία συναλλαγή και δεν μπορεί να γίνει κάτω από τη μέση εξαμήνου. Γι’ αυτό λέμε πως οι εποπτικές αρχές έχουν μεγάλη ευθύνη και έπρεπε να είχαν δράσει πιο αποφασιστικά σήμερα.

ATTICA GROUP: Προφανώς και η χθεσινή κίνηση η οποία είχε συνέχεια σήμερα, δείχνει ότι δε φοβούνται οι επενδυτές το deal αλλά και ότι ίσως κάποιοι γνώριζαν κάτι παραπάνω. Θα μας πείτε τώρα ότι λογικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κοιτάζει τις συναλλαγές. Εμείς θα σας πούμε πως έπρεπε να είχε τέτοια αντανακλαστικά που με την ανακοίνωση της ΜΙG θα έπρεπε να τη θέσει εκτός διαπραγμάτευσης τη ΜΙΓ μέχρι να γίνει γνωστή η τιμή δημόσιας πρότασης. Για το αν κοιτάζει τις πράξεις μας έχει πει πως το έχει κάνει και άλλες φορές. Είδατε εσείς κάποιο αποτέλεσμα; Τράβηξαν κάποιου το αυτί; Στα 2,35 ευρώ και στο +8,80% με όγκο 278 χιλ. τεμάχια.

JUMBO: Με αυτήν την τιμή και με δεδομένα τα μερίσματα που μοίρασε τους προηγούμενους μήνες είμαστε κάτι παραπάνω από ευχαριστημένοι από την πορεία της μετοχής. Δεν την αφαιρούμε από τις επιλογές όπως και τις άλλες που είμαστε ικανοποιημένοι αλλά βάζουμε stop profit. Η μετοχή σήμερα πήγε δυνατά πάνω και σε νέο υψηλό τριών ετών με την πληροφορία ότι θα δημοσιεύσει πορεία Ιανουαρίου. Κάποιοι δηλαδή πάλι ξέρουν… Στα 17,70 ευρώ και στο +5,33% με όγκο 465 χιλ. τεμάχια.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Με τη δημόσια πρόταση δε ξοδεύει και κανένα απαγορευτικό ποσό από τα κεφάλαια της τράπεζας. Αυτό που θέλει ουσιαστικά είναι να προστατεύσει το deal μεταβίβασης της Attica Group, ώστε να μειώσει κόκκινα δάνεια. Φαίνεται πως προτιμήθηκε η δημόσια πρόταση από τη μετατροπή του ομολογιακού. Στα 1,9995 ευρώ και στο +2,22%

ΒΙΣ: Για να καταλάβετε τι έχει γίνει: Ξαφνικά η μετοχή πήγαινε μόνο μέχρι -10% για έξι μέρες με εκατοντάδες χιλιάδες ανεκτέλεστα. Ρωτήσαμε την ΕΧΑΕ γιατί δεν πάει -20% ή +20% όπως πήγαινε μερικές εβδομάδες πριν και όπως κάνουν οι άλλες μετοχές της επιτήρησης και μας είπαν ότι θα μας απαντήσουν. Αντί να μας απαντήσουν, άλλαξαν το ποσοστό μέγιστης διακύμανσης και από 10% το πήγαν 20%. Απίστευτα πράγματα… Περισσότερα αύριο.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Αυτή την ανακοίνωση του οικονομικού ημερολογίου που λέει ότι δε θα δώσει μέρισμα δεν μπορούμε να την καταλάβουμε. Με κέρδη προ φόρων 10,24 εκατ. ευρώ από 7,25 εκατ. ευρώ; Ή μέρισμα ή επιστροφή δε γίνεται να μη δώσει. Έδωσε και πέρυσι. Εκτός και αν θέλουν να διώξουν κόσμο από τη μετοχή. Έλεος πια…

ΑΝΕΚ: Μεγάλη κίνηση σήμερα και η στήλη εξακολουθεί να αναρωτιέται: Περιλαμβάνονται και οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ στην επικείμενη δημόσια πρόταση για την Attica; Ίσως υπάρχει κάποια αλλαγή στρατηγικής. Αυτό μας έδειξε το ταμπλό πάντως σήμερα. Κάποιοι βέβαια γνωρίζουν περισσότερα. Σε νέα υψηλά και στα 0,2280 ευρώ (+19,37%) με τεράστιο όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια.

FRIGOGLASS: Το μόνο που μας έρχεται να σχολιάσουμε είναι πως οι αγοραστές σκέφτηκαν: Σώζουν άλλες κι άλλες, αυτή θα αφήσουν… Στο +20% και στα 0,1320 ευρώ.

ΙΛΥΔΑ: Στα 1,29 ευρώ και στο +8,40% με μεγάλο όγκο 114 χιλ. τεμάχια.

UNIBIOS: Είχαμε ένα θέμα σήμερα για τα stock option και σημειώναμε και το δικό της όπου θα δοθούν μετοχές σε στελέχη που αντιστοιχούν στο 10% αυτών που υπάρχουν ήδη. Σύμφωνα με την εταιρεία και το βασικό μέτοχο επιλέχθηκε να δοθούν όλες μαζί και όχι σε δυο-τρία χρόνια όπως κάνουν άλλες εταιρείες λόγω κόστους. Το να βάλεις μετοχές στο Χ.Α. έχει ένα σημαντικό κόστος και η αξία του πακέτου μετοχών αν έσπαγε για παράδειγμα στα 3 θα είχε μεγαλύτερο κόστος. Επιπλέον όταν βγήκε το πρόγραμμα η τιμή διάθεσης ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε τότε στο ταμπλό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης